ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Φώτης πάει ΤΧΣ, η Μαριαλένα μετακομίζει από το Λουξεμβούργο και η λύση ανάγκης

Ο Φώτης πάει ΤΧΣ, η Μαριαλένα μετακομίζει από το Λουξεμβούργο και η λύση ανάγκης

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Λύση ανάγκης

Λύση ανάγκης ήταν όπως πληροφορείται η στήλη η μετακίνηση του Μανόλη Μαστρομανώλη από το Μέγαρο Μαξίμου στη Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, μετά την αποχώρηση της Αθηνάς Καλύβα, η οποία θα πολιτευθεί στις επόμενες εκλογές. Όπως πληροφορείται η στήλη ο υφυπουργός Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Απόστολος Βεσυρόπουλος είχε ξεκινήσει από τις 22 Δεκεμβρίου να βολιδοσκοπεί υποψηφίους για τη θέση του Γενικού Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας. Εξ αρχής φάνηκε πως δεν θα ήταν εύκολη η εξεύρεση ικανού υποψηφίου με γνώση του αντικειμένου. Μέσα στο Σαββατοκύριακο το θέμα πέρασε στα χέρια του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος έκανε τις δικές του προσπάθειες. Τελικά, ελλείψει ενδιαφερομένων, ο κ. Γεραπετρίτης στράφηκε στον στενό του συνεργάτη Μανόλη Μαστρομανώλη, ο οποίος έκανε την ανάγκη φιλοτιμία και δέχθηκε να αναλάβει Γενικός Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής. Πλέον, ο Επίκουρος καθηγητής Εμπορικού Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα πρέπει να κάνει «ταχύρρυθμα μαθήματα» επί της φορολογικής πολιτικής για να ανταπεξέλθει στο γεμάτο προκλήσεις έργο.

Η ειδική αποστολή

Το βιογραφικό που ξεχωρίζει μεταξύ των νέων ειδικών και γενικών γραμματέων που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση είναι αυτό της Μαριαλένας Αθανασοπούλου, η οποία αναλαμβάνει Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους στη θέση του Φώτη Κουρμούση. Η κ. Αθανασοπούλου, η οποία αποχώρησε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και μεταναστεύει από το Λουξεμβούργο για να καταλάβει τη θέση του Ειδικού Γραμματέα, είχε βρεθεί τα χρόνια των Μνημονίων να εμπλέκεται στο ελληνικό πρόγραμμα από την πλευρά των θεσμών, αρχικά ως στέλεχος του ΔΝΤ και εν συνεχεία ως στέλεχος του ESM. Η κ. Αθανασοπούλου είναι μαθηματικός και κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και μεταπτυχιακο τίτλο στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η ίδια ως μέρος των κλιμακίων των θεσμών στα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ άφησε καλές εντυπώσεις και για την επιστημονική της επάρκειας και για την μετριοπάθειας της, ενώ έχαιρε της εμπιστοσύνης και του Νικόλα Τζιαμαριόλι, του επικεφαλής του κλιμακίου του ESM. Η κ. Αθανασοπούλου δεν θα έχει «περίοδο χάριτος», καθώς με το «καλημέρα» θα πρέπει να ασχοληθεί με τη μεγάλη εκκρεμότητα του Πτωχευτικού Κώδικα, τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, η οποία αντιλαμβανόμαστε πως είναι και η «ειδική αποστολή» της.

Ο Φώτης στο ΤΧΣ

Όσοι αναρωτιούνται τί θα γίνει με τον απερχόμενο Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση, σας ενημερώνουμε πως δεν θα πολιτευθεί στις επόμενες εκλογές. Κατά πληροφορίες μας οδεύει προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και σύντομα θα αναλάβει μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου. Θα καλύψει την θέση του προσώπου που προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος στο ΔΣ του ΤΧΣ, η οποία έμεινε κενή μετά την παραίτηση του Ιορδάνη Αϊβάζη. Η εργατικότητα του κ. Κουρμούση είναι γνωστή και στο πρόσωπό του ο Ηλίας Ξηρουχάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αναμένεται να βρει ένα καλό συνεργάτη.

Ο διαγωνισμός των 8 εκατ. ευρώ

Την προσεχή Δευτέρα 3 Ιανουαρίου θα αποσφραγισθούν οι προσφορές για το έργο της ανάπτυξης λογισμικού για την κάλυψη των άμεσων και επιτακτικών αναγκών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ. Όπως πληροφορείται η στήλη, το project συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον και αρκετοί ήταν οι ενδιαφερόμενοι που υπέβαλαν προσφορές και κατέθεσαν την εγγυητική των 120.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως αντικείμενο της εν λόγω σύμβασης είναι η παροχή υπηρεσιών που αφορούν στην ανάπτυξη, προσαρμογή και επικαιροποίηση, του λογισμικού εφαρμογών των πληροφοριακών συστημάτων της ΑΑΔΕ και η κάλυψη της διαλειτουργικότητας τους με τρίτα συστήματα και εφαρμογές. Η σύμβαση θα χρηματοδοτηθεί από πιστώσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ η χρονική διάρκεια του έργου θα εκτείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Η αποπληρωμή του αναδόχου του έργου θα γίνει σταδιακά, σε οκτώ εξαμηνιαίες πληρωμές, εφόσον βέβαια έχει ολοκληρωθεί η ποιοτική και ποσοτική παραλαβή των προβλεπόμενων υπηρεσιών.

Η Epsilon SingularLogic

Το βηματισμό της βρίσκει η Epsilon SingularLogic, η οποία δημιουργήθηκε προ δεκαμήνου για να αποτελέσει τον εμπορικό βραχίονα του επιχειρηματικού σχήματος Singularlogic, Epsilon Net και Space Hellas στον κλάδο του ιδιοπαραγόμενου λογισμικού εμπορικολογιστικών εφαρμογών και ERP συστημάτων. Σημειώνεται πως κατά την υλοποίηση της εν λόγω επιχειρησιακής ενοποίησης, η Epsilon Net ανέλαβε μέσω της Epsilon SingularLogic τη διοίκηση του επιχειρηματικού τομέα του ιδιοπαραγόμενου λογισμικού ERP συστημάτων και τη διαχείριση και ενίσχυση του δικτύου αντιπροσώπων - μεταπωλητών. Η Space Hellas από την πλευρά της ανέλαβε την ανάπτυξη του υφιστάμενου τομέα του integration και των έργων για μεγάλους πελάτες τόσο του ιδιωτικού τομέα όσο και του Δημοσίου, την επέκταση της δραστηριότητας με λύσεις που υλοποιούνται με διεθνή πληροφοριακά συστήματα και τη διαχείριση των λύσεων σε κάθετους τομείς της μεγάλης αγοράς που έχουν αναπτυχθεί στο παρελθόν από τη SingularLogic. Προ ημερών η Epsilon Net προχώρησε στην παροχή εγγύησης υπέρ της Epsilon SingularLogic, προς τις Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς. Η εγγύηση που δόθηκε στην Eurobank ύψους 675.000 ευρώ προέκυψε λόγω της απόσχισης του κλάδου των εμπορικολογιστικών εφαρμογών για επιχειρήσεις και ERP που έχουν αναπτυχθεί με τη χρήση της πλατφόρμας PYLON και την εισφορά του στην Epsilon SingularLogic. Στην ίδια βάση, παρασχέθηκε εγγύηση στην Εθνική Τράπεζα για την αναχρηματοδότηση δανείου ύψους έως 1,575 εκατ. ευρώ και εγγύηση προς την Τράπεζα Πειραιώς για τη χορήγηση κεφαλαίου κίνησης 1,6 εκατ. ευρώ και αναχρηματοδότηση δανείων μέχρι του ποσού των 2,2 εκατ. ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.