ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η άτυπη συμφωνία για τα μεγάλα έργα, τα δάνεια της Blueground και η Akazoo

Η άτυπη συμφωνία για τα μεγάλα έργα, τα δάνεια της Blueground και η Akazoo

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι ανατιμήσεις και τα μεγάλα έργα

«Πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση, αλλά και στους κατασκευαστές, έχουν προκαλέσει οι ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά που κατά περίπτωση μπορεί να ξεπερνούν ακόμη και το 25% ή 30%. Αυτό σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις έργων, όπου λόγω αυξημένου ανταγωνισμού δόθηκαν από τους μειοδότες προσφορές χαμηλές, τα projects κινδυνεύουν ναι είναι ζημιογόνα για τους αναδόχους. Από την άλλη, το να κάνουν πίσω, ακόμα και επικαλούμενοι «ανωτέρα βία» θα συνεπαγόταν καθυστερήσεις μηνών ή ακόμη και ετών. Άρα, μέχρι νεωτέρας τουλάχιστον, υπάρχει μια άτυπη συμφωνία σιωπηλής παράτασης μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Με τη λογική ότι οι αυξήσεις είναι παροδικές και σε λίγους μήνες από σήμερα το κόστος θα έχει επανέλθει, καθιστώντας ξανά τα έργα βιώσιμα. Μέχρι τότε, θα κάνουν υπομονή και θα καλλιεργούν την ελπίδα ότι ειδικά οι τιμές της ενέργειας θα γυρίσουν στα προηγούμενα επίπεδα. Το 2022 θα μας δείξει εάν θα δικαιωθούν ή όχι.

Η Άκτωρ και η Πάτρα-Πύργος

Και μια που μιλάμε για έργα, ένα ακόμα έργο πέρασε στην Άκτωρ, διαψεύδοντας εκ νέου όσους κάνουν λόγο για «αδράνεια» από την πλευρά της εταιρείας. Συγκεκριμένα, ανέλαβε το κομμάτι της αναβάθμισης της οδικής ασφάλειας της Εθνικής Οδού Πάτρας-Πύργου συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ. Για όσους έχουμε οδηγήσει στο συγκεκριμένο δρόμο, ξέρουμε την επικινδυνότητα για τους οδηγούς και κατ’ επέκταση της σημασία της αναβάθμισης της οδικής ασφάλειας. Ευχής έργον λοιπόν θα είναι –σε πείσμα των ανατιμήσεων- το συγκεκριμένο έργο να ξεκινήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, καθώς το όφελος θα είναι πολλαπλό.

Το νέο σπίτι της Κεφαλαιαγοράς

Σας έχουμε ενημερώσει ήδη από τον Οκτώβριο για την μετακόμιση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο πολυώροφο ακίνητο των 7.400 τ.μ. στην οδό Ιπποκράτους 3-5, το οποίο έχει υπομισθώσει η Intrakat από το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών. Η Αναπτυξιακή Κυκλάδων, η θυγατρική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων της Intrakat μίσθωσε το ακίνητο από το Συνεγγυητικό έναντι 40.000 ευρώ μηνιαίως, ήτοι προς 5,4 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Για να το ανακαινίσει όμως, έχει προχωρήσει σε μια σεβαστή δαπάνη αρκετών εκατ. ευρώ. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα στεγαστούν στο 7ο και 8ο όροφο του κτηρίου, ήτοι θα καταλάβουν συνολικά μικτή επιφάνεια χώρων γραφείων 3.986,55 τ.μ.. Το συνολικό μηνιαίο μίσθωμα το οποίο θα καταβάλει η Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην Αναπτυξιακή Κυκλάδων ανέρχεται σε 78.000 ευρώ μηνιαίως ή στα 19,57 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Μπορεί η διαφορά μεταξύ του μισθώματος που λαμβάνει η Intrakat και του μισθώματος που πληρώνει να φαντάζει μεγάλη, αλλά θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η επένδυση της Αναπτυξιακής Κυκλάδων για την ανακαίνιση του παλαιού κτηρίου που είχε εγκαταλειφθεί από το 2016.

Τα δάνεια της Blueground

Κατακόρυφη αύξηση κατέγραψε το 2020 ο δανεισμός της Blueground IKE, της ελληνικής θυγατρικής εταιρεία μίσθωσης ακινήτων του ομίλου Blueground, καθώς 20πλασιάσθηκε σε σχέση με το 2019. Στην παρελθούσα χρήση, η Blueground IKE, η οποία διαθέτει στην Αθήνα 868 κατοικίες προς μίσθωση, παρουσίασε κύκλο εργασιών της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ και ζημίες προ φόρων 1,4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ο δανεισμός της, τόσο ο ενδοομιλικός όσο και ο δανεισμός από τρίτους , εκτινάχθηκε συνολικά στα 6,6 εκατ. ευρώ, από 326.414 ευρώ το 2019. Το γεγονός αυτός προβληματίζει, δεδομένου πως στις 31 Δεκεμβρίου 2020 η Blueground ΙΚΕ είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 1,2 εκατ. ευρώ. Υπό το πρίσμα του ότι η Blueground Holdings Limited άντλησε τον περασμένο Σεπτέμβριο 180 εκατ. δολάρια από επενδυτές και αθροιστικά έχει συγκεντρώσει 258 εκατ. δολάρια την τελευταία οκταετία, τα προαναφερόμενα μεγέθη δείχνουν μικρά και δεν λογίζονται ως πρόβλημα. Ωστόσο, δείχνουν αδυναμίες που ο Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου, ο CEO της Blueground πρέπει να αντιμετωπίσει .

Σύντομα η απόφαση για την Akazoo

Το Συμβούλιο Οικονομικών Αναφορών του Ηνωμένου Βασιλείου (FRC), δηλαδή η αρμόδια βρετανική αρχή για τον έλεγχο εκλεκτικών εταιρειών και ορκωτών ελεγκτών, είχε προ διμήνου ανακοινώσει την έναρξη έρευνας σε βάρος της ελεγκτικής εταιρείας Crowe UK, σχετικά με τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της ελληνικής εταιρείας Akazoo. Μαθαίνουμε πως η έρευνα αυτή προχωράει και σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις και καμπάνες. Βλέπετε η Akazoo εισήλθε στον Nasdaq τον Σεπτέμβριο του 2019 με παραποιημένα λογιστικά στοιχεία, τα οποία είχαν «επαληθευτεί» από την Crowe UK. Στη βάση αυτή, η έρευνα σε βάρος της ελεγκτικής εταιρείας έχει εστιάσει στις οικονομικές καταστάσεις των χρήσεων 2016, 2017 και 2018. Υπενθυμίζεται πως στις 21 Μαΐου 2020 η μεταβατική Διοίκηση της Akazoo – που είχε αναλάβει μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου από την Quintessential Capital Management (QCM) – είχε παραδεχθεί πως «οι ιστορικές οικονομικές καταστάσεις της Akazoo ήταν ουσιωδώς ψευδείς και παραπλανητικές, η Akazoo είχε μόνο αμελητέα πραγματικά έσοδα και συνδρομητές εδώ και χρόνια και πρώην μέλη της διοίκησης και συνεργάτες της Akazoo συμμετείχαν σε ένα σοφιστικέ σχέδιο για την παραποίηση των βιβλίων και των οικονομικών στοιχείων της Akazoo». Τα άτομα που βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών για το σκάνδαλο της Akazoo, είναι ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος, ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της InternetQ, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Akazoo Απόστολος Ζερβός και ο οικονομικός διευθυντής (CFO) της Akazoo Pierre Schreuder. Στο επίκεντρο της έρευνας έχουν βρεθεί και οικονομικοί διευθυντές και ορκωτοί λογιστές της InternetQ – που ως μητρική ενοποιούσε την Akazoo- και των θυγατρικών της, καθώς έχει προκύψει πως τα στελέχη αυτά παρήγαγαν ή πιστοποιούσαν στις Αρχές οικονομικά στοιχεία που δεν μπορούν να επαληθευτούν.

Χρόνια Πολλά γεμάτα υγεία. Καλή Χρονιά!

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.