ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα «fully vaccinated» βιογραφικά, οι Moneysafe και TWIGA και η επιτυχημένη El Sabor Mexican Foods

Τα «fully vaccinated» βιογραφικά, οι Moneysafe και TWIGA και η επιτυχημένη El Sabor Mexican Foods

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Προσλήψεις με πιστοποιητικό

Το 2022 φέρνει στην εργασιακή καθημερινότητα αλλαγές. Μια από αυτές έχει να κάνει με τα βιογραφικά όσων αναζητούν εργασία. Προσεχώς τα βιογραφικά όσων αναζητούν εργασία σε μεγάλες ή μικρές επιχειρήσεις της χώρας μας θα πρέπει να αναγράφουν τη φράση «πλήρως εμβολιασμένος» (fully vaccinated). Αυτό δεν είναι υπερβολή. Τα τμήματα HR πολλών εταιρειών και ειδικά εισηγμένων ήδη ξεκαθαρίζουν πως η προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού εκ μέρους των υποψηφίων είναι προϋπόθεση για να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις. Η υποχρέωση αυτή ομοιάζει με την αναφορά «στρατιωτικές υποχρεώσεις εκπληρωμένες», που μέχρι και σήμερα αναγράφεται στα βιογραφικά αρρένων που αναζητούν εργασία. Μαθαίνουμε πως για το σύννομο ή μη της συγκεκριμένης απαίτησης προσκόμισης πιστοποιητικού εμβολιασμού για την πραγματοποίηση πρόσληψης, ερωτήθηκε ήδη η ΓΣΕΕ, η οποία όμως δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί. Το θέμα δεν είναι εύκολο και η ΓΣΕΕ έχει ήδη φόρτο εργασίας. Βλέπετε από τις αρχές του φθινοπώρου η Συνομοσπονδία κάνει το διαιτητή μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων εργαζομένων, με τους μεν να καταγγέλλουν τους δε για τη συμπεριφορά τους στους χώρους εργασίας. Σε κάθε περίπτωση είναι απόφαση του κάθε εργοδότη το ποιον θα προσλάβει και με ποιες προϋποθέσεις και επιλογή του εργαζόμενου το εάν θα αποδεχθεί ή όχι τους σχετικούς όρους.

Ζητείται αναπληρωτής

Έχουν περάσει 130 ημέρες από τότε που ο επί τιμή αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Καραγιάννης, παραιτήθηκε από τη θέση του αναπληρωτή προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Ωστόσο, παρά την παρέλευση διαστήματος άνω του τετραμήνου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας δεν έχει κινήσει τις διαδικασίες για την κάλυψη της θέσης, γεγονός που δημιουργεί δυσχέρειες στη λειτουργία της Αρχής. Είναι ενδεικτικό πως λόγω της απουσίας αναπληρωτή, όταν ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης δεν δύναται να παραστεί στην Ολομέλεια της Αρχής, η συνεδρίαση μεταφέρεται για την επόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα και τα μέλη αναγκάζονται να κάνουν διπλές συνεδριάσεις, που κρατούν και πολύ ώρα και στις οποίες δεν μπορούν να εξετασθούν εκτενώς τα ζητήματα. Το πόσο καθυστερημένα έχουν κινηθεί τα συναρμόδια υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών στο να επικουρήσουν το έργο της Αρχής, προκύπτει αφενός από τη συνεχιζόμενη υποστελέχωσή της, αφετέρου από το ότι θέματα αμοιβών που εκκρεμούσαν από το καλοκαίρι, διευθετήθηκαν δύο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα!

Τα Moneysafe και TWIGA eWallet

Μπορεί οι περισσότεροι να μη θυμάστε την Moneysafe, το ηλεκτρονικό πορτοφόλι που συνοδευόταν από προπληρωμένη κάρτα της Mastercard και το οποίο έκανε θραύση την περίοδο των capital controls, κυρίως μεταξύ 2015 -2018. Ο ιθύνων νους πίσω από την Moneysafe ήταν ο Γιώργος Παναγιώτου, ο οποίος το 2010 ίδρυσε την U.C.S. UNITED CARD SERVICES LIMITED στην Κύπρο και ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στον χώρο των προπληρωμένων καρτών και των καρτών επιβράβευσης, συνεργαζόμενος με πολλές εταιρείες. Η Moneysafe βρέθηκε στο απόγειο της το 2016, περίοδο που συνεργάσθηκε μέχρι και με τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό. Ωστόσο, από το 2019 άρχισαν τα πρώτα προβλήματα με την πλατφόρμα της Moneysafe να καθυστερεί τις πληρωμές προς τους πελάτες της, αλλά και τις μεταφορές χρημάτων σε λογαριασμούς άλλων τραπεζών. Το 2020 η Moneysafe σταμάτησε να λειτουργεί. Την περίοδο εκείνη, κατά πληροφορίες, ο Γιώργος Παναγιώτου άρχισε να ελέγχεται από τις ελληνικές αρχές, αλλά και από τις υπηρεσίες άλλων χωρών. Αν και ανέστειλε την πλατφόρμα της Moneysafe ο Παναγιώτου συνέχισε να δραστηριοποιείται στο χώρο, καθώς λάνσαρε το TWIGA eWallet, ένα νέο ηλεκτρονικό πορτοφόλι που συνοδευόταν και αυτό από προπληρωμένη κάρτα της Mastercard. Για το σκοπό αυτό συνέστησε το 2019 στην Κύπρο την U.C.S. GROUP LIMITED. Το TWIGA eWallet έκανε πρεμιέρα τον Μάρτιο του 2020. Τον Μάιο του 2020 επιχειρήθηκε να περιβληθεί με μεγαλύτερη αξιοπιστία, καθώς ανακοίνωσε συνεργασία με την Moorwand, ένα βρετανικό πάροχο λύσεων πληρωμών που προσφέρει υπηρεσίες έκδοσης καρτών και ψηφιακής τραπεζικής και Υπηρεσίες Ηλεκτρονικού Χρήματος. Αλλά και το TWIGA eWallet κατέληξε να κουβαλάει πολλά από τα προβλήματα της Moneysafe με τους χρήστες του να δηλώνουν στα σχετικά forum πως η υπηρεσία τους έχει ταλαιπωρήσει. Πληροφορούμαστε πως το τελευταία διάστημα υπάρχει νέα κινητικότητα εποπτικών αρχών και έρευνες σχετικές με τα σχετικά eWallet. Αν και δεν γνωρίζουμε πληροφορίες, αντιλαμβανόμαστε πως το ενδιαφέρον προήλθε εκτός Ελλάδος..

Η επιτυχημένη El Sabor

H El Sabor Mexican Foods Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Εταιρεία Ειδών Διατροφής, την οποία έχει ιδρύσει και διευθύνει ο Κωνσταντίνος Μάμης, συμπληρώνει εφέτος 25 χρόνια παρουσίας στην αγορά. Η εταιρεία που έκανε μόδα τα νάτσος στην Ελλάδα μυώντας τους Έλληνες στην μεξικάνικη κουζίνα, καταγράφει ετήσιους τζίρους της τάξης των 20 εκατ. ευρώ και έχει κερδοφορία περίπου 2 εκατ. ευρώ. Και το μέλλον είναι ανθηρό, δεδομένου ότι τα προϊόντα της El Sabor έχουν μεγάλη πέραση στο ελληνικό κοινό και δεδομένου ότι η Διοίκηση Μάμη δρομολογεί σημαντικές επενδύσεις για την επέκταση της παραγωγής. Είναι ενδεικτικό πως προ μηνών λειτούργησε η νέα βιομηχανική μονάδα παραγωγής nacho chips δυναμικότητας 1 τόνου ανά ώρα στα Οινόφυτα Βοιωτίας Η νέα αυτή επένδυση ύψους 4,9 εκατ. ευρώ ξεκίνησε το 2019 με την αγορά οικοπέδου συνολικής έκτασης 11.337,87 τ.μ.. Η επένδυση χρηματοδοτήθηκε με τραπεζικό δανεισμό, μέσω ομολογιακού δανείου ποσού 3,8 εκατ. ευρώ, το δε υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε με ιδία κεφάλαια της El Sabor. Η επένδυση υπάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο και θα ενισχυθεί με τη μορφή φορολογικών απαλλαγών ύψους 2,2 εκατ. ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.