Οι ακτιβιστές της Amber Capital, το νέο project του Wizman και ο Ριχάρδος ξενοδόχος

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.
Οι ακτιβιστές της Amber Capital, το νέο project του Wizman και ο Ριχάρδος ξενοδόχος
6'

Οι ακτιβιστές της Amber Capital

Μια επενδυτική άφιξη με σημαντική σημασία, η οποία πιθανότατα θα αποτελέσει και προάγγελο εξελίξεων είχαμε χθες στο Χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε πως η βρετανική επενδυτική εταιρεία Amber Capital απέκτησε το 5,02% των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Πρόκειται για την εταιρεία του γνωστού Γάλλου ακτιβιστή μετόχου – επενδυτή Ζοζέφ Ουγκουρλιάν, ο οποίος την τελευταία δεκαετία έχει αναδιαρθρώσει πολλές εταιρείες και έχει εκπαραθυρώσει και πολλές διοικήσεις εταιρειών που δεν θεωρούσε πως διοικούνται σωστά. Ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως «ενεργός μάνατζερ» και δεν θέλει να τον αποκαλούν ακτιβιστή. Η Amber Capital είναι γνωστή στην Ελλάδα από τις βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις της στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ την τελευταία τριετία. Αυτό που είναι επίσης γνωστό είναι πως η Διοίκηση της Amber Capital διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με την Ambrosia Capital, την εδρεύουσα στο Λονδίνο εταιρεία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών που τρέχουν οι Τάσος Αστυφίδης και Σταύρος Ανάγνου και η οποία έχει μεταφέρει σημαντικό όγκο εργασιών στο γραφείο Αθηνών, επί της Βασιλίσσης Σοφίας. Η εν λόγω μετοχική παρουσία της Amber Capital στον Όμιλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σε μια χρονική στιγμή που είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την επιλογή του νέου CEO του Χρηματιστηρίου, μπορεί να οδηγήσει σε «καραμπόλες» που δεν ήταν ορατές μέχρι πρόσφατα. Αυτό βεβαίως σε περίπτωση που ο Ζοζέφ Ουγκουρλιάν, θεωρήσει πως πρέπει να επέμβει στη διαδικασία, κάτι που δεν είναι εξαιρετικά πιθανό, λόγω του ύψους της συμμετοχής που διαθέτει.

Νέα επένδυση από τον Wizman

Η ολλανδική εταιρεία SMB Capital την οποία ίδρυσε ο Ισραηλινός Liran Wizman, δρομολογεί νέο ξενοδοχειακό project στην Αθήνα . Μετά το πετυχημένο θεματικό ξενοδοχείο Dave Red που ανέπτυξε στο πρώην ένδοξο «Σπίτι του Λαού» επί της οδού Βερανζέρου, πλέον ετοιμάζει ξενοδοχειακό συγκρότημα τριών αστέρων και δυναμικότητας 103 δωματίων (253 κλινών) επί των οδών Αγίου Κωνσταντίνου 7 και Σωκράτους στην Ομόνοια. Την επένδυση ύψους 4,1 εκατ. ευρώ δρομολογεί η SMB 9 Greece Υποκατάστημα Αλλοδαπής ΕΠΕ, η οποία ανήκει στην ολλανδική SMB 9 B.V. Η επένδυση θα επιδοτηθεί με φορολογική απαλλαγή 418.211 ευρώ, καθώς υπάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο. O Liran Wizman βρίσκεται πίσω από πολλά ξενοδοχειακά projects στη χώρα μας και η ομάδα του τρέχει και νέες επενδύσεις, για τις οποίες θα ενημερώσουμε προσεχώς.

Ο Ριχάρδος ξενοδόχος

Ξενοδόχοι στην Ελλάδα δεν γίνονται μόνον νεαροί Ισραηλινοί δικηγόροι με γνωστούς πολιτικούς πατέρες, αλλά και οι ντόπιοι ενεχυροδανειστές. Για την ακρίβεια ο γνωστός Ριχάρδος ή κατά κόσμο Ριχάρδος Μυλωνάς. Προ ημερών η Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης ενέκρινε την υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο επένδυσής της υπό σύσταση Ριχάρδος Μονοπρόσωπη ΑΕ. Η εταιρεία του Ριχάρδου θα αναπτύξει πεντάστερο ξενοδοχείο 69 δωματίων και 100 κλινών στο Μεταξουργείο, με την συνολική επένδυση να ανέρχεται στα 11,4 εκατ. ευρώ. Το ποσό της επένδυσης είναι σεβαστό και εξίσου μεγάλη είναι η ενίσχυση των 2,3 εκατ. ευρώ που θα λάβει από τον αναπτυξιακό νόμο. Ο Ριχάρδος λοιπόν στα βήματα των προαναφερόμενων Ισραηλινών επενδυτών…

Ενημέρωση για το ξέπλυμα

Συντονισθείτε αύριο στις 10 το πρωί στο κανάλι της Βουλής για την μετάδοση των εργασιών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας η οποία θα συνεδριάσει με θέμα το διορισμό και την ανανέωση της θητείας των μελών της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και συγκεκριμένα της πρώτης μονάδας της Αρχής που ασχολείται με διερεύνηση των χρηματοοικονομικών πληροφοριών. Εκτός από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, θα τοποθετηθούν στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Επιτροπής Παιγνίων, της ΕΛΤΕ, κ.α., τα οποία θα αναφερθούν στα όσα πρέπει να γίνουν ή να διορθωθούν για να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά το ξέπλυμα χρήματος στην Ελλάδα. Και δεδομένων των επιδόσεων των τελευταίων ετών, η χώρα μας πρέπει να ανοίξει το βηματισμό της….

Οι 1.300 λειτουργοί

Και μια και ο λόγος για το ξέπλυμα χρήματος, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στην λίστα με τους 1.300 (καλά διαβάζετε 1.300) «λειτουργούς συμμόρφωσης» κατά του ξεπλύματος χρήματος που ανακοίνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου τηρεί σχετικό μητρώο με τους υπευθύνους κανονιστικής συμμόρφωσης AML (Anti Money Laundering) ή τους αναπληρωτές τους, το οποίο και δημοσιοποιεί. Οι ανωτέρω 1.300 «λειτουργοί» που περιλαμβάνονται σε ένα μητρώο 30 σελίδων είναι τα πιστοποιημένα πρόσωπα που έχουν επιφορτιστεί με το ρόλο της «αναχαίτησης» του ξεπλύματος χρήματος στις εταιρείες που εργάζονται. Αυτό που μπορούμε να σχολιάσουμε πως η ποσότητα δεν διασφαλίζει και την ποιότητα…

E- Υποθηκοφυλακεία

Τα έργα πληροφορικής που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης αρχίζουν να βγαίνουν και το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το έργο που αφορά την ψηφιοποίηση των αρχείων των 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 310 εκατ. ευρώ για το οποίο εξέφρασαν ενδιαφέρον οι περισσότεροι από τους μεγάλους «παίκτες», ενώ υπήρξαν και εκπλήξεις. Οι προσφορές κατατέθηκαν χθες και, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες τα σχήματα που συμμετέχουν είναι έξι. Περισσότερες λεπτομέρειες θα έχουμε την προσεχή Δευτέρα (17/1) που θα αποσφραγιστούν οι προσφορές αλλά σύμφωνα με πληροφορίες για το συγκεκριμένο έργο ενδιαφέρονται οι: 1) OTE, 2) Wind με την αμερικανική εταιρεία Iron Mountain, 3) Vodafone με τις Cosmos Business Systems, Geoanalysis και Q&R, 4) Μυτιληναίος με τις εταιρείες Globitel και Master AE, 5) Unisystems - ONEX και 6) η Intrasoft International. Η έκπληξη είναι προφανώς η συμμετοχή του ομίλου Μυτιληναίου, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός αφορά σε συμφωνία – πλαίσιο, διάρκειας τριών ετών, ενώ υποδιαιρείται σε πέντε τμήματα στα οποία ομαδοποιούνται τα υποθηκοφυλακεία των 13 Περιφερειών της χώρας. Το πρώτο τμήμα πάντως περιλαμβάνει και τη δημιουργία του πληροφοριακού συστήματος καθώς και οι απαραίτητες ψηφιακές εφαρμογές. Σημειωτέον πως δεν υπέβαλλαν όλοι οι υποψήφιοι προσφορές για όλα τα τμήματα του έργου.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή