ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H «ανώνυμη» χρηματοδότηση των κομμάτων, η προμήθεια για το ομόλογο και μια αναβολή λόγω ΦΕΚ

H «ανώνυμη» χρηματοδότηση των κομμάτων, η προμήθεια για το ομόλογο και μια αναβολή λόγω ΦΕΚ

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Τα ανώνυμα κουπόνια

Ανεξαρτήτως εάν το 2022 θα είναι εκλογικό έτος ή όχι, εννέα πολιτικά κόμματα θα μπορούν, εφόσον το θέλουν, να εισπράξουν εφέτος ανώνυμη χρηματοδότηση μέσω «κουπονιών», συνολικού ύψους 396.411 ευρώ. Τη σχετική απόφαση έλαβε προ ημερών η Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής, βασιζόμενη στην πρόβλεψη του νόμου πως το ανώτατο συνολικό ποσό των κουπονιών αξίας 15 ευρώ και κάτω, τα οποία καταμετρούνται και θεωρούνται από την Επιτροπή Ελέγχου και προορίζονται για την ανώνυμη χρηματοδότηση, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 4% της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης των κομμάτων για το προηγούμενο έτος. Πως αναλύεται το ποσό αυτό ανά κόμμα για το 2022; Στην Νέα Δημοκρατία αναλογεί ποσό 75.000 ευρώ από τη διάθεση ανωνύμων κουπονιών. Στον ΣΥΡΙΖΑ ομοίως 75.000 ευρώ, στο ΚΚΕ αναλογεί ποσό 60.254 ευρώ, στο Κίνημα Αλλαγής 59.793 ευρώ, στην Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος 49.123 ευρώ, στο ΜέΡΑ25 αναλογεί από τη διάθεση ανωνύμων κουπονιών ποσό 40.643 ευρώ, στο ΠΑΣΟΚ 19.931 ευρώ, στο Ποτάμι 5.000 ευρώ και στην Πλεύση Ελευθερίας - Ζωή Κωνσταντοπούλου 5.000 ευρώ. Η αναφορά σε Κίνημα Αλλαγής και ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να μπερδεύει. Τα ποσά είναι σωστά. Καθώς και τα δύο κόμματα λαμβάνουν την ετήσια τακτική κρατική χρηματοδότηση και έτσι και τα δύο δικαιούνται ανωνύμων κουπονιών. Και για όσους δεν το θυμούνται, να υπενθυμίσουμε πως για το 2021 η ετήσια τακτική κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων είχε ως εξής: Νέα Δημοκρατία 7,5 εκατ. ευρώ, ΣΥΡΙΖΑ 6 εκατ. ευρώ, ΚΚΕ 1,5 εκατ. ευρώ, Κίνημα Αλλαγής 1,5 εκατ. ευρώ, ΠΑΣΟΚ 498.272 ευρώ, Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος 1,2 εκατ. ευρώ, ΜέΡΑ25 1 εκατ. ευρώ, Ποτάμι 125.000 ευρώ και Πλεύση Ελευθερίας - Ζωή Κωνσταντοπούλου 125.000 ευρώ.

Σκόντο στις προμήθειες

Στα 5,25 εκατ. ευρώ ανέρχεται η προμήθεια που θα καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο στους αναδόχους του δεκαετούς ομολόγου 3 δισ. ευρώ που εξέδωσε χθες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Συγκεκριμένα, για τη συγκεκριμένη έκδοση αποφασίσθηκε να δοθεί προμήθεια, η οποία ανέρχεται σε 17,5 μονάδες βάσης (0,175%) επί της συνολικής ονομαστικής αξίας του ποσού που αντλήθηκε. Η προμήθεια αυτή είναι χαμηλή εάν συγκριθεί με τις πρόσφατες προμήθειες που κατέβαλε το Δημόσιο για μικρότερα ποσά ομολόγων. Ενδεικτικά, προ 10μήνου, για το 30ετές ομόλογο που είχε εκδώσει ο ΟΔΔΗΧ αντλώντας 2,5 δισ. ευρώ η προμήθεια των αναδόχων ήταν στο 0,250% επί της συνολικής ονομαστικής αξίας του ποσού της έκδοσης, ήτοι 6,25 εκατ. ευρώ. Δηλαδή με τη χθεσινή έκδοση ο ΟΔΔΗΧ και άντλησε 500 εκατ. ευρώ περισσότερα και εξοικονόμησε 1 εκατ. ευρώ σε προμήθειες.

Αναβολή λόγω ΦΕΚ

Η χθεσινή στήλη σας είχε αναφέρει πως η Ολομέλεια της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος θα συνεδρίαζε εντός της ημέρας για έξι ώρες προκειμένου να καλύψει όλες τις υποθέσεις που έχουν μείνει σε εκκρεμότητα από τα μέσα Δεκεμβρίου. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε. Γιατί; Διότι λόγω ολιγωρίας δεν έχει ακόμη εκδοθεί το ΦΕΚ διορισμού των μελών της Α' Μονάδας Διερεύνησης Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος, τα οποία έχουν εγκριθεί ήδη εδώ και ημέρες από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η ακύρωση της συνεδρίασης ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή στους ενδιαφερομένους, από το γραφείο του επικεφαλής της Ανεξάρτητής Αρχής Χαράλαμπου Βουρλιώτη, κάτι που δείχνει πως και ο ίδιος ανέμενε έως την «ύστατη στιγμή» να εκδοθεί το ΦΕΚ. Με αυτά και τα άλλα θα συμπληρωθεί πάνω από ένας μήνας από τότε που η Ολομέλεια της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος συνεδρίασε για τελευταία φορά. Και η ευθύνη για αυτό βαραίνει τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης.

Η Acta Fidelia Limited

Η Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Μάλτας (MFSA) έριξε προ ημερών «καμπάνα» αρκετών χιλιάδων ευρώ στην μαλτέζικη εταιρεία Acta Fidelia Limited, διότι παρέλειψε να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της όσον αφορά στους κανόνες που ισχύουν στη χώρα για τους Παρόχους Εταιρικών Υπηρεσιών. Μέτοχος και διευθυντής της Acta Fidelia Limited είναι ο Έλληνας λογιστής Αντώνης Παγκούνας που δραστηριοποιείται στη Μάλτα την τελευταία δεκαετία, προσφέροντας συμβουλές σε θέματα εταιρικής δομής και διεθνούς φορολογίας. Παράλληλα, ο κ. Παγκούνας εμφανίζεται να είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου διαφόρων εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στα ηλεκτρονικά παίγνια και σχετίζονται με εφαρμογές τεχνολογίας. Η Acta Fidelia Limited προσφέρει τις υπηρεσίες της, είτε άμεσα είτε μέσω συνεργασιών στη Μάλτα, την Ελβετία, το Isle of Man, την Ελλάδα και την Κύπρο. Το όνομα του Αντώνη Παγκούνα αναφέρεται και στα Paradise Papers, στα 13,4 εκατομμύρια εμπιστευτικά ηλεκτρονικά έγγραφα που συνδέονται με υπεράκτιες εταιρείες και τα οποία απεκάλυψε το 2017 η ICIJ, η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.