ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Που κινείται η τιμή του ρεύματος σήμερα σε Ελλάδα και Ευρώπη

Που κινείται η τιμή του ρεύματος σήμερα σε Ελλάδα και Ευρώπη
Που κινείται η τιμή του ρεύματος σήμερα σε Ελλάδα και Ευρώπη
ΡΑΕ

Στα 280,81 ευρώ ανέρχεται η μέση ημερήσια τιμή της μεγαβατώρας για σήμερα στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από το νέο εργαλείο της ΡΑΕ το οποίο αποτυπώνει τον «Ευρωπαϊκό Χάρτη Τιμών Ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας». 

Σύμφωνα με χθεσινοβραδινά στοιχεία, η χώρα μας βρισκόταν στο μέσο προς άνω άκρο της κλίμακας σε σύγκριση με τις αντίστοιχες μέσες τιμές των άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Συγκεκριμένα, τις υψηλότερες μέσες τιμές κατέγραψαν η Ουγγαρία με 299,13 ευρώ/MWh, η Γερμανία με 297,29 ευρώ/MWh, η Αυστρία με 296,85 ευρώ/MWh και η Γαλλία με 295,11 ευρώ/MWh, ενώ τις χαμηλότερες η Φινλανδία με 139,14 ευρώ/MWh και η Πολωνία με 188,71 ευρώ/MWh (η τιμή για την Ουκρανία ήταν στα 73,78 ευρώ/MWh). Η Ιταλία κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με την Ελλάδα, στα 281,66 ευρώ/MWh, ενώ η Ισπανία και η Πορτογαλία στα 224,24 ευρώ/MWh.

O Ευρωπαϊκός Χάρτης Τιμών Ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας τέθηκε σε λειτουργία από την περασμένη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου. Στον χάρτη παρουσιάζεται, για τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, η μέση ημερήσια τιμή της μεγαβατώρας στην αγορά χονδρικής, όπως αυτή διαμορφώθηκε κατά το τελευταίο κλείσιμο της Αγοράς Επόμενης Ημέρας (Day-Ahead Market-DAM) για την κάθε χώρα.

Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαϊκός Χάρτης DAM αποτελεί συνεργασία της ΡΑΕ με την ερευνητική Ομάδα Smart RUE του Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με στοιχεία του ACER, του ευρωπαϊκού φορέα για τη συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας, τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρισμού αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2021 κατά 80% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021, κατατάσσοντας τη χώρα μας στη δεύτερη θέση των 27, μετά την Ολλανδία, που είχε αύξηση κατά 144%. Τρίτο έρχεται το Βέλγιο, με 76%.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τη μεγαλύτερη έκθεση των λιανικών τιμών των νοικοκυριών στις διακυμάνσεις των χονδρεμπορικών τιμών, που έχουν σταθερή ανοδική πορεία από τον Αύγουστο και μετά, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της μεγάλης εξάρτησής μας από το φυσικό αέριο.

Να σημειωθεί πως χθες τέθηκε σε λειτουργία από τη ΡΑΕ και η ειδική εφαρμογή για την υποδοχή των παραπόνων των καταναλωτών, με την πλατφόρμα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Καταναλωτών MyRAE: https://my.rae.gr/

Στο πλαίσιο αυτό, η Αρχή καλεί τους καταναλωτές, εφεξής, να υποβάλουν τυχόν παράπονά τους για Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου και Διαχειριστές Δικτύων Διανομής, αποκλειστικά μέσω αυτής της πλατφόρμας, με στόχο η διεκπεραίωση των παραπόνων τους να γίνεται με πιο σύντομο και ουσιαστικό τρόπο.

Όπως ανακοίνωσε η ΡΑΕ, το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί μια αυξανόμενη τάση υποβολής παραπόνων στο info@rae.gr, στο οποίο έχουν συσσωρευτεί περίπου 1.400 παράπονα. Εφεξής και για λόγους αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης και λειτουργίας η Αρχή θα δέχεται υποβολή παραπόνων μόνο μέσω της παραπάνω ειδικής πλατφόρμας.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων