ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Disney και οι καναλάρχες, η Intertech και οι ξενόγλωσσες καταχωρίσεις στο ΓΕΜΗ

Η Disney και οι καναλάρχες, η Intertech και οι ξενόγλωσσες καταχωρίσεις στο ΓΕΜΗ

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Disney και οι καναλάρχες

Αναταραχή στα επιτελεία των καναλιών –ελεύθερων και συνδομητικών- προκάλεσε η επίσημη ανακοίνωση για την έλευση της Disney+ στην Ελλάδα εφέτος το καλοκαίρι. Από τη μία, η Cosmote αλλά και η Nova αποκτούν έναν ακόμα (έστω και έμμεσο) ανταγωνιστή που διεκδικεί κομμάτι από το διαθέσιμο εισόδημα των τηλεθεατών/συνδρομητών. Και από την άλλη, τα ελεύθερα κανάλια βλέπουν το ποσοστό τους να μειώνεται ολοένα και περισσότερο, μια και πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν πλέον συνδρομητικές υπηρεσίες. Μάλιστα στις μετρήσεις της Nielsen, το ποσοστό της κατηγορίας «λοιπά», που περιλαμβάνει συνδρομητικά κανάλια και streaming υπηρεσίες ξεπερνά ακόμα και το 30%. Γεγονός που προφανώς δεν αφήνει ασυγκίνητους και τους διαφημιζόμενους.

Οι εξελίξεις στην Intertech

Την τροποποίηση του καταστατικού της Ιντερτέκ Ανώνυμος Εταιρεία – Διεθνείς Τεχνολογίες (Intertech) καλείται να αποφασίσει η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης στις 9 Φεβρουαρίου. Με την εν λόγω τροποποίηση θα διευρυνθεί ο σκοπός της εταιρείας και θα μπορεί να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες σχεδίασης, εκτέλεσης, εγκατάστασης, διαχείρισης, τεχνικής υποστήριξης έργων προμήθειας και εγκατάστασης μηχανικού, ηλεκτρικού, ηλεκτρονικού εξοπλισμού και λογισμικού ή συνδυασμού αυτών. Για όσους δεν το γνωρίζουν, από τις 26 Ιουλίου 2021 ο βασικός μέτοχος της Intertech είναι η Eurobank με ποσοστό 29,48%. Η τράπεζα απέκτησε το πακέτο μετοχών του Δημήτρη Κοντομηνά. Για την ακρίβεια, η Eurobank το έβγαλε στον πλειστηριασμό και η Eurobank το αγόρασε. Φαίνεται δε ότι οι λοιποί μέτοχοι που κρατούσαν τον Κοντομηνά στο ΔΣ ξέροντας την κατάσταση της υγείας του δεν ήταν πρόθυμοι να αγοράσουν. Ποσοστό 28,45% διαθέτει ο Κώστας Αμοιρίδης, ενώ το 5,0435% είναι στην κατοχή του Τρύφωνα Αλευρίτη, μέσω της κυπριακής TRAL LTD.

Ξενόγλωσσες καταχωρίσεις

Φίλος της στήλης με ειδικές γνώσεις επί του Γενικού Εμπορικού Μητρώου μας εξέφρασε την ανησυχία του για το πως θα εφαρμοσθεί στην Ελλάδα η Οδηγία 2017/1132 της ΕΕ για το εταιρικό δίκαιο. Με καθυστέρηση ετών, η σχετική Οδηγία μεταφέρεται στο ελληνικό δίκαιο την παρούσα περίοδο, με νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Σύσταση εταιρειών μέσω των Υπηρεσιών Μιας Στάσης (Υ.Μ.Σ.) και τήρηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) – Ενσωμάτωση Κεφαλαίου III της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132» που βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση. Ο φίλος της στήλης μας προειδοποίησε για το άρθρο 49 του σχεδίου νόμου που αναφέρεται στις ξενόγλωσσες καταχωρίσεις. Αυτό αναφέρει τα εξής: «Οι καταχωρίσεις στο Γ.Ε.ΜΗ. μπορεί να λάβουν χώρα και σε μία ή περισσότερες από τις επίσημες γλώσσες της Ε.Ε., μετά από σχετική αίτηση των υπόχρεων προς την αρμόδια Υ.Γ.ΕΜΗ., εφόσον τα προς καταχώριση έγγραφα συνοδεύονται από επικυρωμένη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα. Αν διαπιστωθεί απόκλιση μεταξύ ελληνόγλωσσης και ξενόγλωσσης καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ., υπερισχύει η καταχώριση στην ελληνική γλώσσα». Κατά τον συνομιλητή μας, η Οδηγία 2017/1132 στο άρθρο 21 ξεκαθαρίζει πως «σε περίπτωση διαφορών μεταξύ των πράξεων και των στοιχείων που δημοσιοποιήθηκαν στις επίσημες γλώσσες του μητρώου και της οικειοθελώς δημοσιευθείσας μετάφρασης, η τελευταία δεν είναι αντιτάξιμη έναντι τρίτων. Οι τρίτοι δύνανται, όμως, να επικαλεσθούν τις οικειοθελώς δημοσιευθείσες μεταφράσεις, εκτός εάν η εταιρεία αποδείξει ότι οι τρίτοι είχαν γνώση του κειμένου που ήταν το αντικείμενο της υποχρεωτικής δημοσιοποίησης». Όπως ο ίδιος ερμηνεύει την κατάσταση, θα πρέπει να προετοιμασθούμε για ένα μπάχαλο που κάποιοι επιτήδειοι εσκεμμένα θα χρησιμοποιούν για να ξεφεύγουν από τα πλοκάμια των ελεγκτικών αρχών.

Λάθος πρόσωπα τη λάθος στιγμή...

Στο καφέ εμβληματικού ξενοδοχείου της Πλατείας Συντάγματος συνέπεσαν δημοσιογράφοι, ένας γνωστός επιχειρηματίας της Βορείου Ελλάδος κι ένας πολιτικός με θητεία στον τομέα της ενέργειας. Η παρέα σχολίαζε ότι, πέρα απ' τις αστοχίες των τελευταίων ημερών, η ακρίβεια εξελίσσεται στον μεγαλύτερο πονοκέφαλο της κυβέρνησης, περισσότερο κι απ΄ την πανδημία και την θεομηνία Ελπίδα. Οι συνδαιτυμόνες αναφέρονταν σε «λάθος πρόσωπα, τη λάθος στιγμή», όπως χαρακτηριστικά συνέβη με τις τιμές φυσικού αερίου και το δυσβάστακτο σήμερα ενεργειακό κόστος. Σχολίαζαν επίσης τα επικοινωνιακά «τσαλαβουτήματα» ενός γνωστού στην πιάτσα διδύμου «Δον Κιχώτη - Σάντσο Πάντσο» και τις εκβιαστικές παρεμβάσεις τους σε ΜΜΕ και δημοσιογράφους, που έχουν κάνει το γύρο του κόσμου, ώστε να μην τσαλακωθεί περισσότερο το προφίλ του «μάνατζερ». Το ενδιαφέρον είναι ότι ο βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας δεν ανήκει στο χώρο της αντιπολίτευσης...

Χαμένος ο Γενάρης

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιούργησε η «Ελπίδα» και των ειδικών αργιών που κήρυξε η κυβέρνηση, ακόμη μια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί. Θα είναι πρώτη φορά από τη σύσταση της Αρχής που Ιανουάριο μήνα δεν διεξήχθη ούτε μια συνεδρίαση του οργάνου. Για την εξέλιξη αυτή δεν ευθύνεται ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα. Ευθύνεται ο κακός μας ο καιρός, αλλά και τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, που αφενός δεν έχουν εκδώσει ακόμη το ΦΕΚ με τις τοποθετήσεις των νέων μελών της Αρχής, αφετέρου δεν έχουν ορίσει τον αναπληρωτή του κ. Βουρλιώτη, όπως επιβάλει ο καταστατικός νόμος της Ανεξάρτητης Αρχής.

Ξανά στο σφυρί

Την προσεχή Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου θα βγει εκ νέου στο σφυρί το γνωστό ημιτελές ακίνητο της Βωβός Διεθνής Τεχνική επί της λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι, κοντά στο «δαχτυλίδι», που προοριζόταν για συγκρότημα με γραφεία, καταστήματα και υπόγειους χώρους στάθμευσης, αλλά το 2006 «μπλοκαρίστηκε» από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο πλειστηριασμός με επισπεύδουσα την Hellas Capital Leasing θα έχει ως τιμή πρώτης προσφοράς τα 4,8 εκατ. ευρώ. Τελευταία φορά που είχε βγει ξανά το ακίνητο στο σφυρί ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου, αλλά υπήρξε ματαίωση της διαδικασίας ελλείψει πλειοδοτών. Μένει να φανεί εάν και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε μια από τα ίδια και εάν το «γιαπί», μαζί με το οικόπεδο των 8,2 στρεμμάτων, θα παραμείνουν στα αζήτητα.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.