ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα stock options του Κυριάκου, ο νέος Γενικός της Κεφαλαιαγοράς και μια παραίτηση

Τα stock options του Κυριάκου, ο νέος Γενικός της Κεφαλαιαγοράς και μια παραίτηση

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ο ενθουσιασμός του Dimon

«Είμαι ενθουσιασμένος για την πρόοδο που έχετε πετύχει στην Ελλάδα». Τάδε έφη ο επικεφαλής της JP Morgan Jamie Dimon κατά συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Όταν αυτό λέγεται από έναν «super star» της επενδυτικής τραπεζικής, προνομιακό συνομιλητή όλων των Αμερικανών προέδρων τα τελευταία 15 χρόνια, σίγουρα έχει μια βαρύτητα. Βέβαια το σκηνικό της συνάντησης δεν ήταν αυτό που θα επιθυμούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Αθήνα να θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο - ένα 72ωρο μετά τον χιονιά - και τον προαύλιο χώρο του Μεγάρου Μαξίμου να θυμίζει πίστα του καλλιτεχνικού πατινάζ. Αλλά και πολιτικά δεν ήταν ευχάριστη η θέση του, με την κατάθεση της πρότασης μομφής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, να βαραίνει το κλίμα. Και σας διαβεβαιώνουμε πως τόσο η υπό παράλυση χιονόπληκτη Αθήνα, όσο και η πρόταση μομφής, υπέπεσαν στην αντίληψη του Jamie Dimon…

Τα stock options του Κυριάκου

Αυτό που δεν έκανε «ούτε ζέστη ούτε κρύο» στον επικεφαλής της JP Morgan ήταν η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στη νομοθεσία για τα δικαιώματα προαίρεσης (stock options) που έθεσε σε ισχύ η κυβέρνηση του, κάτι που όπως είπε «αποτελεί πλεονέκτημα για όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης», εννοώντας την Viva Wallet. Για όσους δεν το θυμούνται, με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίσθηκε το 2019 τα δικαιώματα προαίρεσης απόκτησης εισηγμένων και μη εισηγμένων μετοχών που ασκούνται μετά την 1/1/2020 (και ανεξαρτήτως του πότε χορηγήθηκαν), φορολογούνται ως εισόδημα από υπεραξία με συντελεστή 15%, υπό την προϋπόθεση της διακράτησης των μετοχών για τουλάχιστον 24 μήνες από την απόκτηση των δικαιωμάτων και έως την μεταβίβασή τους. Παράλληλά, η παροχή με τη μορφή δωρεάν μετοχών που λαμβάνει ένας εργαζόμενος, εταίρος ή μέτοχος από νομικό πρόσωπο στο πλαίσιο προγραμμάτων, στα οποία τίθεται ως προϋπόθεση η επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ή η επέλευση συγκεκριμένου γεγονότος, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η διάθεση μετοχών, απαλλάσσεται του φόρου μισθωτών υπηρεσιών και φορολογείται με συντελεστή 15% ως εισόδημα από υπεραξία, εφόσον (και όταν) οι μετοχές μεταβιβαστούν οποτεδήποτε μετά την απόκτησή τους, από τον δικαιούχο του προγράμματος. Γιατί αυτό το ελληνικό φορολογικό καθεστώς δεν αποτελεί δέλεαρ για την JP Morgan; Γιατί ο φόρος 15% είναι μεγάλη επιβάρυνση εν συγκρίσει με το πραγματικά ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο των stock option που ισχύει στα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ολλανδίας και της Σιγκαπούρης. Άλλωστε εάν ο Jamie Dimon έψαχνε για φορολογικά κίνητρα στην Ελλάδα θα έκανε χρήση των διατάξεων του Α.Ν. 89/1967 και θα μετέτρεπε τα γραφεία της Αθήνας σε Μονάδα Κοινών Διοικητικών Υπηρεσιών (Shared Services Centers), με αποκλειστικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης των κεντρικών της JP Morgan. Αν τυχόν προχωρήσει σε αυτή την επιλογή, θα πρέπει να μνημονεύεται άλλη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης και όχι η διάταξη για τα stock options…

Ο νέος Γενικός της Κεφαλαιαγοράς

Θα το διαβάσετε και στις εκδόσεις των Νέων, της Καθημερινής και της Ναυτεμπορικής της επομένης εβδομάδας, αλλά εμείς θα σας το προλάβουμε από τη στήλη μας. Μετά από πολύμηνη αναμονή – και συγκεκριμένα από τον Αύγουστο του 2021- εκδόθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη θέση του Γενικού Διευθυντή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Εάν διαθέτετε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, δεκαετή τουλάχιστον εμπειρία σε αντικείμενο συναφές με αυτό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, άριστη γνώση στα θέματα κεφαλαιαγοράς και άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας, τότε είστε ο ιδανικός για τη θέση. Οι αιτήσεις από τους ενδιαφερομένους θα πρέπει να υποβληθούν στο Πρωτόκολλο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έως και τις 21 Φεβρουαρίου 2022. Όσοι πιστοί προσέλθετε…

Μια παραίτηση

Η Μαρία-Ιωάννα Ράντου είναι δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με άριστα από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου. Έχει ασκήσει ενεργή δικηγορία στην Αθήνα σε δικηγορική εταιρεία εξειδικευμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, και έχει κάνει πρακτική άσκηση στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την περίοδο 2014-2018 ήταν συνεργάτης διεθνούς δικηγορικής εταιρείας στις Βρυξέλλες, με ειδίκευση στο δίκαιο του Ανταγωνισμού και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τις 29 Αυγούστου 2019 έως και τις 31 Ιανουαρίου 2022 κατείχε τη θέση του τακτικού μέλους – εισηγήτριας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Και λέμε κατείχε, διότι υπέβαλε την παραίτησή της στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και από την προσεχή Τρίτη θα σταματήσει να παρέχει τις υπηρεσίες της στην Εποπτική Αρχή. Η Μαρία-Ιωάννα Ράντου είναι θυγατέρα του Αθανάσιου Ράντου, πρώην Πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και νυν Γενικού Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Και από ότι πληροφορούμαστε, η αποχώρησή της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού γίνεται διότι θα ακολουθήσει τα βήματα του πατρός της, ο οποίος από το Σεπτέμβριο του 2020 διαμένει στο Λουξεμβούργο. Ο Αθανάσιος Ράντος είχε βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής διότι τον Φεβρουάριο του 2020, ως Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας ήταν στη σύνθεση του τμήματος που συζήτησε τη συνταγματικότητα της απομάκρυνσης της Βασιλικής Θάνου, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δεδομένου ότι η κόρη του είχε τοποθετηθεί ήδη στην Εποπτική Αρχή για να αναπληρώσει τις θέσεις εκείνων που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ μετά την εκδίωξή τους, ο κ. Ράντος έπρεπε να είχε ζητήσει την εξαίρεσή του από τη συζήτηση της υπόθεσης, για οικογενειακούς λόγους. Αυτό όμως δεν έγινε. Και έτσι έφερε σε δύσκολη θέση και τον εαυτό του και την κόρη του.

Η Grant Thornton

Η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης προχώρησε σε απευθείας ανάθεση προς τον συμβουλευτικό βραχίονα της Grant Thornton, προκειμένου να λάβει υπηρεσίες εξειδικευμένης υποστήριξης χρηματοοικονομικού συμβούλου για ένα τετράμηνο. Η Grant Thornton θα αναλάβει τον προγραμματισμό των δαπανών και την παρακολούθηση των έργων των αρμόδιων υπουργείων προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη και έγκυρη υλοποίηση των έργων και δράσεων του Εθνικού Σχέδιου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης ζήτησε προσφορές στις 21 Ιανουαρίου από τις PwC, Grant Thornton και τη Συμβουλευτική Ανάλυσις και χθες τις έλαβε μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά. Τελικά, το έργο ανατέθηκε στην Grant Thornton, η οποία θα λάβει συνολικά 71.424 ευρώ για τις υπηρεσίες χρηματοοικονομικού συμβούλου. Έτσι, για τις επόμενες 120 ημέρες η Grant Thornton θα προχωρεί στη σύνταξη εβδομαδιαίων και συγκεντρωτικών μηνιαίων αναφορών ανά υπουργείο σχετικά με τον προγραμματισμό των έργων του Εθνικού Σχέδιου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στον απολογισμό του κάθε μήνα και στην επικαιροποίηση του πλάνου εκτέλεσής τους, καθώς και στην καταγραφή των αντίστοιχων δαπανών.

Η Καρυές Επενδυτική

Τον Οκτώβριο σας είχαμε ενημερώσει για μια ενδιαφέρουσα είδηση από την Κύπρο. Σας είχαμε πληροφορήσει πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου είχε αναστείλει τη διαπραγμάτευση των τίτλων της εταιρείας Καρυές Επενδυτική Δημόσια Εταιρεία Λτδ, καθώς η εισηγμένη στο ΧΑΚ, δεν είχε επανειλημμένα συμμορφωθεί, με την υποχρέωση της για δημοσιοποίηση της ετήσιας οικονομικής έκθεσής της για το 2020, αλλά ούτε με την υποχρέωση για δημοσιοποίηση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης του πρώτου εξαμήνου 2021. Η εποπτική Αρχή της Κύπρου είχε προχωρήσει στην αναστολή της διαπραγμάτευσης των τίτλων της Καρυές Επενδυτική από την 26η Οκτωβρίου 2021 μέχρι τις 25η Ιανουαρίου 2022. Μάλιστα, η αναστολή αυτή ήταν η δεύτερη που είχε επιβάλει στην Καρυές Επενδυτική μετά τις 24 Αυγούστου 2021. Γιατί επανερχόμαστε στο θέμα; Για δύο λόγους: Αφενός διότι η εποπτική Αρχή της Κύπρου αποφάσισε να ζητήσει εκ νέου την αναστολή της διαπραγμάτευσης των τίτλων της εταιρείας μέχρι την 18η Μαρτίου 2022, ήτοι για τρίτη συνεχόμενη φορά. Αφετέρου ασχολούμαστε διότι η εταιρεία έχει μια ιστορία 23 ετών και η μετοχική της σύνθεση δεν μπορεί να δικαιολογήσει το πως η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν είναι τυπική με τις υποχρεώσεις της. Βλέπετε, το 50,46% των μετοχών της Καρυές Επενδυτική ανήκει στην EurobankBulgaria AD (Postbank), το 39,10% στην 7Q Financial Services Ltd, το 8,54% στην Clearstream Banking και το 1,90% το κατέχουν επενδυτές στην ελεύθερη διασπορά.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.