ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ώρα του Papas, ο κανονισμός προς μίμηση και η Viva κυνηγά το ξέπλυμα με Artificial Intelligence

Η ώρα του Papas, ο κανονισμός προς μίμηση και η Viva κυνηγά το ξέπλυμα με Artificial Intelligence

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Στενεύει ο κλοιός για τον Papas

Εξελίξεις στην υπόθεση του Bill Papas (Βασίλη Παπαδημητρίου), του ομογενή ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ξάνθης που αντιμετωπίζει στην Αυστραλία σοβαρές κατηγορίες για εμπλοκή σε τεράστια οικονομική απάτη σε βάρος των τραπεζών Westpac, Sumitomo Mitsui Banking και Société Générale, αναμένουμε τις επόμενες 30 ημέρες. Η αρχή θα γίνει αύριο οπότε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού θα εξετάσει εκ νέου στην ουσία τους, τα στοιχεία σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΠΑΕ Ξάνθης. Η αυστραλιανή τράπεζα Westpac παρέστη με δικηγόρους της στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για την υπόθεση Papas και παρακολουθεί στενά την εξέλιξή της. Οπότε οι κινήσεις της ΕΕΑ απαιτείται να είναι προσεκτικές. Το ενδιαφέρον στην υπόθεση της ΠΑΕ Ξάνθης είναι πως ο Παπαδημητρίου δήλωσε στην εξ αποστάσεως κατάθεσή του στις αρχές της Αυστραλίας πως έχει πουλήσει τις μετοχές που κατείχε στην Mazcon, στην ελληνική εταιρεία που είναι ο βασικός μέτοχος της ΠΑΕ. Ωστόσο, στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο εξακολουθεί να εμφανίζεται ως ο βασικός μέτοχος της. Για το λόγο αυτό η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ζήτησε εξηγήσεις από την ΠΑΕ Ξάνθης. Η Επιτροπή ζήτησε πρόσθετα έγραφα και στοιχεία για εμβάσματα από τον νομικό εκπρόσωπο της ΠΑΕ, καθώς προκύπτει πως ο Papas δεν είπε την αλήθεια στο δικαστήριο της Αυστραλίας. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι το εάν μετά την προσκόμιση των στοιχείων η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού αποτάθηκε στην Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος για να διαπιστώσει την προέλευση των χρημάτων που μπήκαν στην ΠΑΕ Ξάνθης , όπως είχε πράξει με άλλη πολύκροτη υπόθεση στο παρελθόν. Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Bill Papas και ο συνεργάτης του Vincenzo Tesoriero, κατηγορούνται πως ως επικεφαλής του Ομίλου Forum απέσπασαν με πλαστές συμβάσεις και πλαστά συμβόλαια μίσθωσης πάνω από 500 εκατ. δολάρια, από τις προαναφερόμενες τράπεζες. Οι αρχές της Αυστραλίας έχουν αρχίσει να κατάσχουν και να ρευστοποιούν τα περιουσιακά στοιχεία των Papas και Tesoriero, με τον δεύτερο να δικάζεται στην Αυστραλία και τον πρώτο να παραμένει στην Ελλάδα, αν και έχει ήδη εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. Η τύχη του Vincenzo Tesoriero θα κριθεί στις 10 Μαρτίου, οπότε θα εμφανιστεί προς ακρόαση ενώπιον του δικαστή Michael Lee. Η απόφαση του δικαστή θα κρίνει εν πολλοίς και την τύχη του Bill Papas.

Κανονισμός προς μίμηση

Την τελευταία διετία η αξιοποίηση της ακίνητης εκκλησιαστικής περιουσίας γίνεται με τρόπο αυστηρά καθορισμένο και με αποσαφηνισμένες διαδικασίες. Τόσο ξεκάθαρες είναι οι διαδικασίες που φορείς όπως η ΕΤΑΔ και το Υπερταμείο θα έπρεπε να αντιγράψουν τον κανονισμό εκμισθώσεων και εκποιήσεων εκκλησιαστικών ακινήτων που έχει εγκρίνει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Η τελευταία έκδοση του κανονισμού αυτού που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης είναι σαφής για τη διαδικασία, η οποία πρέπει να τηρείται από τα Εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου στις συμβάσεις εκμισθώσεων, χρονοεκμισθώσεων (leasing), παραχωρήσεων της χρήσης, εκποιήσεων, αγορών, ανταλλαγών και εκποιήσεως επί αντιπαροχή ακινήτων. Με τον κανονισμό αυτό μεταξύ άλλων:. 1) Επιτρέπεται η κατάρτιση μακροχρόνιας μίσθωσης διαρκείας έως 99 ετών για περιπτώσεις εκμετάλλευσης και αξιοποίησης μεγάλων εκκλησιαστικών εκτάσεων, οι οποίες απαιτούν ιδιαίτερα ουσιώδεις δαπάνες του μισθωτή, όπως κατασκευή κτιρίων, τεχνικών έργων, εγκαταστάσεων και γενικώς την εκτέλεση μεγάλου επενδυτικού προγράμματος, με αυτοχρηματοδότηση ή όχι. 2) Προβλέπεται πως εφ’ όσον επί εκκλησιαστικών ακινήτων δημιουργήθηκαν νομικές και πραγματικές καταστάσεις που παρακωλύουν την άσκηση νομής και κατοχής και εν γένει την ελεύθερη διαχείρισή τους, το εκκλησιαστικό νομικό πρόσωπο μπορεί προς συμβιβασμό και διακανονισμό της υπόθεσης να προχωρεί σε απ’ ευθείας εκποίηση του ακινήτου προς ιδιώτες, μετά από εκτίμηση του ακινήτου. 3) Επιτρέπεται η ανταλλαγή εκκλησιαστικού ακινήτου με ιδιωτικό ή ιδιωτικά ακίνητα κατόπιν απόφασης της Διοίκησης του εκκλησιαστικού νομικού πρόσωπού, η οποία αιτιολογεί την επιδιωκόμενη ανταλλαγή και καθορίζει τα κριτήρια συγκρισιμότητας των προς ανταλλαγή ακινήτων. 4) Το εκκλησιαστικό νομικό πρόσωπο δύναται να προβαίνει στην αξιοποίηση των οικοπέδων, των οποίων είναι κύριος ή διαχειριστής, οικοδομώντας τα με το σύστημα της αντιπαροχής ποσοστών. 5) Το εκκλησιαστικό νομικό πρόσωπο δύναται να προβαίνει σε αγορές εντός ή εκτός Ελλάδος για την απόκτηση κτιρίων, οικοπέδων, εδαφικών εκτάσεων ή μετοχών επί ακινήτων καταλλήλων για την άμεση πραγματοποίηση των σκοπών του ή προς αξιοποίηση και εκμετάλλευση της περιουσίας του. Από τα προαναφερόμενα είναι σαφές πως η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας έχει μπει σε νέα εποχή.

Η Ευρωπαϊκή Πίστη

«Πατάει γκάζι» η Ευρωπαϊκή Πίστη Asset Management προκειμένου να λειτουργήσει και ως ανώνυμη εταιρεία διαχείρισης οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων (ΑΕΔΟΕΕ). Έχοντας λάβει την άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και έχοντας πλέον τροποποιήσει το καταστατικό της, η εταιρεία προχωρεί στην ενίσχυση των σχετικών της τμημάτων που εμπλέκονται στη διαχείριση επενδύσεων, χαρτοφυλακίου και κινδύνων. Βλέπετε, ως εταιρεία διαχείρισης οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων η Ευρωπαϊκή Πίστη Asset Management θα έχει πλέον αυξημένες ανάγκες. Αυτές αφορούν μεταξύ άλλων σε νομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες λογιστικής διαχείρισης, υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών, αποτίμησης χαρτοφυλακίου, τήρησης κανονιστικών διατάξεων, τήρησης μητρώου μεριδιούχων, διαχείρισης υποδομών και εγκαταστάσεων, διαχείρισης ακινήτων, διαφήμισης και εμπορικής προώθησής, κ.α..

Η Viva Wallet

Μαθαίνουμε πως η Viva Wallet αναζητεί στέλεχος με εμπειρία στο τομέα της πάταξης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, με αποδεδειγμένη τεχνογνωσία και εμπειρία, που θα βοηθήσει τη Διοικητική ομάδα του Χάρη Καρώνη στην πρόληψη, στον εντοπισμό και στην αντιμετώπιση ανάλογων κινδύνων. Να σημειωθεί πως η Viva Wallet ανακοίνωσε πρόσφατα τη συνεργασία της με την ολλανδική εταιρεία πρόληψης απάτης, Fraudio, με σκοπό να διασφαλίσει πως οι πελάτες της θα έχουν πρόσβαση σε μια απόλυτα ασφαλή υποδομή πληρωμών για όλες τις δραστηριότητές τους. Η Fraudio υιοθετεί υπερσύγχρονη τεχνολογία ανίχνευσης της απάτης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI) και μηχανικής μάθησης. Και τα συστήματα της είναι τόσο καινοτόμα, όσο είναι τα συστήματα πληρωμών της Viva Wallet.

H ΤΕΚΑΛ και η κάνναβη

H ΤΕΚΑΛ, είναι μια κατασκευαστική εταιρεία με παρουσία 40 ετών στην ελληνική αγορά και με ειδίκευση στα λιμενικά έργα. Την εταιρεία τρέχει ο Παναγιώτης Ψαλτάκος, ο οποίος έχει καλό όνομα στον Πειραιά, λόγω της συνέπειας και του track record που «έκτισε», κατασκευάζοντας τα έργα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ. Η ΤΕΚΑΛ, πλέον επεκτείνεται και σε τομείς που δεν είχε έως σήμερα δραστηριότητα. Για την ακρίβεια η Αργυρώ Ψαλτάκου, η νέα γενιά της εταιρείας, ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης μέσω της εταιρείας Pharmacan ΙΚΕ. Η Pharmacan θα αναπτύξει την παραγωγή της εντός ενιαίας έκτασης 55 στρεμμάτων στη θέση «Πιλάφ Τεπέ» στο Δήμο Ρήγα Φεραίου στη Μαγνησία. Μόνον ο μηχανολογικό εξοπλισμός της εγκατάστασης εκτιμάται πως θα κοστίσει 4,8 εκατ. ευρώ. Οπότε αντιλαμβάνεται κανείς πως πρόκειται για μια σοβαρή επένδυση.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.