ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Τούρκοι, οι ελληνικές ενεργειακές κοινότητες, η Αχαΐα Clauss και το Lamp Lifeboat Ladder

Οι Τούρκοι, οι ελληνικές ενεργειακές κοινότητες, η  Αχαΐα Clauss και το Lamp Lifeboat Ladder

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι Τούρκοι και οι ΑΠΕ

Κανονικό «party» κάνουν οι Τούρκοι επενδυτές στην ελληνική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, βάζοντας στο στόχαστρο φωτοβολταϊκά πάρκα που ανήκουν σε ενεργειακές κοινότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, μόλις προ ημερών τουρκική εταιρεία, η οποία βολιδοσκοπεί διαρκώς έργα στη χώρα μας, αγόρασε από ενεργειακή κοινότητα στην περιοχή των Φαρσάλων φωτοβολταϊκό πάρκο 18 MW. Η ίδια τουρκική εταιρεία είχε κινηθεί για να αποκτήσει φωτοβολταϊκά στην περιοχή της Φλώρινας, αλλά λόγω του ότι η περιοχή θεωρείται παραμεθόριος, το νομοθετικό πλαίσιο για την Εθνική Άμυνα δεν διευκόλυνε τις επενδυτικές στοχεύσεις της. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ενεργειακές κοινότητες έχουν γίνει ανάρπαστες, αφενός διότι σε καθημερινή βάση παίρνουν όρους σύνδεσης από τον επόπτη, αφετέρου διότι λόγω της πρόσφατης αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου έχει επιτραπεί η μεταβίβασή τους. Και ενώ τα μεγάλα έργα στο χώρο των ΑΠΕ κινούνται με αργά βήματα, οι ενεργειακές κοινότητες έχουνε γίνει «hot trend».

Η Αχαΐα Clauss

Η Αχαΐα Clauss είναι η δεύτερη αρχαιότερη εν λειτουργία ανώνυμη εταιρεία στην Ελλάδα μετά την Εθνική Τράπεζα. Ξεκίνησε να λειτουργεί ως οινοποιείο στην Πάτρα το 1859 και ως ανώνυμη εταιρεία το 1861. Σχεδόν 163 χρόνια αργότερα η Achaia Clauss έχει αναπτύξει πλούσιες δραστηριότητες που κινούνται πέραν του οινοποιείου της και εκτείνονται από τον τουρισμό έως και τον πολιτισμό. Ωστόσο, παρά την παρέλευση των δεκαετιών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την κρατική γραφειοκρατία. Και αυτή δεν έχει πλέον την μορφή του βυζαντινού υδροκέφαλου κράτους του 19ου αιώνα, αλλά το προσωπείο του ψηφιακού δημοσίου τομέα του 21ου αιώνα. Προ ημερών η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης των προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης απέρριψε τελεσίδικα αίτηση της Αχαΐα Clauss Ποιοτική Οινοποίηση ΑΕ για χρηματοδότηση που αφορούσε στην ψηφιοποίηση και στην προβολή του ιστορικού αρχείου της Αχαϊα Clauss. Το έργο αυτό, υπό τον τίτλο «Εν Οίνω Αλήθεια», απορρίφθηκε με το σκεπτικό ότι η Αχαΐα Clauss αναγκάσθηκε να συνομολογήσει συμφωνία συνεργασίας με μια συμβουλευτική εταιρεία διότι δεν διέθετε την αναγκαία για την υλοποίηση του έργου στελέχωση. Τι και εάν η πατρινή εταιρεία και ο σύμβουλος της επιχειρηματολόγησαν για το αντίθετο: τελικά κέρδισε η γραφειοκρατία.

Η ΙΤΗΑΧ στο μικροσκόπιο

Η στήλη έχει αναφερθεί επανειλημμένα στο ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων SPAC ΙΤΗΑΧ Acquisition Corporation, το οποίο συγχωνεύθηκε με τον τεχνολογικό πάροχο ταξιδιωτικών υπηρεσιών Mondee, εξασφαλίζοντας την διαπραγμάτευση της νέας ενοποιημένης εταιρείας στον Nasdaq. Αμέσως μετά την συγχώνευση αυτή η δικηγορική εταιρεία Brodsky & Smith ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε να διερευνά πιθανές αξιώσεις κατά του Διοικητικού Συμβουλίου της ITHAX Acquisition Corporation για πιθανές παραβιάσεις ομοσπονδιακών και μη νόμων σε σχέση με τη διασφάλιση των συμφερόντων των μετόχων. Στην έρευνα αυτή ήλθε να προστεθεί και η έρευνα μιας δεύτερης δικηγορικής φίρμας της Moore Kuehn, η οποία γνωστοποίησε πως δεδομένου ότι με τη συμφωνία ΙΤΗΑΧ - Mondee, οι μέτοχοι της ITHAX θα κατέχουν μόνο το 25% της ενοποιημένης εταιρείας, διερευνά εάν τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών 1) ενήργησαν για να μεγιστοποιήσουν την αξία των μετόχων, 2) απέτυχαν να αποκαλύψουν σημαντικές πληροφορίες και 3) διεξήγαγαν μια δίκαιη διαδικασία. Προ ημερών προστέθηκε στους ερευνητές της υπόθεσης και η διεθνής δικηγορική φίρμα Halper Sadeh LLP, η οποία ανακοίνωσε πως θα εξετάσει κατά πόσον η εν λόγω συμφωνία παραβίασε τα δικαιώματα των επενδυτών.

Το μπαλάκι των ευθυνών

Ο ένας στον άλλο ρίχνουν το μπαλάκι των ευθυνών οι υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το γεγονός ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη το ΦΕΚ με τις τοποθετήσεις των νέων μελών της Αρχής για το Ξέπλυμα, με αποτέλεσμα η Ολομέλεια της Αρχής να μην έχει συνεδριάσει για σχεδόν δύο μήνες. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ενέκρινε τα νέα μέλη στις 13 Ιανουαρίου. Αν και το ΦΕΚ της τοποθέτησης τους θα έπρεπε να είχε εκδοθεί την επομένη ημέρα, ωστόσο αυτό δεν συνέβη. Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως ο Χρήστος Σταϊκούρας έβαλε την υπογραφή του στην Κοινή Υπουργική Απόφαση στις 8 Φεβρουαρίου, καθώς αυτή καθυστέρησε να σταλεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης (κάποιοι μάλιστα επικαλέστηκαν και τον χιονιά που έπληξε την Αττική στα μέσα Ιανουαρίου). Από το υπουργείο Δικαιοσύνης φέρονται να υποστηρίζουν πως ο Κώστας Τσιάρας κινήθηκε εγκαίρως και πως δεν καθυστέρησε η διαδικασία, λόγω ολιγωρίας του. Αυτό που έχει σημασία είναι πως η υπουργική απόφαση δεν έχει εκδοθεί ακόμη και πως πλέον η κυβέρνηση φέρεται να λειτουργεί παιδιάστικα και με τρόπο που παρεμποδίζει και δεν διευκολύνει την Αρχή για το Ξέπλυμα. Και το υπουργικό «blame game» δεν αλλάζει κάτι ως προς το τελικό αποτέλεσμα…

Lamp Lifeboat Ladder

«Λάμπα, Σωσίβια Λέμβος, Σκάλα» (Lamp Lifeboat Ladder). Αυτό το όνομα φέρει η διεθνής πρωτοβουλία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την επανεγκατάσταση προσφύγων που την τελευταία πενταετία κάνει σιωπηλά, αλλά αποτελεσματικά, κοινωφελές έργο σε περιοχές που πλήττονται από την προσφυγική κρίση, όπως η Ελλάδα. Ο κύριος εταίρος υλοποίησης του «Lamp Lifeboat Ladder» είναι η διεθνής δικηγορική εταιρεία Reed Smith που συνεργάζεται με το Καναδικό Κέντρο για Θύματα Βασανιστηρίων (CCVT), αλλά και με άλλες καναδικές και διεθνείς ΜΚΟ. Εξαιρετικά ενεργό ρόλο στην σύμπραξη διαδραματίζει το γραφείο Αθηνών της Reed Smith και ειδικά η δικηγόρος Παναγιώτα Ντάσιου, που έχει συντονίσει πολλές από τις ενέργειες της Lamp Lifeboat Ladder στην Ελλάδα. Εκ των δωρητών της Lamp Lifeboat Ladder, με διαρκή και στενή ενασχόληση στα θέματα του προσφυγικού είναι ο ομογενής Ντιν Ντακόλιας, (Dean Dakolias), ο επικεφαλής της επενδυτικής φίρμας Fortress.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.