ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε η αναδρομική μεταβολή οικονομικών καταστάσεων χαρακτηρίζεται ως τεχνητή διευθέτηση

Πότε η αναδρομική μεταβολή οικονομικών καταστάσεων χαρακτηρίζεται ως τεχνητή διευθέτηση
Pixabay

Η διαδικασία αναδρομικής μεταβολής οικονομικών καταστάσεων προκειμένου να χαρακτηριστούν τα ήδη διανεμηθέντα μερίσματα ως μείωση κεφαλαίου κρίθηκε από την ΑΑΔΕ ότι αποτελεί τεχνητή διευθέτηση.

Πιο συγκεκριμένα, εταιρεία υπέβαλε τροποποιητικές μηδενικές δηλώσεις παρακρατούμενου φόρου μερισμάτων θεωρώντας ότι τα χρήματα που καταβλήθηκαν στον μέτοχο εκ παραδρομής δηλώθηκαν ως διανομή μερίσματος, ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για μείωση εταιρικού κεφαλαίου.

Η φορολογική αρχή απέρριψε το αίτημα της εταιρείας στηριζόμενη στο γεγονός ότι κανένα από τα Πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης δεν είχε καταχωρηθεί στο ΓΕΜΗ. Η εταιρεία προσέφυγε στην Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών θεωρώντας ότι είχε κάθε δικαίωμα για αναδρομική τροποποίηση των οικονομικών καταστάσεων και υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων εντός της νόμιμης περιόδου της παραγραφής.

Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών απέρριψε την ενδικοφανή προσφυγή κρίνοντας ότι πρόκειται για τεχνητή διευθέτηση καθώς μεταξύ της διανομής μερίσματος και της επιστροφής κεφαλαίου, επιλέγεται η πρακτική με την χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση και ακολουθήθηκε ένας συγκεκριμένος φορολογικός χειρισμός, ο οποίος ζητείται να μεταβληθεί σε αναδρομική βάση χωρίς να υφίσταται εμπορική ουσία.