ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι δανειολήπτες δεν θα αποφύγουν τον πλειστηριασμό ακινήτων τους

Ποιοι δανειολήπτες δεν θα αποφύγουν τον πλειστηριασμό ακινήτων τους
UNSPLASH

Το πάγωμα κάθε διαδικασίας πλειστηριασμού 3.000 ακινήτων, τα οποία ανήκουν σε ευάλωτους δανειολήπτες, ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο. 

Στόχος, όπως είπε, είναι να απλωθεί «ένα πρόσθετο δίχτυ προστασίας γύρω από όσους δοκιμάζονται περισσότερο». Η νομοθετική ρύθμιση που συζητήθηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο προβλέπει την επιδότηση των δόσεων των στεγαστικών δανείων, έως 210 ευρώ τον μήνα, στα νοικοκυριά με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα προβλέπει την κρατική επιδότηση της δόσης των στεγαστικών δανείων με ποσό από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα, ανάλογα, με τον αριθμό των μελών των νοικοκυριών που πληρούν τα σχετικά εισοδηματικά κριτήρια. Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 15 μήνες και η συμμετοχή σε αυτό θα εξασφαλίζει τους οφειλέτες από τη λήψη μέτρων, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και εξώσεις.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα θα γίνεται μέσω ειδικής πλατφόρμας, η οποία αναπτύσσεται από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Αν οι οφειλέτες μετά τη λήξη του 15μήνου δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν μία ρύθμιση του δανείου, θα μπορούν να απευθύνονται στον ειδικό φορέα , ο οποίος θα αγοράζει και θα επανεκμισθώνει σε αυτούς τα ακίνητα για 12 χρόνια, με το κράτος να καταβάλλει μηνιαίο επίδομα στέγασης για τη διευκόλυνση πληρωμής του ενοικίου τους. Στο τέλος της 12ετίας, οι οφειλέτες θα έχουν τη δυνατότητα επαναγοράς της κατοικίας, εφόσον έχουν ανακάμψει οικονομικά.

Επιλέξιμοι είναι οφειλέτες που πληρούν τα εισοδηματικά, περιουσιακά και λοιπά κριτήρια που θεσπίστηκαν και ισχύουν στο προνοιακό πρόγραμμα «Επίδομα Στέγασης» σύμφωνα με τα οποία:

  • το συνολικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και έως του ποσού των 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
  • η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Επιπλέον, εφαρμόζεται το περιουσιακό όριο αναφορικά με καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές κ.λπ. το οποίο ισχύει για το «Επίδομα Στέγασης».