ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η απάντηση των Βρυξελλών, το Ολυμπιακό Κίνημα και η Unibios Holding

Η απάντηση των Βρυξελλών, το Ολυμπιακό Κίνημα και η Unibios Holding

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η απάντηση της Κομισιόν

Στη στήλη της Τρίτης σας ενημερώναμε για τους «προνομιούχους της Κομισιόν», ήτοι για στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που φέρονται να απολαμβάνουν ειδικής μεταχείρισης από τις Βρυξέλλες, κάτι που τους επιτρέπει να βρίσκονται στην Αθήνα για σχεδόν δέκα έτη, χωρίς όμως να είναι σαφής πλέον ο ρόλος τους. Τις σχετικές μας απορίες τις εκφράσαμε πρώτα από όλους στους ενδιαφερομένους, ζητώντας να πληροφορηθούμε γιατί τα στελέχη αυτά δεν έχουν επιστρέψει στις Βρυξέλλες, τί ακριβώς κάνουν πλέον στην Αθήνα, ποιο είναι το κόστος της παραμονής τους στη χώρα μας και εάν αυτό το κόστος βαρύνει αποκλειστικά την ΕΕ ή και την Ελλάδα. Οι Βρυξέλλες μας απάντησαν. Συγκεκριμένα, εστάλη από εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντηση – υπό την μορφή bullets- , η οποία αναφέρει τα εξής:

  • Εκτός από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα εδρεύει και προσωπικό της Κομισιόν από τις διευθύνσεις DG ECFIN, DG REFORM και DG HOME.
  • Η ομάδα της DG ECFIN στην Αθήνα είναι επιφορτισμένη με την παρακολούθηση του ενισχυμένου πλαισίου εποπτείας και την εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας ύψους 30,5 δισ. ευρώ. Το έργο της ομάδας περιλαμβάνει δραστηριότητες επικοινωνίας, ιδίως όσον αφορά στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.
  • Η ομάδα της DG REFORM στην Αθήνα υποστηρίζει την Ελλάδα στο να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη. Το έργο της ομάδας της DG REFORM στην Αθήνα δεν περιορίζεται στην Ελλάδα: για παράδειγμα, το γραφείο της Αθήνας συντονίζει επίσης την τοπική παρουσία στην Κροατία και τη Ρουμανία.
  • Η τεχνική υποστήριξη παρέχεται πάντα κατόπιν αιτήματος των ενδιαφερόμενων κρατών μελών και σχετίζεται με τις προτεραιότητες του κράτους μέλους, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.
  • Η εμπειρία της Επιτροπής σχετικά με την τοποθέτηση προσωπικού στην Αθήνα έχει κριθεί επιτυχημένη και η πρακτική της τοποθέτησης προσωπικού της Επιτροπής σε εθνικές πρωτεύουσες ακολουθείται πλέον και σε άλλα κράτη μέλη.
  • Σχετικά με την τελευταία σας ερώτηση, θα βρείτε τα πιο πρόσφατα στοιχεία στο στατιστικό δελτίο (Επισυνάπτονται τα δύο σχετικά αρχεία).

Ομολογούμε ότι η παραπάνω απάντηση δεν ήταν αυτή που αναμέναμε ότι θα λάβουμε από την Κομισιόν. Ενδεχομένως, όταν στο μέλλον το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο ασχοληθεί με την αποτελεσματικότητα των πεπραγμένων των DG ECFIN, DG REFORM και DG HOME σε κάθε χώρα, να μάθουμε περισσότερα για τους εν Ελλάδι «προνομιούχους της Κομισιόν».

Το Ολυμπιακό Κίνημα

Από την προαναφερθείσα απάντηση προκύπτει πως τα στελέχη της DG ECFIN, DG REFORM και DG HOME θα εξακολουθήσουν για μακρό διάστημα να επιχειρούν από στο Κολωνάκι, όπου κι εδρεύουν. Βλέπετε οι εν λόγω αξιωματούχοι δεν στεγάζονται στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας 2-4, όπου εδρεύει η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, αλλά στο νεοκλασικό κτήριο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στην οδό Καψάλη 4. Αυτό είναι το μοναδικό ακίνητο που ανήκει κατά κυριότητα, νομή και κατοχή στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, το οποίο είναι ελεύθερο προς πλήρη εμπορική εκμετάλλευση. Πρόκειται για οικόπεδο εμβαδού 504,13 τ.μ., επί του οποίου είναι κτισμένη τριώροφη οικοδομή με υπόγειο, συνολικού εμβαδού 1.174,18 τ.μ., που έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο κτίριο από το 1990. Το ακίνητο αυτό αποκτήθηκε με συμβόλαιο παραχώρησης του 1941 από το σωματείο «Ελληνική Γυμναστική και Παιδαγωγική Εταιρεία». Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια. Το ακίνητο αυτό έχει εκμισθωθεί από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στη δικηγορική εταιρεία «Ποταμίτης – Βεκρής», η οποία το έχει υπεκμισθώσει με τη σειρά της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τον Μάρτιο του 2025. Μαθαίνουμε πως το μίσθωμα αγγίζει τα 200.000 ευρώ ετησίως, ήτοι τα 16.700 ευρώ μηνιαίως. Με απλούς υπολογισμούς έως το 2025 θα έχουν μπει στα ταμεία εκμισθωτή και υπομισθωτή πάνω από 1 εκατ. ευρώ! Τουλάχιστον θα βγει κερδισμένο …το «Ολυμπιακό Κίνημα».

Οι διεθνείς δραστηριότητες

Τα οικονομικά αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας για το 2021 ήταν εξαιρετικά. Τόσο σε επίπεδο εσόδων και κερδών, όσο και σε επίπεδο ρευστότητάς και κεφαλαίων. Αυτό που μας τράβηξε την προσοχή ήταν πως και στις διεθνείς δραστηριότητες , ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας παρουσίασε κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 5 εκατ. ευρώ το 2021, παρά την αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις στα 35 εκατ. ευρώ, από 12 εκατ. ευρώ το 2020. Οι διεθνείς δραστηριότητες περιλαμβάνουν τα Σκόπια (Stopanska Banka), τη Μάλτα (NBG Malta), την Κύπρο (ΕΤΕ Κύπρου) και την Αίγυπτο (ETE Αιγύπτου). Ωστόσο, από τις δραστηριότητες αυτές η πλέον σημαντική είναι εκείνη των Σκοπίων. Η λιγότερο σημαντική συμμετοχή που έχει μπει σε τροχιά τερματισμού είναι η δραστηριότητα στην Αίγυπτο, η οποία είχε μια ιστορία άνω των 90 ετών. Προ μηνών η Διοίκηση της Εθνικής κατέθεσε αίτηση στην Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου για τη διακοπή λειτουργίας των 17 καταστημάτων της στην Αίγυπτο. Η απόφαση για το κλείσιμο των καταστημάτων και των τερματισμό της παρουσίας της στην Αίγυπτο ήταν αποτέλεσμα του «ναυαγίου» πώλησης της NBG Egypt στην Bank Audi S.A.E. Η οριστικοποίηση της συναλλαγής απαιτούσε την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου. Δεδομένου ότι η έγκριση από την Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου εκκρεμούσε για έξι μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της οριστικής συμφωνίας, η Bank Audi S.A.E. εξέδωσε ειδοποίηση παύσης της συμφωνίας. Έτσι, το 2022 οι διεθνείς δραστηριότητες της Εθνικής Τράπεζας θα είναι ακόμη πιο περιορισμένες.

Η «πράσινη» Unibios Holding

Πλήρως συμβατή με την επενδυτική φιλοσοφία ESG (Environmental, Social and Governance) είναι πλέον και με τη «βούλα» η Unibios Holding (πρώην Βιοσώλ). Με πρωτοβουλία του προέδρου και βασικού μέτοχού της Αντώνη Σβορώνου, η εισηγμένη τροποποίησε το καταστατικό της, ώστε να αναδεικνύεται ως κύριος σκοπός της, η συμμετοχή σε εταιρείες που επιδιώκουν σκοπούς που εντάσσονται στην προώθηση της πράσινης οικονομίας. Έτσι, το καταστατικό που εγκρίθηκε χθες από το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρει ρητά πως σκοπός της εταιρείας είναι «η συμμετοχή σε άλλες εταιρίες και επιχειρήσεις, ημεδαπές ή αλλοδαπές με αντικείμενα δραστηριότητας κυρίως στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης και της πράσινης οικονομίας καθώς και η συμμετοχή σε άλλες εταιρίες και επιχειρήσεις, ημεδαπές ή αλλοδαπές ανεξαρτήτως του αντικειμένου των δραστηριοτήτων τους και του νομικού τους τύπου». Εκτός από τη σημαντική αυτή αλλαγή, αφαιρέθηκαν από το καταστατικό παλαιές δραστηριότητες της Βιοσώλ που έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως από τον όμιλο και συμπεριλήφθηκε η δραστηριότητα παραγωγής ηλεκτρικής ή θερμικής ενέργειας και η συμμετοχή της Unibios Holding σε εταιρείες που επιδιώκουν αυτούς τους σκοπούς.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.