ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Μαντώ Μαυρογένους, η Hoist Hellas, η Mazzoni και το Costa Navarino

H Μαντώ Μαυρογένους, η Hoist Hellas, η Mazzoni και το Costa Navarino

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Μαντώ Μαυρογένους

Λόγω της σημερινής Εθνικής Εορτής θέλουμε να αναφερθούμε σε μια εξέχουσα μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, μία από τις ελάχιστες γυναίκες που διακρίθηκαν στον Αγώνα του 1821, στην Μαντώ Μαυρογένους. Με το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης η Μαντώ Μαυρογένους πρωτοστάτησε στην εξέγερση των κατοίκων της Μυκόνου εναντίον των Τούρκων. Με δύο πλοία εξοπλισμένα με δικά της χρήματα, καταδίωξε τους πειρατές που λυμαίνονταν τις Κυκλάδες και στη συνέχεια πολέμησε κατά των Τούρκων. Η οικονομική ενίσχυση του Αγώνα από τη Μαντώ Μαυρογένους και γενικότερα η δράση της, όπως οι επιστολές της προς τις φιλελληνίδες τής Γαλλίας και της Αγγλίας, κατέστησαν θρυλικό το όνομά της στους ευρωπαϊκούς φιλελληνικούς κύκλους και η προσωπογραφία της τυπώθηκε και κυκλοφόρησε το 1827 σε όλη την Ευρώπη. Συνολικά για τη δραστηριότητά της, ο Ιωάννης Καποδίστριας της απένειμε το αξίωμα του επίτιμου αντιστράτηγου, μια τιμή μοναδική για γυναίκα εκείνη την εποχή. Σχεδόν 200 χρόνια μετά, ο Δήμος Μυκόνου, σε συνεννόηση με την γερμανική Fraport, τίμησαν την Μαντώ Μαυρογένους με ένα ξεχωριστό τρόπο. Ονομάτισαν τον Κρατικό Αερολιμένα Μυκόνου από «Κρατικός Αερολιμένας Μυκόνου» σε Κρατικός Αερολιμένας Μυκόνου «Μαντώ Μαυρογένη». Μάλιστα ήδη η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας κλήθηκε να μεριμνήσει για την σχετική δημοσίευση της μετονομασίας στο Εγχειρίδιο Αεροναυτικών Πληροφοριών. Θεωρούμε πως η πρωτοβουλία είναι εξαιρετική, μας ενοχλεί ωστόσο η απόδοση του επιθέτου της θρυλικής Ελληνίδας στη δημοτική. Θα προτείναμε το Μαυρογένους να διατηρηθεί και να αποφευχθεί το «μαλλιαρό» ολίσθημα της απόδοσης ως Μαντώ Μαυρογένη.

Η Hoist Hellas

Στα σουηδικά Hoist Finance σημαίνει «οικονομική ανύψωση». Αυτή την ανύψωση επιζητεί η Hoist Hellas, η αδειοδοτημένη από την Τράπεζα της Ελλάδος εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων, που ειδικεύεται στη διαχείριση εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η Hoist Hellas είναι θυγατρική εταιρεία της Hoist Finance AB (publ), ενός Σουηδικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που ιδρύθηκε το 1994 και έχει ισχυρή παρουσία σε 13 ευρωπαϊκές χώρες. Όπως ανακοινώθηκε χθες, η Hoist Finance AB απέκτησε από την Alpha Bank χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων και άνευ εξασφαλίσεων δανείων λιανικής τραπεζικής, συνολικού οφειλόμενου υπολοίπου ύψους 2,1 δισ. ευρώ και συνολικής λογιστικής αξίας ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Τη διαχείριση του εν λόγω χαρτοφυλακίου θα αναλάβει η Hoist Hellas, η ελληνική θυγατρική της Hoist Finance AB, την οποία τρέχει η Ελιέτα-Σάρρα Σαλμόνα. Η εν λόγω CEO της Hoist είχε έως πρόσφατα μια μοναδική ιδιότητα. Το διάστημα 2018 -2021 εκτός από το ΔΣ της Hoist Hellas, μετείχε και στο ΔΣ της PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Ανώνυμη Εταιρεία. Η διπλή αυτή ιδιότητα δείχνει πως η Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος τη θεωρεί εξαιρετικά ικανή.

Η Mazzoni επενδύει στην Ελλάδα

Ο ιταλικός Όμιλος Mazzoni, ηγέτης στην ευρωπαϊκή αγορά φρέσκων και κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών επενδύει πλέον και στην Ελλάδα. Σε συνεργασία με την εταιρεία Σχότμαν Ερρίκος ΑΑΕΒΕ, η οποία δραστηριοποιείται στη συσκευασία και στο εμπόριο οπωροκηπευτικών, με έδρα το Χρυσοχώρι Χρυσούπολης Καβάλας, ο Όμιλος Mazzoni, ίδρυσε εταιρεία που θα δραστηριοποιηθεί στην επεξεργασία και συντήρηση φρούτων και λαχανικών, στο χονδρικό εμπόριο νωπών φρούτων και λαχανικών και στην εξαγωγή ελληνικών νωπών αγροτικών προϊόντων. Το όνομα της εν λόγω εταιρείας είναι MS Fruits ΙΚΕ και ο Όμιλος Mazzoni διαθέτει το 76% του μετοχικού της κεφαλαίου και η Σχότμαν Ερρίκος ΑΑΕΒΕ το 24%. Η MS Fruits ΙΚΕ υπάχθηκε προ ημερών στον αναπτυξιακό νόμο και θα επιχορηγηθεί με 1,6 εκατ. ευρώ για να αναπτύξει επένδυση 3 εκατ. ευρώ περίπου, η οποία αφορά στη δημιουργία νέας μονάδας επεξεργασίας -μεταποίησης αγροτικών ειδών. Να σημειωθεί πως η Σχότμαν Ερρίκος ΑΑΕΒΕ έχει πολυετή παρουσία στην παραγωγή και στο εμπόριο οπωροκηπευτικών και ειδικά ακτινίδιων και σπαραγγιών.

Νέα έργα από την ΤΕΜΕΣ

Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού και θαλάσσιου χώρου-πυθμένα στην εταιρεία ΤΕΜΕΣ, τον φορέα ανάπτυξης του Costa Navarino, Η παραχώρηση έγινε ώστε η εταιρεία να προχωρήσει σε έργα προστασίας και αντιμετώπισης της διάβρωσης της ακτής στο βορειοανατολικό παράκτιο μέτωπο του όρμου Ναυαρίνου στη Δημοτική Κοινότητα Πύλου. Σύμφωνα με την απόφαση παραχώρησης, η ΤΕΜΕΣ θα πρέπει να τηρεί αυξημένα μέτρα προστασίας και ετοιμότητας κατά την διάρκεια της κατασκευής των έργων, καθώς και κατά τη μετέπειτα λειτουργία των νέων προβλητών, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η βιοποικιλότητα των περιοχών αυτών και γενικά να αποτραπεί οποιαδήποτε περίπτωση επιβάρυνσης τους. Αλλά και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προς αποφυγή ρύπανσης του περιβάλλοντος χώρου ή οποιουδήποτε περιστατικού ρύπανσης, που μπορεί να προκληθεί συνεπεία της εκτέλεσης του έργου. Να σημειωθεί πως όλες οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν με εποπτεία υπαλλήλου της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και πως σε περίπτωση που βρεθούν αρχαία, οι εργασίες θα σταματήσουν για να γίνει σωστική ανασκαφή από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί η περαιτέρω πορεία των εργασιών ύστερα από γνωμοδότηση των αρμοδίων οργάνων το υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.