ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H ΣΟΛ Crowe και το σκάνδαλο της Akazoo, η Δόμνα, οι βοηθοί ΑμΕΑ και ο κακός μας ο καιρός

H ΣΟΛ Crowe και το σκάνδαλο της Akazoo, η Δόμνα, οι βοηθοί ΑμΕΑ και ο κακός μας ο καιρός

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η αγωγή του fund

Αποκαλυπτική για το ρόλο που φέρονται να είχαν στελέχη της ελληνικής ελεγκτικής εταιρείας ΣΟΛ Crowe στο γνωστό χρηματιστηριακό σκάνδαλο της Akazoo, είναι η αγωγή που κατέθεσαν προ ημερών σε δικαστήριο της Άτλαντα στις ΗΠΑ (Northern District of Georgia), οι δικηγόροι της νομικής φίρμας Holzer & Holzer εκπροσωπώντας το hedge fund Ursula Capital Partners. Η αγωγή του Ursula Capital Partners στρέφεται κατά της βρετανικής ελεγκτικής εταιρείας Crowe UK LLP και υποστηρίζει πως οι «ψευδείς γραπτές και προφορικές δηλώσεις της Crowe οδήγησαν τους Ενάγοντες να επενδύσουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε μια εταιρεία της οποίας η υποτιθέμενη δραστηριότητα ήταν ουσιαστικά μια πλήρης μυθοπλασία (complete fiction), με φανταστικά έσοδα (fictional revenues), φανταστικά έξοδα (fictional expenses) και φανταστικά περιουσιακά στοιχεία (fictional assets)». Η αγωγή των 97 σελίδων εστιάζει – μεταξύ άλλων- στο ρόλο που φέρεται να διαδραμάτισε η ελληνική ΣΟΛ Crowe στην υπόθεση. Πως και συνέβη αυτό; Η Akazoo αρχικά είχε έδρα την Αθήνα. Έτσι, η βρετανική Crowe ανέθεσε το ελεγκτικό έργο και τις σχετικές επαληθεύσεις στην ελληνική θυγατρική της, κάτι που θεωρητικά ήταν σωστό. Σύμφωνα πάντα με την αγωγή της νομικής φίρμας Holzer & Holzer, η εν Ελλάδι ΣΟΛ Crowe, δεν φέρεται να έκανε σωστά τη δουλειά της. Η αγωγή αναφέρεται σε 16 διαφορετικά σημεία στα πεπραγμένα της Δέσποινας Μαρκοπούλου, της ορκωτής ελέγκτριας της ελληνικής ΣΟΛ Crowe που ανέλαβε να επιβεβαιώσει για την Crowe UK LLP, σημαντικά ποσά που περιλαμβάνονταν στις οικονομικές καταστάσεις της «παλιάς» Akazoo (με έδρα την Αθήνα) και αφορούσαν σε συναλλαγές με τρίτους και κυρίως σε συναλλαγές με τις εταιρείες Smart Mobile, Aragona, και Zed Media, οι οποίες όπως αποδείχθηκε ήταν πλασματικά «οχήματα» για να εμφανίζει η Akazoo πλασματικούς τζίρους. Μεταξύ άλλων η αγωγή εμπεριέχει και mail, με αποδέκτες τις ΣΟΛ Crowe, Crowe UK LLP και Akazoo, στους επισυναπτόμενους των οποίων είναι και ο Παναγιώτης Αλαμάνος, o CEO της ΣΟΛ Crowe. Από τα όσα παραθέτει η αγωγή υποστηρίζεται πως η ΣΟΛ Crowe και η Crowe UK LLP δεν εφάρμοσαν τις δέουσες διεθνείς πρακτικές για να επαληθεύσουν τα οικονομικά στοιχεία που τους παρουσίαζε η Διοίκηση της Akazoo, παρότι αυτά τα στοιχεία δεν ήταν προδήλως ορθά και επαληθεύσιμα και ήταν σε πολλές περιπτώσεις πρόχειρα, μεταχρονολογημένα και χωρίς συνάφεια. Ενδεικτικά υπογραμμίζεται η αδυναμία των ορκωτών να επιβεβαιώσουν ακόμη και την ύπαρξη των αντισυμβαλλομένων με την Akazoo οντοτήτων. Η θέση των δικηγόρων του Ursula Capital Partners είναι πως η Crowe «εν γνώσει της ή απερίσκεπτα» διευκόλυνε την απάτη από την πλευρά της Akazoo. Μέλλει να καταδειχθεί, εάν το αμερικανικό δικαστήριο θα δεχθεί τις σχετικές αιτιάσεις και το τί νέο θα προκύψει από την ακροαματική διαδικασία για το μεγάλο σκάνδαλο, που είχε ως αποτέλεσμα η Akazoo να εισαχθεί στον Nasdaq τον Σεπτέμβριο του 2019 με ψευδή στοιχεία εξαπατώντας τους επενδυτές.

Παρέμβαση της ΕΛΤΕ

Για να παραμείνουμε στο ίδιο θέμα, προ μηνών η στήλη σας είχε ενημερώσει πως το Συμβούλιο Οικονομικών Αναφορών του Ηνωμένου Βασιλείου (FRC), δηλαδή η αρμόδια βρετανική αρχή για τον έλεγχο εκλεκτικών εταιρειών και ορκωτών ελεγκτών, είχε ξεκινήσει έρευνα σε βάρος της ελεγκτικής εταιρείας Crowe UK, σχετικά με τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της Akazoo. Η έρευνα αυτή, η οποία προχωράει έχει εστιάσει στις οικονομικές καταστάσεις των χρήσεων 2016, 2017 και 2018. Υπενθυμίζεται πως στις 21 Μαΐου 2020 η μεταβατική Διοίκηση της Akazoo – που είχε αναλάβει μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου από την Quintessential Capital Management (QCM) – είχε παραδεχθεί πως «οι ιστορικές οικονομικές καταστάσεις της Akazoo ήταν ουσιωδώς ψευδείς και παραπλανητικές», πως η Akazoo είχε μόνο αμελητέα πραγματικά έσοδα και συνδρομητές και πως πρώην μέλη της διοίκησης και συνεργάτες της Akazoo συμμετείχαν σε ένα σοφιστικέ σχέδιο για την παραποίηση των βιβλίων και των οικονομικών στοιχείων της Akazoo. Σήμερα τα άτομα που βρίσκονται στο επίκεντρο των διεθνών ερευνών, αλλά και των αγωγών για το σκάνδαλο της Akazoo, φέρονται να είναι ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος, ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της InternetQ, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Akazoo Απόστολος Ζερβός, ο Παναγιώτης - Πάρις Τριανταφυλλίδης πρώην CFO της Akazoo και ο διάδοχος του Pierre Schreuder. Λόγω της έρευνας του FRC και των καταγγελιών για καταστρατήγηση των κανόνων του αμερικανικού PCAOB (Public Company Accounting Oversight Board), η υπόθεση αναμένεται αργά ή γρήγορα να κοινοποιηθεί και στην Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ). Και θα έχει ενδιαφέρον εάν η ΕΛΤΕ θα εντοπίσει ευρήματα που θα πρέπει να αποσταλούν και στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

ΑμΕΑ και υπονόμευση

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η υπουργική απόφαση που αφορά στην υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος «Προσωπικός βοηθός για άτομα με αναπηρία», συνολικού ύψους 41,2 εκατ. ευρώ. Η νομοθετική πρωτοβουλία που φέρει την υπογραφή της υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνας Μιχαηλίδου είναι μεν σημαντική, ωστόσο δεν έχει ικανοποιήσει την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία για τους εξής κυρίως λόγους: 1) Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος αφορά αποκλειστικά στην Περιφέρεια Αττικής και αποκλείει τα άτομα με αναπηρία που διαβούν στις υπόλοιπες 12 Περιφέρειες της χώρας.2) Το νομοθέτημα δεν επιτρέπει την παροχή προσωπικής βοήθειας από πρόσωπα που συνδέονται με τους ωφελούμενους με σχέση γάμου, συμφώνου συμβίωσης, συγγένεια α΄ και β΄ βαθμού. 3) Στο Μητρώο Προσωπικών Βοηθών μπορούν να εγγραφούν και φυσικά πρόσωπα που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε νομικά πρόσωπα και ατομικές επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες εξατομικευμένης υποστήριξης ευάλωτων ομάδων, όπως ενδεικτικώς υπηρεσίες προσωπικού βοηθού, συνοδού ή φροντιστή. Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία έχει επανειλημμένα επισημάνει στην υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, πως δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο πιστοποίησης της αδειοδότησης και λειτουργίας υπηρεσιών προσωπικού βοηθού και πως η χώρα μας δεν διαθέτει καμία απολύτως εμπειρία στον τομέα. Στη βάση αυτή θέση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία είναι πως η εισαγωγή «από το παράθυρο» των νομικών προσώπων και των ατομικών επιχειρήσεων θέτει από την αρχή την υπηρεσία Προσωπικού Βοηθού σε «ευθεία υπονόμευση».

Ο κακός μας ο καιρός

Απαιτήθηκαν 480 ημέρες, πέντε μεταθέσεις της διαγωνιστικής διαδικασίας και δύο γύροι διευκρινήσεων προκειμένου να αναδειχθεί η Space Hellas, ανάδοχος του έργου εγκατάστασης νέων μετεωρολογικών σταθμών ύψους 11,9 εκατ. ευρώ. Το αντικείμενο του έργου, που έχει ως φορέα λειτουργίας την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και κύριο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, περιλαμβάνει την επέκταση του υπάρχοντος δικτύου Αυτόματων Μετεωρολογικών Σταθμών (ΑΜΣ) με 103 νέους, την αναβάθμιση του υπάρχοντος δικτύου σταθμών ανώτερης ατμοσφαίρας με Αυτόματα Συστήματα Ραδιοβόλισης (ΑΣΡ), την αναβάθμιση του Κεντρικού Μηχανογραφικού Συστήματος της ΕΜΥ, τη δημιουργία υποδομής για γρήγορη και αξιόπιστη διακίνηση και διάθεση κάθε τύπου μετεωρολογικής πληροφορίας και την παραγωγή και διάθεση μέσω Portal, διαδικτύου και τεχνολογιών επικοινωνίας real time δεδομένων από τους σταθμούς, προγνώσεις καιρού, καθώς και κλιματικών – περιβαντολλογικών μετεωρολογικών προϊόντων, προς κάθε ενδιαφερόμενο. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς τη σημασία του έργου και ακόμη περισσότερο το πόσο κόστισαν οι καθυστερήσεις στην ανάθεσή του.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.