ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε χαμηλά δέκα ημερών οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Σε χαμηλά δέκα ημερών οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων
Σε χαμηλά δέκα ημερών οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων
AP

Σε χαμηλά δέκα ημερών κινείται η  η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, γεγονός που οφείλεται στις προσδοκίες της αγοράς για στήριξη από την ΕΚΤ.

Τη σταθερή στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ελληνική οικονομία τόνισε σήμερα σε δηλώσεις του ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν.

Μιλώντας σε εκδήλωση της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας και αναφερόμενος στην ευελιξία που διαθέτει η ΕΚΤ προκειμένου να στηρίξει εν γένει την ευρωζώνη, έκανε ειδική αναφορά στην ελληνική οικονομία, υπογραμμίζοντας ότι η τράπεζα είναι έτοιμη, ανά πάσα στιγμή, να προχωρήσει στην αγορά ελληνικών ομολόγων εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

«Η διαδικασία επανεπένδυσης μέσω του έκτακτου προγράμματος ΡΕΡΡ θα παραμείνει ιδιαίτερα ευέλικτη, όπως έχουμε τονίσει. Ειδικότερα, σε περίπτωση ανανεωμένου κατακερματισμού της αγοράς που σχετίζεται με την πανδημία, οι επανεπενδύσεις του PEPP μπορούν να προσαρμόζονται με ευελιξία ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με το χρόνο, τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και τις δικαιοδοσίες. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδονται από την Ελληνική Δημοκρατία πέρα από την κλασσική διαδικασία επαναγορών, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα που θα ακύρωναν τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην ελληνική οικονομία ενώ εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις από την πανδημία. Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν επίσης να επαναληφθούν, εάν είναι απαραίτητο, για την αντιμετώπιση αρνητικών σοκ που σχετίζονται με την πανδημία. Μια άλλη εφαρμογή της αρχής της ευελιξίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας έλαβε τη μορφή ενός συνόλου μέτρων χαλάρωσης των εξασφαλίσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λέιν.

Μετά τις δηλώσεις αυτές η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου μειώθηκε στο 2,66%. Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου είναι στο 1,59%.

Η αύξηση τους κόστους δανεισμού θέτει προσκόμματα στο πρόγραμμα δανεισμού της χώρας. Σημειώνεται ότι στο σχέδιο χρηματοδότησής της για το 2022 που δημοσιεύτηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2021, ο ΟΔΔΗΧ δήλωσε ότι θα εκδώσει τίτλους αξίας 12 δισ. ευρώ το 2022.

Η επόμενη έξοδος της Ελλάδος στις αγορές θα ακολουθήσει τον Απρίλιο με re-opening στο 10ετές του Ιανουαρίου για την άντληση 2 δισ. ευρώ.

Τον Ιούνιο, ο ΟΔΔΗΧ θα συνεχίσει με re-opening του 5ετούς ομολόγου αξίας 3 δισ. ευρώ που είχε εκδώσει τον Βάιο του 2021, αυξάνοντας το μέγεθος της έκδοσης κατά 2 δισ. ευρώ.

Τον Οκτώβριο του 2022 θα ολοκληρωθούν οι έξοδοι της χώρας, με την πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ με διάρκεια 15 ή 20 έτη και συνολική αξία έκδοσης 2 δισ. ευρώ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.