ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η κυβέρνηση θα ανακουφίσει τα νοικοκυριά από το υπέρογκο ενεργειακό βάρος - Ο παράγοντας ΕΕ

Πώς η κυβέρνηση θα ανακουφίσει τα νοικοκυριά από το υπέρογκο ενεργειακό βάρος - Ο παράγοντας ΕΕ
INTIME

Ακόμη πιο δραστικές λύσεις επεξεργάζεται η κυβέρνηση για να ανακουφίσει τα νοικοκυριά από το υπέρογκο ενεργειακό βάρος. Πρόκειται, όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν, «για σχέδιο που προβλέπει γενναίες παρεμβάσεις που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος, το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει να παρέμβει απευθείας στις τιμές του φυσικού αερίου, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε η ελάφρυνση να «περάσει» σε όλους τους καταναλωτές.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη χρηματοδότηση του σχεδίου θα αξιοποιηθούν τόσο οι πόροι που σήμερα κατευθύνονται για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών (υπολογίζονται σε περίπου 500 εκατ. με 600 εκατ. τον μήνα) όσο και ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που εκτιμάται πως θα προκύψει από το μικρότερο του αναμενόμενου έλλειμμα της περσινής χρονιάς.

Το ακριβές ποσοστό του ελλείμματος και μαζί ο δημοσιονομικός χώρος θα οριστικοποιηθούν την περίοδο του Πάσχα από την Eurostat. Εκτιμάται ότι εφόσον προχωρήσει η παραπάνω παρέμβαση, τότε οι λογαριασμοί θα υποχωρήσουν αρκετά και θα επιστρέψουν κοντά στα περσινά επίπεδα, προτού δηλαδή ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση. Παράλληλα θα υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση και στις τιμές των υπόλοιπων προϊόντων και κατ’ επέκταση του πληθωρισμού, αφού το ρεύμα είναι βασική παράμετρος του λειτουργικού κόστους για εργοστάσια και επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, για την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση στην Ελλάδα, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρός της, Βέρνερ Χόγερ, που βρέθηκε χθες στο Μαξίμου. «Θα είναι ευρωπαϊκή αποτυχία» εφόσον τον Μάιο δεν εξευρεθεί ενιαία λύση στην ενεργειακή κρίση, είπε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος επέμεινε ότι πρέπει να αποσυνδεθούν οι τιμές του φυσικού αερίου από εκείνες της ηλεκτρικής ενέργειας.