ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις αγορές η Ελλάδα μετά το Πάσχα με πενταετές ομόλογο

Συνεχίζεται η άνοδος της απόδοσης του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, μετά τις ανακοινώσεις για αύξηση
Συνεχίζεται η άνοδος της απόδοσης του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, μετά τις ανακοινώσεις για αύξηση του πληθωρισμού στο 8,9%.
Pixabay

Συνεχίζει να αυξάνεται η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, κυρίως λόγω της αύξησης του πληθωρισμού.

Η εκτίναξη του πληθωρισμού διεθνώς τροφοδοτεί τις ανησυχίες για αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, κάτι που οδηγεί υψηλότερα τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Στην Ελλάδα το δεκαετές κρατικό ομόλογο είναι πλέον μια «ανάσα» από το 3%, όταν προ έτους κατέγραφε απόδοση 0,920%.

Η αύξηση τους κόστους δανεισμού θέτει προσκόμματα στο πρόγραμμα δανεισμού της χώρας. Σημειώνεται ότι στο σχέδιο χρηματοδότησής της για το 2022 που δημοσιεύτηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2021, ο ΟΔΔΗΧ δήλωσε ότι θα εκδώσει τίτλους αξίας 12 δισ. ευρώ το 2022.

Για μέσα στον Απρίλιο είχε προγραμματισθεί re-opening στο 10ετές ομόλογο του Ιανουαρίου για την άντληση 2 δισ. ευρώ. Αυτό δεν θα γίνει.

Κατά πληροφορίες, μετά το Πάσχα ο ΟΔΔΗΧ θα συνεχίσει με re-opening του 5ετούς ομολόγου αξίας 3 δισ. ευρώ που είχε εκδώσει τον Μάιο του 2021, αυξάνοντας το μέγεθος της έκδοσης κατά 2 δισ. ευρώ.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα ολοκληρωθούν οι έξοδοι της χώρας το φθινόπωρο και τί θα γίνει με την πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ με διάρκεια 15 ή 20 έτη και συνολική αξία έκδοσης 2 δισ. ευρώ.