ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλά επίπεδα τριών ετών η απόδοση των πενταετών ομολόγων

Στα υψηλότερα επίπεδα  τριών ετών ανήλθε σήμερα η απόδοση των πενταετών ελληνικών ομολόγων,
Στα υψηλότερα επίπεδα  τριών ετών ανήλθε σήμερα η απόδοση των πενταετών ελληνικών ομολόγων
Pixabay

Στα υψηλότερα επίπεδα  τριών ετών ανήλθε σήμερα η απόδοση των πενταετών ελληνικών ομολόγων, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις εν μέσω εκτιμήσεων πως θα υπάρξει σύντομα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Το συγκεκριμένο κρατικό χρεόγραφο βρίσκεται υπό πίεση διότι η αγορά εκτιμά πως μετά το Πάσχα θα υπάρξει άνοιγμα της περυσινής έκδοσης του πενταετούς για άντληση ακόμη 2 δισ. ευρώ

Στην Ελλάδα το δεκαετές κρατικό ομόλογο είναι πλέον μια «ανάσα» από το 3%, όταν προ έτους κατέγραφε απόδοση 0,920%.

Η αύξηση τους κόστους δανεισμού θέτει προσκόμματα στο πρόγραμμα δανεισμού της χώρας. Σημειώνεται ότι στο σχέδιο χρηματοδότησής της για το 2022 που δημοσιεύτηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2021, ο ΟΔΔΗΧ δήλωσε ότι θα εκδώσει τίτλους αξίας 12 δισ. ευρώ το 2022.

Τον Ιούνιο, ο ΟΔΔΗΧ είχε προγραμματίσει re-opening του 5ετούς ομολόγου αξίας 3 δισ. ευρώ που είχε εκδώσει τον Μάιο του 2021, αυξάνοντας το μέγεθος της έκδοσης κατά 2 δισ. ευρώ.

Τον Οκτώβριο του 2022 είχε προγραμματισθεί να ολοκληρωθούν οι έξοδοι της χώρας, με την πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ με διάρκεια 15 ή 20 έτη και συνολική αξία έκδοσης 2 δισ. ευρώ.