ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπέρασε το 3,1% η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου

Συνεχίζεται η άνοδος της απόδοσης του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, μετά τις ανακοινώσεις για αύξηση
Συνεχίζεται η άνοδος της απόδοσης του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, μετά τις ανακοινώσεις για αύξηση του πληθωρισμού στο 8,9%.
Pixabay

Συνεχίζει να αυξάνεται η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, κυρίως λόγω της αύξησης του πληθωρισμού.

Η εκτίναξη του πληθωρισμού διεθνώς τροφοδοτεί τις ανησυχίες για αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, κάτι που οδηγεί υψηλότερα τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Στην Ελλάδα το δεκαετές κρατικό ομόλογο είναι πλέον μια «ανάσα» από το 3,2%, όταν προ έτους κατέγραφε απόδοση 0,920%.

Εξάλλου, επιτυχημένη παρά το υψηλότερο κόστος δανεισμού κρίνεται η δεύτερη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές την εφετινή χρονιά για την άντληση ρευστότητας. Συγκεκριμένα, η χώρα μας μέσα από την επανέκδοση του επταετούς ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ κατάφερε να αντλήσει 1,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο κοντά στο 2,4%.

Πρόκειται για επιτόκιο αυξημένο σε σχέση με το 2020, που ωστόσο παραμένει χαμηλότερο από τα επίπεδα της 5ετίας του 2019. Οι συνολικές προσφορές που κατατέθηκαν κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα στα 5 δισ. ευρώ, όταν τον Απρίλιο του 2020, όταν δηλαδή είχε πρώτο εκδοθεί είχε επίσης σημειώσει ισχυρή ζήτηση στα 5,9 δισ. ευρώ.

Πλέον, η εκδοτική στρατηγική – σε συνέχεια της παρούσας έκδοσης, της διπλής ομολογιακής έκδοσης του Σεπτεμβρίου του 2021 και της ανταλλαγής ομολόγων του περασμένου Δεκεμβρίου – έχει βασικό στόχο τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών ομολόγων και της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς.