ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λεχουρίτης στο Newsbomb.gr: Η ακρίβεια φέρνει επισιτιστική κρίση παρά την επάρκεια αγαθών

Λεχουρίτης στο Newsbomb.gr: Η ακρίβεια φέρνει επισιτιστική κρίση παρά την επάρκεια αγαθών
«Την 1η Ιουνίου είναι η εκδίκαση της υπόθεσης»
PIXABAY

ΙΝΚΑ: Οικιακοί καταναλωτές, επαγγελματίες και βιοτεχνίες προσφεύγουν κατά των προμηθευτών ενέργειας για φουσκωμένους λογαριασμούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει το ΙΝΚΑ - ΓΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ καθώς στρέφεται κατά των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας που επιρρίπτουν σε βάρος των καταναλωτών παράνομα κόστη μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), κος Γιώργος Λεχουρίτης, μίλησε στο Newsbomb.gr για τη συλλογική αγωγή εναντίον της ΔΕΗ.

«Καταθέσαμε συλλογική αγωγή κατά της ΔΕΗ και προσδοκούμε:

  1. Να επιστραφεί η ρήτρα αναπροσαρμογής
  2. Ασφαλιστικά μέτρα να μην κόβεται το ρεύμα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης
  3. Να σταματήσουν να επιβάλλουν ρήτρα αναπροσαρμογής
  4. Να μην μπορεί η εταιρία παροχής ρεύματος χωρίς την συγκατάθεση των πελατών να αλλάζει το συμβόλαιο».

Και συνέχισε: «Την 1η Ιουνίου είναι η εκδίκαση της υπόθεσης. Αν δοθεί αναβολή εμείς έχουμε τα ασφαλιστικά μέτρα με τα οποία δεν θα μπορεί η ΔΕΗ να κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα στους καταναλωτές».

Ποιοι έχουν δικαίωμα στη συλλογική αγωγή;

«Στην συλλογική αγωγή έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν την επιστροφή των χρημάτων που έδωσαν για την ρήτρα αναπροσαρμογής οικιακοί καταναλωτές, γηροκομεία, μητροπολίτες, ναοί, γήπεδα, αγρότες, κτηνοτρόφοι, ιδιώτες επαγγελματίες και επιχειρηματίες και όσοι καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια».

Πώς μπορεί κάποιος να γραφτεί και να συμμετέχει στη συλλογική αγωγή;

«Όσο θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα θα μπορείτε να στέλνετε email στο info.inka.gr@gmail.com και να καλείτε στα τηλέφωνα 2110135199 και 2110135200. Έτσι, θα ενημερωθείτε άμεσα, ανάλογα με τα ατομικά σας χαρακτηριστικά, για τις δυνατότητες συμμετοχής σας».

ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Mε αφορμή τις αυξήσεις προϊόντων o κ. Λεχουρίτης είπε πως: «pαρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα μια αυξητική τάση στις τιμές των προϊόντων που φτάνουν από 20%-30% πάνω. Αυτό δηλώνει ότι υπάρχει καταφανείς αισχροκέρδεια και κερδοσκοπία. Εκμεταλλευόμενοι κάποιοι την πολεμική σύρραξη Ρωσίας - Ουκρανίας ακριβαίνουν τις τιμές των προϊόντων λες και δεν υπάρχει αύριο».

Για την επισιτιστική κρίση ανέφερε πως: «Υπάρχει επάρκεια καταναλωτικών αγαθών αλλά έχουμε επισιτιστική κρίση λόγω ακρίβειας. Τον Ιανουάριο του 2022 το χαρτί υγείας κόστιζε 2,19 ευρώ, μετά από 2 μήνες πήγε 2,49 ευρώ και πριν το Πάσχα έφτασε στα 2,76 ευρώ. Μέσα σε 4 μήνες πήρε αύξηση 0,60 λεπτά. Τα αρωματικά φυτά, όπως π.χ. ο μαϊντανός, από 1,19 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022 σήμερα πωλείται 1,69 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για άλλα προϊόντα».

Τόνισε πως «για να μην αυξηθούν και άλλο οι τιμές θα έπρεπε η κυβέρνηση να έχει πάρει ήδη μέτρα. Θα έπρεπε η κυβέρνηση να επιδοτήσει τον πρωτογενή τομέα».

ΜΕΙΩΣΗ ΦΠΑ

«Είμαστε αντίθετοι στη μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα. Γιατί ο ΦΠΑ καταλήγει στον επιχειρηματία και όχι στον καταναλωτή. Θα πρέπει ο ΦΠΑ να πέσει σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, όπως είναι το ρεύμα και το νερό», επεσήμανε ο κ. Λεχουρίτης.

ΚΑΥΣΙΜΑ

Για τις τιμές των καυσίμων που έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη είπε: «Συνεχίζουν να ανεβαίνουν τα καύσιμα στην Ελλάδα, ακόμα και τώρα που κατεβαίνουν οι διεθνείς τιμές. Θα πρέπει να μπει έλεγχος στις εταιρίες παροχής καυσίμων».

Τέλος, σχολίασε πως θα έπρεπε «να επαναπρογραμματιστούν οι λειτουργείες των ανεξάρτητων αρχών, ώστε να γνωρίζουμε για το πώς λειτουργούν και ποιον εξυπηρετούν».

Διαβάστε επίσης:

Επιβεβαίωση Newsbomb.gr: Πιθανότατα αύριο οι ανακοινώσεις για τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας

Τα «καμπανάκια» των δημοσκοπήσεων δίνουν τον τόνο της προεκλογικής διαμάχης

Το μεγάλο παζάρι για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο - «Πονοκέφαλος» το κύμα ακρίβειας στην ΕΕ