ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «καμπανάκια» των δημοσκοπήσεων δίνουν τον τόνο της προεκλογικής διαμάχης

Τα «καμπανάκια» των δημοσκοπήσεων δίνουν τον τόνο της προεκλογικής διαμάχης
Στις τάσεις γύρω από την πρόθεση ψήφου, ακόμα και με τις αναγωγές η αυτοδυναμία φαντάζει άπιαστο όνειρο

Όπως και οι προηγούμενες δημοσκοπήσεις των εταιρειών ερευνών και η πρόσφατη της Alco για λογαριασμό του OPEN καταδεικνύει ότι ο μεγάλος αντίπαλος της κυβέρνησης είναι οι συμπληγάδες των ανατιμήσεων που ροκανίζουν το οικογενειακό εισόδημα

Πέραν των ποσοτικών στοιχείων που αφορούν στην πρόθεση ψήφου που δεν φαίνεται να έχουμε συγκλονιστικές ανατροπές, η δημοσκόπηση της Alco φέρνει στο προσκήνιο το μέγα ζήτημα της ακρίβειας αποτυπώνοντας την πεποίθηση των πολιτών ότι τα μέτρα που μέχρι τώρα έχει λάβει η κυβέρνηση δεν είναι επαρκή.

Αυτός βέβαια είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα αναμένεται να τονώσει το κοινωνικό της προφίλ με οριζόντια στήριξη των ευάλωτων ομάδων και της μεσαίας τάξης, μέσα από πολιτικές μείωσης φόρων και πλαφόν στις τιμές της ενέργειάς.

Σχεδόν όλα τα άλλα προβλήματα έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι το μείζον ζήτημα είναι η ακρίβεια, εκτιμώντας παράλληλα ότι η οικονομική τους κατάσταση θα χειροτερεύσει τους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα, 60% των ερωτηθέντων απαντούν ότι η ακρίβεια είναι αυτό που τους ανησυχεί περισσότερο ενώ το 24% απαντά ότι ανησυχεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Το 6% ανησυχεί για τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, 5% για την εξέλιξη της πανδημίας και 4% για την εγκληματικότητα.

Χειρότερη θεωρεί ότι θα γίνει η οικονομική του κατάσταση το 60% όσων απαντούν ενώ 29% εκτιμά ότι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Μόλις 4% απαντά ότι η οικονομική του κατάσταση θα βελτιωθεί.
Παρά το δυσμενές περιβάλλον, ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει την δυσφορία του κόσμου και να πείσει ότι μπορεί να λύσει αυτά τα προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετώπιση το ζήτημα της ακρίβειας καλύτερα ή χειρότερα, το 35% λέει ότι θα ήταν χειρότερα, το 34% ίδια και το 22% «καλύτερα».

Στις τάσεις γύρω από την πρόθεση ψήφου, ακόμα και με τις αναγωγές η αυτοδυναμία φαντάζει άπιαστο όνειρο, ενώ το ΚΙΝΑΛ παγιώνεται στην τρίτη θέση, γύρω στο 13%.
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ παραμένει πρώτη με 30,6% έναντι 22,5% του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να είναι στο 8,1%.

Σημειώνεται ότι η διαφορά στην προηγούμενη δημοσκόπηση της Alco τον Μάρτιο ήταν στο 8,9% καθώς η ΝΔ είχε ποσοστό 31,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ 22,2%. Στην τρίτη θέση παραμένει το ΚΙΝΑΛ με 13%. Το ΚΚΕ καταγράφει ποσοστό 6% και είναι τέταρτο ενώ στο 4,9% είναι η Ελληνική Λύση. 3% και είσοδο στη Βουλή δείχνει η δημοσκόπηση το ΜέΡΑ25 ενώ εκτός βουλής με 1% και 1,% αντίστοιχα μένουν Πλεύση Ελευθερίας και Έλληνες για την Πατρίδα.

Οι οποίες μεταβολές δεν φαίνονται να δημιουργούν κάποια παράσταση ανατροπών, κρούουν όμως το καμπανάκι του κινδύνου στα επιτελεία όλων των κομμάτων για το που πρέπει να κινηθεί η παραγωγή πολιτικού έργου μέχρι να φτάσουμε στις κάλπες.

Διαβάστε επίσης:

Σύσκεψη Μητσοτάκη - Σκρέκα για την ενεργειακή κρίση