ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται νέα επιδόματα: Ο Γ. Χατζησαλάτας απαντά στο Newsbomb.gr για την επιδότηση καυσίμων

Έρχονται νέα επιδόματα: Ο Γ. Χατζησαλάτας απαντά στο Newsbomb.gr για την επιδότηση καυσίμων
PIXABAY

Ο Γιάννης Χατζησαλάτας, έδωσε διευκρινίσεις για ερωτήματα και απορίες σχετικά με την επιδότηση στα καύσιμα.

Η κυβέρνηση σκέφτεται να δώσει ένα έκτακτο επίδομα καλοκαιριού στα νοικοκυριά που πλήττονται από την ακρίβεια. Το επίδομα θα δοθεί πιθανότατα τον Ιούνιο, αν δεν προχωρήσει το σενάριο οριζόντιας μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα (ψωμί, δημητριακά, σπορέλαια κ.α.) και θα αφορά το ποσό των 200 ευρώ ή το ποσό των 300 ευρώ. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση να μην δώσουν απευθείας τα χρήματα αλλά να πιστωθεί το ποσό μέσω επιταγής τροφίμων.

Ακόμα τρέχει το επίδομα εκπαιδευτικών του δημοσίου τομέα, το οποίο είναι στα 200 ευρώ, και με αυτό επιδοτείται η αγορά laptop, tablet και άλλων συσκευών.

Επίδομα καυσίμων

Η επιδότηση καυσίμων θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 900.000 δικαιούχων. Πιο αναλυτικά, μιλώντας στο Newsbomb.gr ο οικονομικός σύμβουλος, Γιάννης Χατζησαλάτας, έδωσε διευκρινίσεις για ερωτήματα και απορίες σχετικά με την επιδότηση στα καύσιμα.

Ο οικονομικός σύμβουλος ανέφερε πως οι «αιτήσεις, γίνονται ανεξάρτητα από τον ΑΦΜ, μέσω gov.gr με κωδικούςTaxis.

Δικαιούχοι είναι:

  • Όσοι έχουν εισόδημα έως 30.000€
  • Έχουν στην κατοχή τους, εν κινήσει, ένα όχημα – μηχανή
  • Όταν υπάρχουν συνδικαιούχοι την επιδότηση λαμβάνει μόνο ο ένας

Στοιχεία που δηλώνουμε:

  • Tο e-mail μας
  • Τον αριθμό του κινητού μας τηλεφώνου
  • Τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού ΙΒΑΝ

Ο δικαιούχος επιλέγει:

  • Την έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας με επιπλέον πίστωση 5€ ή
  • Την κατάθεση του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό
  • Επιδότηση 0,22€/l, για 60 λίτρα το μήνα και συγκεντρωτικά το 3μηνο

Για τους κατοίκους της Ηπειρωτικής χώρας

  • 40€ για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων
  • 30€ για τους ιδιοκτήτες μηχανών

Για τους κατοίκους της Νησιωτικής χώρας

  • 50€ για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων
  • 35€ για τους ιδιοκτήτες μηχανών».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Χατζησαλάτα υπάρχουν «δυσλειτουργίες και προβλήματα, τα οποία έχουν προκύψει για αυτούς που επέλεξαν την πίστωση σε smartphone αλλά δεν έχουν την εφαρμογή NFC που υποστηρίζει τις ανέπαφες συναλλαγές. Σε αυτή την περίπτωση οι δικαιούχοι θα πρέπει να ζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, όπως για παράδειγμα να χρησιμοποιήσουν το smartphone ενός συγγενικού προσώπου. Ωστόσο, αναμένεται να δοθεί λύση εντός των ημερών».

Επίσης, όπως σημείωσε ο κ. Χατζησαλάτας «πρόβλημα αντιμετωπίζουν και όσοι χρησιμοποιούν το ίδιο email για να κάνουν δύο αιτήσεις».

«Ακόμα, ενώ είμαστε δικαιούχοι λόγω καθυστέρησης διασταύρωσης στοιχείων, καθυστερούν και τα χρήματα να μπουν στον λογαριασμό», είπε και συνέχισε:«Εκτός της επιδότησης στα λίτρα καυσίμου, οι ιδιοκτήτες των diesel αυτοκινήτων θα είναι διπλά ευνοημένοι καθώς επιδοτούνται διπλά. Έχει μειωθεί κατά 0,15 λεπτά το λίτρο το πετρέλαιο κίνησης».

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Ο κ. Χατζησαλάτας ανέφερε πως «άνοιξε η εφαρμογή για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας με τον μήνα. Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myCar για όσους έκαναν ηλεκτρονική ακινησία. Για όσους έχουν καταθέσει πινακίδες στην ΔΟΥ θα πρέπει να επισκεφτούν την ΔΟΥ για την ολοκλήρωση της άρσης ακινησίας. H άρση ακινησίας γίνεται την επόμενη της πληρωμής. Πληρώνουμε τα αντίστοιχα δωδέκατα, χωρίς πέναλτι. Μόνο μια φορά μπορούμε να κάνουμε χρήση της άρσης ακινησίας. Η ημέρα πληρωμής καλύπτει τον αντίστοιχο μήνα. Σε περίπτωση κυκλοφορίας μετά την ακινησία το πρόστιμο είναι το διπλάσιο των τελών του έτους με αφαίρεση του ποσού που έχουμε καταβάλει».

Διαβάστε επίσης:

Λεχουρίτης στο Newsbomb.gr: Η ακρίβεια φέρνει επισιτιστική κρίση παρά την επάρκεια αγαθών

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο Newsbomb.gr και την Όλγα Τρέμη