ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο S&P υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες την Ισπανία

Ο S&P υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες την Ισπανία

To αξιόχρεο της Ισπανίας υποβαθμίστηκε κατά δύο βαθμίδες, (από Α στο BBB+), από τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's (S&P's). Παράλληλα ο οίκος χαρακτήρισε "αρνητική" την προοπτική της Ιβηρικής χώρας.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να προχωρήσει ο οίκος και σε νέα υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας-μέλους της ευρωζώνης το προσεχές χρονικό διάστημα. Η υποβάθμιση σημαίνει ότι η Ισπανία θα αναγκαστεί να καταβάλλει υψηλότερα επιτόκια δανεισμού.

"Σε ένα περιβάλλον οικονομικής συρρίκνωσης, και αντίθετα με τις προηγούμενες προβλέψεις μας, θεωρούμε ότι η τροχιά των δημοσιονομικών του Βασιλείου της Ισπανίας πιθανότατα θα επιδεινωθεί", ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης στη σχετική ανακοίνωσή του.

Επιπλέον, ο οίκος σημειώνει ότι αντιλαμβάνεται πως υφίσταται "αύξηση της πιθανότητας" το ισπανικό κράτος να χρειαστεί να παράσχει πρόσθετη "στήριξη στον τραπεζικό τομέα", άρα, "κατά συνέπεια, θεωρούμε ότι αυξάνεται ο κίνδυνος να δούμε το καθαρό χρέος του ομοσπονδιακού ισπανικού κράτους να αυξάνεται", σύμφωνα με το κείμενο του S&P, με το οποίο αιτιολογείται η υποβάθμιση.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η αρνητική προοπτική σχετίζεται με τους "σημαντικούς κινδύνους" σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη της Ισπανίας και τα δημοσιονομικά της μεγέθη.