ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το metaverse του ΟΑΕΔ, η ΕΧΑΕ στο Λονδίνο και η Cenergy Holdings

Το metaverse του ΟΑΕΔ, η ΕΧΑΕ στο Λονδίνο και η Cenergy Holdings

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η ΕΧΑΕ στο Λονδίνο

Η στήλη πληροφορείται πως ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικά Χρηματιστήρια Γιάννος Κοντόπουλος, μαζί με τον επιτελικό διευθυντή χρηματοοικονομικών (CFO) του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών Νίκο Κοσκολέτο βρέθηκαν στο Λονδίνο. Κατά τις πληροφορίες μας το ταξίδι ήταν παραγωγικό και ουσιαστικό. Δεν μάθαμε περισσότερα. Αυτό ωστόσο που μπορούμε να σας πούμε είναι πως υπάρχουν αρκετοί επενδυτές στο εξωτερικό που θεωρούν πως στα τρέχοντα επίπεδα η μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων είναι ελκυστική. Διαπραγματεύεται στα 3,67 ευρώ, ήτοι 14,1% χαμηλότερα σε σχέση με τα 4,27 ευρώ που είναι τα υψηλά έτους. Δεν είναι τυχαίο πως όταν η μετοχή βρέθηκε προ ημερών στα 3,4 ευρώ βγήκαν πολλοί αγοραστές και μάζεψαν χαρτιά. Πιστεύουμε πως οι κ.κ. Κοντόπουλος και Κοσκολέτος ξέρουν κάποιους εξ αυτών των αγοραστών.

Η Cenergy Holdings

Με το δεξί ξεκίνησε η χρονιά για την Cenergy Holdings, καθώς εν μέσω δύσκολών συνθηκών πέτυχε αύξηση πωλήσεων 31% στο πρώτο τρίμηνο 2022 και αύξηση καθαρών κερδών 109%! Ο πληθωρισμός σε όλες τις βασικές πρώτες ύλες και η αυξημένη παραγωγική δραστηριότητα οδήγησαν υψηλότερα το κεφάλαιο κίνησης και τον καθαρό δανεισμό. Από την άλλη μεριά, τα χαμηλότερα επιτόκια ώθησαν το καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος 7% χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021 και συγκεκριμένα στα 6,8 εκατ. ευρώ. Στην ενημέρωση που θα κάνει σήμερα το απόγευμα στους αναλυτές ο Αλέξης Αλεξίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings, αναμένεται να ερωτηθεί κυρίως για το πως το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος - εν όψει της αλλαγής της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ – θα επιδράσει στην εταιρεία.

Οδηγίες από την ESMA

Αναλυτικές αναφορές για το πως επηρεάζονται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα πρέπει να συμπεριλάβουν οι ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις στα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου 2022 και στις ετήσιες οικονομικές τους καταστάσεις. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) έδωσε νέες οδηγίες για την κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων των επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στις αγορές της ΕΕ. Σε αυτές αναφέρεται ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και τη Λευκορωσία θέτουν σημαντικές προκλήσεις στις επιχειρηματικές δραστηριότητες των εισηγμένων και δημιουργούν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας σχετικά με την αναμενόμενη εξέλιξη των δραστηριοτήτων τους. Στη βάση αυτή η ESMA ζήτησε να υπάρξει στις οικονομικές καταστάσεις του 2022 α) λεπτομερής και εξατομικευμένη πληροφόρηση σχετικά με τον άμεσο και έμμεσο αντίκτυπο που είχε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν, τόσο στον στρατηγικό προσανατολισμό, όσο και στους στόχους, τις λειτουργίες, τις οικονομικές επιδόσεις, τη χρηματοοικονομική θέση και τις ταμειακές ροές των επιχειρήσεων, β) πληροφόρηση για τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό των άμεσων ή και έμμεσων επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις δραστηριότητες και τις επιδόσεις τους και γ) πληροφόρηση για την προσδοκώμενη μελλοντική επίδραση στη χρηματοοικονομική απόδοση, τη χρηματοοικονομική θέση και τις ταμειακές ροές των επιχειρήσεων. Αντιλαμβάνεστε πως οι εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο επιχειρήσεις θα κληθούν να τοποθετηθούν στις οικονομικές τους καταστάσεις όχι μόνον για το παρελθόν και το παρόν, αλλά και για το μέλλον.

Το metaverse του ΟΑΕΔ

Αν το internet είναι κάτι που κοιτάμε σε μια οθόνη, το metaverse, το μετασύμπαν, στα ελληνικά, είναι μία εκδοχή του internet στην οποία βρισκόμαστε μέσα στην οθόνη. Πιο απλά, το μετασύμπαν είναι η σύζευξη της πραγματικότητας και της εικονικής πραγματικότητας, με αποτέλεσμα την επαυξημένη πραγματικότητα, στο πλαίσιο των κοινωνικών δικτύων, αλλά όχι μόνον. Το υπουργείο Εργασίας και ειδικότερα ο ΟΑΕΔ, δρομολογεί δράσεις που θα εντάξουν την εικονική πραγματικότητα στην εκπαιδευτική του διαδικασία. Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα δημιουργηθούν αίθουσες επαυξημένης ή εικονικής πραγματικότητας, με σκοπό την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στην μαθησιακή διαδικασία, ώστε ο ΟΑΕΔ να ανταποκριθεί στα τρέχοντα τεχνολογικά πρότυπα και εν τέλει να βελτιώσει την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών από τις εκπαιδευτικές δομές του. Η δημόσια δαπάνη του έργου ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ και σκοπός είναι να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025.

Το «Υπερταμείο» της Εκκλησίας

Προ ημερών η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος επαναδιόρισε τον Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Φαρμάκη στη θέση του Γενικού Διευθυντή της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, για τριετή θητεία , η οποία λήγει στις 26 Ιουνίου 2025. Για όσους δεν το γνωρίζουν η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών διοικεί, διαχειρίζεται και αξιοποιεί όλη την περιουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή, «άπαντα», τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, είτε ανήκουν στο Νομικό Πρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος, είτε σε μοναστήρια. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως ο κ. Φαρμάκης είναι κάτι σαν τον επικεφαλής του «Υπερταμείου» της Εκκλησίας της Ελλάδος. Και η ανανέωση της θητείας του για τρία ακόμη έτη, καταδεικνύει πως χαίρει της εμπιστοσύνης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.