ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα ελεγκτικά κέντρα και νέες τακτικές φοροελέγχων από την ΑΑΔΕ

Νέα ελεγκτικά κέντρα και νέες τακτικές φοροελέγχων από την ΑΑΔΕ
INTIME

Νέα αναβολή για τις 27 Ιουνίου 2022 πήρε η λειτουργία των έξι νέων Ελεγκτικών Κέντρων της ΑΑΔΕ. Αν και η σύστασή τους προβλέπεται από το 2020, ακόμη δεν έχουν λειτουργήσει, με την καθυστέρηση να αποδίδεται κυρίως στην πανδημία.

Αν και στην ΑΑΔΕ «τρέχουν» να προλάβουν τη νέα ημερομηνία της 27ης Ιουνίου είναι πιθανόν να αναβληθεί εκ νέου η λειτουργία τους, καθώς ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη στελέχωσή τους κυρίως σε επίπεδο διευθυντών.

Και επειδή το καλοκαίρι η ΑΑΔΕ ανεβάζει ταχύτητες και εντείνει τους ελέγχους στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, είναι πιθανόν οι «ράμπο» των νέων ελεγκτικών υπηρεσιών θα πιάσουν δουλειά στα νέα τους γραφεία από τον Σεπτέμβριο.

Στη βάση αυτή, πρεμιέρα αναμένεται να κάνει τις επόμενες εβδομάδες η νέα τακτική των ελεγκτικών υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με στόχο τον άμεσο εντοπισμό «μαϊμού» αποδείξεων.

Με «όπλο» τα κινητά τηλέφωνα και τα τάμπλετ με τα οποία έχουν ήδη εφοδιαστεί οι έχοντες την ευθύνη των ελέγχων για την έκδοση αποδείξεων, θα σκανάρουν τις αποδείξεις που έχουν λάβει οι πελάτες, θα τις στέλνουν στα κεντρικά της υπηρεσίας για άμεσο έλεγχο και θα προχωρούν στα περαιτέρω εάν αποδειχθεί ότι η απόδειξη δεν έχει άλλη αξία πέραν του χαρτιού που έχει καταναλωθεί.

Αν και εφόσον το πείραμα δουλέψει, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα στους φορολογούμενους να αρχίζουν να σκανάρουν τις αποδείξεις με τα δικά τους κινητά και να παίρνουν μιας μορφής επιβράβευση.