ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε νέα υψηλά 24 ετών ανήλθε ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Σε νέα υψηλά 24 ετών ανήλθε ο πληθωρισμός στην Τουρκία
AP

Σε νέα υψηλά 24 ετών σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στην Τουρκία που για τον Ιούλιο έφτασε σχεδόν το 80%. 

Ο δείκτης τιμών έφτασε το 79,6% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, καθώς η συνεχιζόμενη αδυναμία της λίρας Τουρκίας έναντι άλλων ισχυρών νομισμάτων και το υψηλό κόστος ενέργειας και εμπορευμάτων σε παγκόσμια βάση ώθησαν τις τιμές υψηλότερα.

Ο πληθωρισμός άρχισε να εκτινάσσεται στη χώρα από το περασμένο φθινόπωρο, όταν η λίρα άρχισε να υποχωρεί σημαντικά επειδή η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ξεκίνησε σειρά σταδιακών μειώσεων στα βασικά επιτόκια. Η μείωση αυτή συνολικά έφτασε τις 500 μονάδες βάσης και τα επιτόκια διαμορφώνονται σήμερα στο 14%, μετά από κύκλο χαλάρωσης που επεδίωξε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επίσης ο πληθωρισμός εφέτος τροφοδοτήθηκε περαιτέρω από τις οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και από τη συνεχιζόμενη πτώση της λίρας Τουρκίας. Το νόμισμα υποχώρησε 44% έναντι του δολαρίου πέρυσι και έχει υποχωρήσει κατά 27% εφέτος. Η λίρα Τουρκίας έχει φτάσει το 18 έναντι του δολαρίου αυτό το διάστημα και το χαμηλό ρεκόρ των 18,4 λιρών Τουρκίας ανά ένα δολάριο τον Δεκέμβριο.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,37% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο πληθωρισμός στη χώρα θα ξεπερνούσε το 80%.

Η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος στις τιμές καταναλωτή σημειώθηκε στον τομέα των μεταφορών, με αύξηση 119,11%, ενώ οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 94,65%. Ο ετήσιος πληθωρισμός βρίσκεται τώρα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 1998, όταν είχε διαμορφωθεί στο 80,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters. Τότε η Τουρκία πάλευε να τερματίσει μια δεκαετία χρόνιου υψηλού πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία μπορεί να απέχει ακόμη μήνες από την κορύφωσή του, φτάνοντας στα ύψη που είχαν καταγραφεί στον απόηχο της ασιατικής χρηματοπιστωτικής κρίσης το 1997, καθώς η κεντρική τράπεζα τηρεί την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική της πορεία, σχολίαζε το Bloomberg.