ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η νέα επένδυση της ΤΕΜΕΣ, η ΕΡΤΕΚΑ και τα Mega Yachts των Σπετσών

Η νέα επένδυση της ΤΕΜΕΣ, η ΕΡΤΕΚΑ και τα Mega Yachts των Σπετσών

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η ΕΡΤΕΚΑ και ο ΔΕΔΔΗΕ

Η EPTEKA ανήκει στις δέκα παλαιότερες λειτουργούσες σήμερα εργοληπτικές επιχειρήσεις όλου του φάσματος των κατασκευών. Μπορεί με τη σημερινή μορφή της να ιδρύθηκε το 2003, αλλά η ιστορία της «κρατάει» από το 1961. Τιμονιέρης της κατασκευαστικής είναι ο Γιώργος Ψυχαράκης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της EPTEKA, ένα από τα εμπειρότερα στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα. Αναφερόμαστε στην ΕΡΤΕΚΑ, καθώς σε συνεργασία με την εισηγμένη ΕΚΤΕΡ ανέλαβαν δύο μεγάλα έργα του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Πρόκειται για τα έργα δίκτυα περιοχής Φιλοθέης – Κηφισίας και δίκτυα περιοχών Πύργου, Ζάκυνθου και Κεφαλονιάς. Το ποσό της σύμβασης του έργου δίκτυα περιοχής Φιλοθέης – Κηφισίας ανέρχεται σε 52,9 εκατ. ευρώ και το ποσό της σύμβασης του έργου δίκτυα περιοχών Πύργου, Ζάκυνθου και Κεφαλονιάς ανέρχεται σε 42,16 εκατ. ευρώ. Ο χρόνος αποπεράτωσης και των δύο έργων καθορίστηκε στους 48 μήνες , αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου 2022. Να σημειωθεί πως τόσο η ΕΡΤΕΚΑ, όσο και η ΕΚΤΕΡ έχουν μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή έργων του ΔΕΔΔΗΕ.

Γκολφ στην Πύλο

Την ολοκλήρωση επένδυσης της ΤΕΜΕΣ, που αφορά στην κατασκευή νέου γηπέδου γκολφ στο Costa Navarino στην Πύλο πιστοποίησε η Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακών Νόμων και Άμεσων Ξένων Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης. Η εν λόγω επένδυση αφορά στην κατασκευή γηπέδου γκολφ 18 οπών δυναμικότητας 260 παικτών ημερησίως και των απαραιτήτων κτιριακών εγκαταστάσεων, εξοπλισμού και υποδομών, στην περιοχή της ΠΟΤΑ Πύλου. Η επένδυση ανήλθε σε 20,8 εκατ. ευρώ και επιχορηγήθηκε από τον αναπτυξιακό με 11,4 εκατ. ευρώ, ήτοι κατά 55%. Το ύψος του τραπεζικού δανεισμού της ΤΕΜΕΣ ανήλθε σε 4,16 εκατ. ευρώ. Και η ίδια συμμετοχή ανήλθε σε 5,2 εκατ. ευρώ. Με την πιστοποίηση του υπουργείου αποδεσμεύεται πλέον και η δεύτερη δόση της κρατικής επιχορήγησης ύψους 5,7 εκατ. ευρώ!

Τα Mega Yachts των Σπετσών

Εξαιρετικά «φτωχή» είναι μέχρι σήμερα η παρουσία Super και Mega Yachts στο κοσμοπολίτικο λιμάνι των Σπετσών. Αν και είμαστε στα μέσα Αυγούστου η γνωστή από τα προηγούμενα χρόνια παράταξη επιβλητικών σκαφών έναντι της Ντάπιας δεν έχει ακόμη επαναληφθεί. Το μόνο επιβλητικό σκάφος που έχει δέσει στο λιμάνι των Σπετσών είναι το 50 μέτρων Super Yacht Tribu. Το εν λόγω σκάφος ναυπηγήθηκε το 2007 ανήκε αρχικά στον Luciano Βenetton, ωστόσο πουλήθηκε το 2014 και πλέον ανήκει στην οικογένεια Bahadourian, η οποία διαθέτει αλυσίδες παντοπωλείων στην Γαλλία και ειδικά στη Λυών, με ειδίκευση στα μπαχαρικά. Οι Léo και Patrick Bahadourian, που διαχειρίζονται τη δραστηριότητα του επιχειρηματικού ομίλου Bahadourian, προσέλκυσαν προ διετίας αρνητική δημοσιότητά, καθώς δημοσιογραφικές έρευνες κατέδειξαν πως μέρος της μεγάλης περιουσίας τους βρίσκεται σε φορολογικούς παραδείσους.

Τα statistics της Δικαιοσύνης

Στην προκήρυξη του έργου για την ανάπτυξη συστήματος συλλογής και επεξεργασίας στατιστικών δεδομένων της Δικαιοσύνης προχώρησε προ ημερών η κυβέρνηση. Η προθεσμία υποβολής των προσφορών από τους ενδιαφερομένους θα είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2022 και η αποσφράγιση των προσφορών θα διενεργηθεί στις 7 Οκτωβρίου 2022. Αντικείμενο του έργου είναι η κάλυψη των αναγκών του υπουργείου Δικαιοσύνης για παροχή στατιστικής πληροφόρησης, μέσω της ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου συστήματος που θα επιτρέπει τη συλλογή, επεξεργασία και διάθεση αξιόπιστων δεδομένων από το χώρο της Δικαιοσύνης. Η εκτιμώμενη αξία της εν λόγω σύμβασης ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 975.125 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ , ενώ η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 12 μήνες από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της. Αυτό σημαίνει πως αν όλα πάνε καλά στα τέλη του 2023 θα διαθέτουμε ένα σύστημα συλλογής και επεξεργασίας στατιστικών δεδομένων της Δικαιοσύνης, κάτι που οι θεσμοί ζητούσαν όλη την περίοδο των Μνημονίων.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.