ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΓΛΚ κυνηγά κακοπληρωτές της ΔΕΗ, ο Ρώσος ολιγάρχης και οι διαβουλεύσεις του Δεκαπενταύγουστου

Το ΓΛΚ κυνηγά κακοπληρωτές της ΔΕΗ, ο Ρώσος ολιγάρχης και οι διαβουλεύσεις του Δεκαπενταύγουστου

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Το ΓΛΚ και οι κακοπληρωτές

Αυστηρές οδηγίες για το πως να πληρώνουν ηλεκτρονικά την ΔΕΗ έδωσε σε υπουργεία και φορείς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Γιατί αναγκάσθηκε να κάνει κάτι τέτοιο; Διότι σε μηναία βάση παρατηρούνται πολλές απορρίψεις εντολών πληρωμής για την εξόφληση χρηματικών λογαριασμών της ΔΕΗ λόγω ελλιπούς καταχώρησης του 25ψήφιου ηλεκτρονικού κωδικού πληρωμής (RF) ή ενίοτε λόγω μη καταχώρισης του σωστού IBAN. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αφενός την εκπρόθεσμη πληρωμή της ΔΕΗ, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη συσσώρευση οφειλών και την απώλεια εκπτώσεων, αφετέρου τη χρονοβόρο απασχόληση των εμπλεκομένων υπηρεσιών (ΤτΕ και ΓΛΚ) για την τελική εξόφληση. Επίσης, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επεσήμανε σε υπουργεία και φορείς πως, πάνω κάτω, το ίδιο πρόβλημα παρατηρείται και κατά την εξόφληση χρηματικών ενταλμάτων που αφορούν στην πληρωμή λογαριασμών ύδρευσης στους περιφερειακούς Δήμους της χώρας και ως εκ τούτου ζήτησε να δίνεται προσοχή στους κωδικούς πληρωμής και στα IBAN.

Ο Ρώσος ολιγάρχης

Οι ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ προχώρησαν προ 48 ωρών στην κατάσχεση του αεροσκάφους Airbus A319-100, αξίας 90 εκατ. δολαρίων, του Ρώσου Αντρέι Σκοτς. Σε βάρος του Σκοτς - ολιγάρχη με περιουσία αξίας 7 δισ. δολαρίων που είναι παράλληλα και βουλευτής της Δούμας- είχαν επιβληθεί κυρώσεις από της ΗΠΑ ήδη από το 2018 για τους δεσμούς που φέρεται να διατηρεί με το οργανωμένο έγκλημα στη Ρωσία. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο ολιγάρχης βρέθηκε αντιμέτωπος και με πρόσθετες κυρώσεις. Γιατί αναφερόμαστε στον Αντρέι Σκοτς; Διότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έστειλε αίτημα στις κυπριακές αρχές για να ερευνήσουν και να δεσμεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει ο ίδιος και οι εταιρείες του στην Κύπρο. Στη βάση αυτή, ελέγχεται το κατά πόσο ο Αντρέι Σκοτς διαθέτει περιουσία στην Ελλάδα και ειδικά στην Κέρκυρα, όπου προ οκταετίας φέρεται να είχε κάνει συναλλαγές στο χώρο του real estate, σε συνεργασία με τον Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Διαβούλευση στο Δεκαπενταύγουστο

Με καθυστέρηση 72 ωρών ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η διαβούλευση του σχεδίου νόμου για τη σύσταση και λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης και του Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων. Η διαβούλευση ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου, ωστόσο το σχετικό δελτίο Τύπου εκδόθηκε μόλις χθες και ενώ ήδη το σχέδιο νόμου είχε γίνει φύλλο και φτερό από τα ΜΜΕ σε δημοσιεύματα της Δευτέρας και της Τρίτης. Η ηλεκτρονική διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 20 Αυγούστου περίοδος που δεν είναι ομολογουμένως αρκετή για ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο. Ειδικά δε από τη στιγμή που η διαβούλευση συμπίπτει με τα μπάνια του λαού. Την επισήμανση αυτή έχουν κάνει και παραγωγικοί φορείς και αναμένουμε να δούμε εάν ο Χρήστος Σταϊκούρας θα παρατείνει την περίοδο διαβούλευσης τουλάχιστον έως το τέλος του μήνα.

Η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ

Ανθεκτικά αποδεικνύονται τα οικονομικά αποτελέσματα της εισηγμένης Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, παρά τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στην εφοδιαστική αλυσίδα η ουκρανική κρίση. Η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ κατασκευάζει, διασκευάζει,διανέμει και υποστηρίζει μεγάλο εύρος προϊόντων αυτοκινητοβιομηχανίας όπως αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία, γεννήτριες, κινητήρες diesel, σκάφη, εξωλέμβιες μηχανές, αγροτικά,χωματουργικά και βιομηχανικά μηχανήματα, λιπαντικά, μπαταρίες και ελαστικά. Στο πρώτο εξάμηνο 2022 οι πωλήσεις του Ομίλου μειώθηκαν κατά 5,5% και ανήλθαν σε 70,24 εκατ. ευρώ, από 74,36 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο 2021.H πτώση των πωλήσεων οφείλεται στις μειωμένες πωλήσεις του αγροτικού τομέα, λόγω των πιέσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα οχημάτων και ανταλλακτικών. Τα κέρδη μετά τους φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας μειώθηκαν κατά 38,1% και ανήλθαν σε 1,69 εκατ. ευρώ, έναντι 2,73 εκατ. ευρώ στις 30.6.2021. Ωστόσο, η εισηγμένη μείωσε τον δανεισμό της εν μέσω περιβάλλοντος αυξημένων επιτοκίων. Ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε κατά 31,8% στα 9 εκατ. ευρώ από 13,20 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο 2021.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.