ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφυκτικές πιέσεις δέχεται η τουρκική λίρα – Στις 18,10 λίρες έναντι του δολαρίου

Ασφυκτικές πιέσεις δέχεται η τουρκική λίρα
Ασφυκτικές πιέσεις δέχεται η τουρκική λίρα
AP

Νέες πιέσεις δέχεται η τουρκική λίρα , μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να μειώσει τα επιτόκια της, εν μέσω πληθωριστικής κρίσης, μια κίνηση που συγκέντρωσε τις επικρίσεις όλων των διεθνών οργανισμών.

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου διαμορφώνεται στις 18,10 λίρες, με τις πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα να είναι ασφυκτικές.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε μείωση-σοκ στα επιτόκια παρά τον πληθωρισμό που εκτοξεύτηκε σε υψηλό 24 ετών και τη βουτιά της λίρας. Μάλιστα με την ανακοίνωση της είδησης, το τουρκικό νόμισμα βούτηξε ακόμα χαμηλότερα.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής με επικεφαλής τον κυβερνήτη Σαχάπ Καβτσιόγλου μείωσε το επιτόκιο αναφοράς στο 13% από το 14% που ήταν τους τελευταίους επτά μήνες. Και οι 21 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg δεν περίμεναν καμία αλλαγή. Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε περίπου 1% έναντι του δολαρίου προτού μετριάσει τις απώλειες.

Η Κεντρική Τράπεζα υποστήριξε ότι δεν ξεκινά έναν κύκλο νομισματικής χαλάρωσης, λέγοντας ότι «το νέο επίπεδο επιτοκίου είναι επαρκές με τις τρέχουσες προοπτικές».

«Είναι σημαντικό οι χρηματοοικονομικές συνθήκες να παραμείνουν υποστηρικτικές για να διατηρηθεί η δυναμική ανάπτυξης της βιομηχανικής παραγωγής και η θετική τάση στην απασχόληση σε μια περίοδο αυξανόμενων αβεβαιοτήτων σχετικά με την παγκόσμια ανάπτυξη καθώς και κλιμάκωσης του γεωπολιτικού κινδύνου», ανέφερε.

Η ξαφνική επανέναρξη της νομισματικής τόνωσης έρχεται λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις εκλογές και αντανακλά την αποφασιστικότητα των τουρκικών αρχών να ακολουθήσουν την υπόσχεση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούνιο ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν, σχολιάζει το Bloomberg.