ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H HELLENiQ Energy Holdings, η αγαπημένη των ταξιτζήδων και το black out στο υπουργείο Οικονομικών

H HELLENiQ Energy Holdings, η αγαπημένη των ταξιτζήδων και το black out στο υπουργείο Οικονομικών

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η HELLENiQ Energy Holdings

Η 20η Σεπτεμβρίου αναμένεται να είναι μια ιδιαίτερα σημαδιακή ημέρα για τον Όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), καθώς ένα από τα πιο βαριά brands της χώρας αλλάζει το όνομά του. Έτσι, εφόσον οι μέτοχοι δώσουν τη σύμφωνη γνώμη τους, το όνομα των ΕΛΠΕ θα αλλάξει σε HELLENiQ Energy Holdings. Πρόκειται για ένα όνομα ενδεικτικό της ελληνικότητας του Ομίλου που σηματοδοτεί την συνολική παρουσία του στον τομέα της ενέργειας. Στις 20 Σεπτεμβρίου αναμένεται να αποκαλυφθεί σε ειδική εκδήλωση και το νέο λογότυπο του Ομίλου, καθώς και η νέα δομή με τις θυγατρικές. Έτσι, θα κλείσει ένα σημαντικό κεφάλαιο στο κύκλο που άνοιξε ο CEO των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης όταν πριν περίπου ένα χρόνο παρουσίαζε το σχέδιο για τον μετασχηματισμό του Ομίλου με τίτλο VISION 2025. Στο πλαίσιο μιας πορείας που ξεκίνησε με την εξαγορά της ΠΕΤΡΟΛΑ και συνεχίζεται με ισχυρούς μετόχους το Ελληνικό Δημόσιο και τον Όμιλο Λάτση.

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η Ρουμανία

Στρατηγική σημασία για τον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει η κατασκευαστική αγορά της Ρουμανίας, όπου επιδιώκει διαρκώς να ενισχύει την παρουσία του. Πριν από λίγες ημέρες η θυγατρική της ΑΚΤΩΡ ανακηρύχθηκε ανάδοχος σε δυο νέα σιδηροδρομικά έργα ύψους 220 εκατ. ευρώ, αποδεικνύοντας ότι είναι εξόχως ανταγωνιστική και εκτός συνόρων. Σημαντικό είναι πως το πέτυχε έχοντας απέναντί της στη διαγωνιστική διαδικασία ιταλικές και τουρκικές εταιρείες.

Οι γενικές συνελεύσεις

Στην παράταση των προθεσμιών διεξαγωγής των Τακτικών Γενικών Συνελεύσεων για το 2022 αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση με τη νομοθετική ρύθμιση του ανωτέρω ζητήματος να αναμένεται εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος. Σύμφωνα µε τα όσα ισχύουν για τις ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ, η γενική τους συνέλευση συνέρχεται υποχρεωτικά τουλάχιστον µία φορά κάθε εταιρική χρήση το αργότερο έως τη δέκατη ημερολογιακή ημέρα του ένατου μήνα μετά τη λήξη της εταιρικής χρήσης. Συνεπώς, ενδεικτικά, για τις εταιρείες των οποίων η εταιρική χρήση έληξε στις 31/12, η σχετική προθεσμία σύγκλησης της γενικής συνέλευσης είναι η 10η Σεπτεμβρίου 2022. Ωστόσο, το υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε να παρατείνει την ανωτέρω προθεσμία κατά 50 ημέρες προκειμένου να διευκολύνει τις επιχειρήσεις. Και έτσι, οι Γενικές Συνελεύσεις θα μπορούν να λάβουν χώρα έως το τέλος Οκτωβρίου.

Η El Sabor

H El Sabor Mexican Foods Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Εταιρεία Ειδών Διατροφής, την οποία έχει ιδρύσει και διευθύνει ο Κωνσταντίνος Μάμης, συμπληρώνει εφέτος 25 χρόνια παρουσίας στην αγορά. Η εταιρεία που έκανε μόδα τα νάτσος στην Ελλάδα μυώντας τους Έλληνες στην μεξικάνικη κουζίνα, καταγράφει ετήσιους τζίρους της τάξης των 20 εκατ. ευρώ και έχει κερδοφορία περίπου 2 εκατ. ευρώ. Και το μέλλον είναι ανθηρό, δεδομένου ότι τα προϊόντα της El Sabor έχουν μεγάλη πέραση στο ελληνικό κοινό και δεδομένου ότι η Διοίκηση Μάμη δρομολογεί σημαντικές επενδύσεις για την επέκταση της παραγωγής. Είναι ενδεικτικό πως προ μηνών λειτούργησε η νέα βιομηχανική μονάδα παραγωγής nacho chips δυναμικότητας 1 τόνου ανά ώρα στα Οινόφυτα Βοιωτίας Η νέα αυτή επένδυση ύψους 4,9 εκατ. ευρώ ξεκίνησε το 2019 με την αγορά οικοπέδου συνολικής έκτασης 11.337,87 τ.μ.. Η επένδυση χρηματοδοτήθηκε με τραπεζικό δανεισμό, μέσω ομολογιακού δανείου ποσού 3,8 εκατ. ευρώ , το δε υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε με ιδία κεφάλαια της El Sabor. Η επένδυση υπάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο και ενισχύεται με τη μορφή φορολογικών απαλλαγών ύψους 2,2 εκατ. ευρώ. Προ ημερών μάλιστα εγκρίθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης στην El Sabor το δικαίωμα έναρξης χρήσης της ωφέλειας του κινήτρου της φορολογικής απαλλαγής μέχρι του ποσού των 735.255 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 1/3 του συνολικού εγκεκριμένου ποσού φορολογικής απαλλαγής.

Black Out στο υπουργείο Οικονομικών

Το τελευταίο εξάμηνο τα κτήρια που στεγάζουν τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών στο κέντρο της Αθήνας έχουν αρχίσει να δείχνουν την ηλικία τους. Αρχικά είχαμε διαρροή υδάτων από σπάσιμο σωλήνων στο κτήριο του Γενικού Λογιστηρίου στην Πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα να πλημυρίσει το υποκατάστημα της Eurobank που βρίσκεται στο ισόγειο. Την παρελθούσα εβδομάδα είχαμε διακοπή ρεύματος στο κτήριο του υπουργείου Οικονομικών επί της οδού Νίκης 5-7 στο Σύνταγμα, το οποίο ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.), η οποία προήλθε από εισροή βρόχινων υδάτων στον υποσταθμό μέσης τάσης της ΔΕΗ που βρίσκεται επί του ακινήτου. Και το εν λόγω Black Out κράτησε για μια ημέρα. Πάλι καλά που οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών έχουν εξοικειωθεί με την εξ αποστάσεως εργασία …

Η αγαπημένη των ταξιτζήδων

Η αγαπημένη εταιρεία των ταξιτζήδων είναι η Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγος Κορίνθου, η γνωστή ΑΕΔΙΚ. Βλέπετε η θυγατρική του Υπερταμείου δαπανά σεβαστά ποσά για την μεταφορά του προσωπικού της με ταξί, κάτι που ως πρακτική έχουν εγκρίνει ο Πρόεδρος της ΑΕΔΙΚ Παντελής Παντελίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος Βασίλης Ανδρικόπουλος. Πάντως, το επιχειρησιακό πλάνο του Υπερταμείου προβλέπει πως η ΑΕΔΙΚ πρέπει να στοχεύει στην ταχύτερη και ασφαλέστερη διακίνηση εμπορευμάτων και επιβατών μέσω της Διώρυγας «με αποδοτικό τρόπο, σε ένα πλαίσιο εξορθολογισμού του λειτουργικού κόστους και των διαδικασιών». Καλά όλα αυτά, αλλά δεν θέλουμε οι ταξιτζήδες της Κορίνθου να πεινάσουν ..

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.