ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μεγαλύτερη επιδότηση για όσους καταναλώσουν λιγότερη ενέργεια

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μεγαλύτερη επιδότηση για όσους καταναλώσουν λιγότερη ενέργεια
Νέα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ενόψει του δύσκολου χειμώνα
Unsplash

Καθιέρωση κινήτρων και αντικινήτρων ανάλογα με το μέγεθος της κατανάλωσης ενέργειας προβλέπεται στο σχέδιο της κυβέρνησης.

Νέα μέτρα σχεδιάζει να πάρει η κυβέρνηση ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται λόγω της ενεργειακής κρίσης. Καλεί, επίσης, τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν ενέργεια. Χθες, στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός είπε ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου χθες, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ξεκαθάρισε τη συνέχιση της χορήγησης της επιδότησης σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το ύψος της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. «Θα συνεχιστεί η οριζόντια στήριξη σε όλους για τους λογαριασμούς του ρεύματος και δεν θα εξαιρεθεί κανείς από την ενίσχυση», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, δε, τη διαφοροποίηση που θα υπάρχει στο νέο τρόπο επιχορήγησης, μιλώντας ουσιαστικά για την καθιέρωση κινήτρων και αντικινήτρων που σχετίζονται με το μέγεθος της κατανάλωσης ενέργειας.

«Η μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο θα μειώνει το ύψος της στήριξης, ενώ εάν υπάρχει μειωμένη κατανάλωση σε σχέση με πέρυσι θα είναι μεγαλύτερη η στήριξη. Όσοι κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας έχουν μεγαλύτερο όφελος από την ενίσχυση», σημείωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιγράφοντας το σχέδιο της κυβέρνησης, είπε ότι σκοπός είναι η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και υπό την απειλή της Μόσχας να κλείσει τις στρόφιγγες της παροχής φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα «Των Νέων», ο νέος τρόπος στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου. Επίσης, αναφέρεται ότι στα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση είναι και αυτό της παροχής υψηλότερης επιδότησης για όσους μειώνουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο μεταξύ, στη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, πρότειναν την επιβολή του οριζοντίου πλαφόν, στην ίδια κατεύθυνση με την ελληνική πρόταση, μεταξύ των οποίων η Ιταλία και η Γερμανία υπό προϋποθέσεις. Παράλληλα, η Κομισιόν προσανατολίζεται στη λήψη μέτρων που θα αφορούν και τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη χειμερινή περίοδο Νοεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023.

Επιπλέον, εξετάζει την επιβολή ανώτατου ορίου αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ, πυρηνικά εργοστάσια, λιγνιτικές μονάδες και υδροηλεκτρικούς σταθμούς, ώστε να ανακτώνται ποσά από τη διαφορά των πραγματικών με τις ανώτατες τιμές αποζημίωσης. Με αυτά τα έσοδα θα στηρίζονται οι λογαριασμοί των καταναλωτών.

Στο μέτρο αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, φωτίζοντας περαιτέρω τα σχέδια εξοικονόμησης. Αν και ο πλήρης σχεδιασμός του μέτρου δεν έχει ολοκληρωθεί, το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση δρομολογεί την κατάργηση των οριζόντιων επιδοτήσεων που εφάρμοσε τους προηγούμενους μήνες, καθώς η κρίση βαθαίνει και εξαντλούνται τα δημοσιονομικά περιθώρια στήριξης.