ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΘ 2022 - Μητσοτάκης: «Γενναία επιδότηση στο φυσικό αέριο - Θα μειωθούν οι τιμές στα καύσιμα»

ΔΕΘ 2022 - Μητσοτάκης: «Γενναία επιδότηση στο φυσικό αέριο - Θα μειωθούν οι τιμές στα καύσιμα»

ΔΕΘ 2022 - Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την αύξηση της επιδότησης στο φυσικό αέριο ενώ τόνισε πως θα δούμε και μειώσεις στις τιμές των καυσίμων.

Νέα επιδότηση, που αφορά την τιμή του φυσικού αερίου, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Ο κύριος Μητσοτάκης, παράλληλα, τόνισε πως θα δούμε και μειώσεις στις τιμές των καυσίμων, οι οποίες αποτελούν αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο βραχνά για τους πολίτες.

Αναλυτικά η ερώτηση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός και η απάντησή του:

Η στήριξη για το ρεύμα στους πολίτες θα συνεχιστεί οριζόντια; 700.000 νοικοκυριά άκουσαν για ειδικές πρόνοιες αλλά δεν εξειδικεύτηκαν. Σας ανησυχεί ο χειμώνας που έρχεται ότι θα είναι τόσο δύσκολος και κοινωνικά;

Αύριο θα υπάρξει εξειδίκευση των μέτρων. Να σας δώσω όμως κάποιες επεξηγήσεις για τα μέτρα. Πράγματι εξετάζουμε έναν τρόπο στήριξης των τιμών του ρεύματος που να δίνει κίνητρα στους πολίτες για εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι επιβεβλημμένο. Σκοπός δεν είναι μόνο οι χαμηλές τιμές αλλά και η μείωση της κατανάλωσης. Είναι γενικό πλαίσιο που θα ισχύει από τον Οκτώβριο και μετά. Κάθε νοικοκυριό ασχέτως κατανάλωσης θα λάβει στήριξη. Η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές και με ΦΠΑ σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι προτελευταία στις τιμές ρεύματος για τον Αύγουστο του '22. Η Ρώμη έχει διπλάσιες τιμές. Το λέω γιατί εξακολουθεί να υπάρχει διαστροφή της πραγματικότητας από την αντιπολίτευση που λέει ότι έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη. Για το φυσικό αέριο, εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα. Οι τιμές είναι 10 φορές πάνω σε σχέση με πριν δύο χρόνια.

Θα επεκτείνουμε το επίδομα θέρμανσης. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κάνουμε παρέμβαση στην αντλία. Θα μειώσουμε την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για να αλλάξουν νοικοκυριά από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο. Θα υπάρχει και επιδότηση στην τιμή του φυσικού αέρίου. Θα καλύπτεται και από τις εταιρείες και από τον κρατικό προϋπολογισμό για να υπάρχει λογική τιμή. Δεν θα έχει σχέση η τελική τιμή με την εμπορική που υπάρχει σήμερα.

Προσβλέπουμε και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Εισηγηθήκαμε εδώ και 7 μήνες επιβολή πλαφόν συνολικά στην τιμή του φυσικού αερίου. Όχι μόνο πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο. Η Ευρώπη θα εισηγηθεί μηχανισμό ανάκτησης κερδών των παραγωγών ενέργειας που ήδη έχουμε εφαρμόσει. Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος. Οι προτάσεις της επιτροπής θα κινηθούν ακριβώς σ' αυτήν την κατεύθυνση.

Λένε ότι επιδοτείτε τις εταιρείες και όχι τους καταναλωτές. Μπορείτε να διαβεβαιώσετε για την ενεργειακή επάρκεια και όχι διακοπές ρεύματος;

Για το ζήτημα των τιμών απάντησα. Ξαναδείχνω τον πίνακα. Να σταματήσει η παραπληροφόρηση. Δεν είναι δυνατόν να κινούμαστε σε κόσμο fake news σε κρίσιμα ζητήματα. Να μην αναπαράγονται ψέμματα με αυτή τη συχνότητα. Μπορώ να διαβεβαιώσω, ότι έχουμε κάνει ότι χρειαστεί για να εξασφαλιστεί πλήρως η ενεργειακή επάρκεια. Και η τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο. Έχουμε φροντίσει να έχουμε δεσμεύσει επαρκή φορτία LNG, διπλασιάσαμε τη χωριτικότητα της Ρεβυθούσας και ταυτόχρονα έχουμε προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για να μειώσουμε τη ζήτηση φυσικού αερίου. Να μετατρέψουμε μονάδες που καίνες φυσικό αέριο σε diesel. Σημαντική αύξηση της παραγωγής από λιγνίτη για να είμαστε έτοιμοι και για το χειρότερο ενδεχόμενο της διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.