ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το παζάρι των μετόχων της Attica Bank, η JD Sports και η Aegean Airlines

Το παζάρι των μετόχων της Attica Bank, η JD Sports και η Aegean Airlines

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Σκληρό παζάρι

Συγκλίνουν μέρα με την ημέρα οι θέσεις των βασικών μετόχων της Attica Bank σε σχέση με το κεφαλαιακό πλάνο της τράπεζας και τα ποσοστά συμμετοχής τους, με το «παζάρι» όμως να είναι σκληρό. Να σημειωθεί πως με τα σημερινά δεδομένα το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών της Attica Bank φθάνει στα 630 εκατ. ευρώ και οι μεγαλομέτοχοι (ΤΧΣ και σχήμα ΤΜΕΔΕ - Ellington) συζητούν τη σταδιακή κάλυψη αυτών των αναγκών σε βάθος τριετίας. Το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ) θέτει ως προϋποθέσεις για τη συνέχιση της συμμετοχής του στην τράπεζα την άμεση ανάληψη του management από τους στρατηγικούς ιδιώτες επενδυτές, δηλαδή από το σχήμα ΤΜΕΔΕ - Ellington, και την αύξηση του ποσοστού του σχήματος στην τράπεζα πάνω από το 60%. Το ΤΧΣ επιθυμεί να ελέγχει περίπου το 40% της Attica Βank (μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου το 2024). Αυτή είναι η μοναδική προϋπόθεση, ώστε η αποεπένδυση του από την τράπεζα να γίνει με έστω οριακή απόδοση, σε βάθος επταετίας. Και από ότι έχει διαφανεί έως σήμερα, δεν έχει πρόβλημα να παραχωρήσει το management μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αύξησης κεφαλαίου. Για να έχει επιτυχία η εν λόγω αύξησή θα πρέπει να καλυφθούν κεφαλαιακές ανάγκες τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ. Και αυτή είναι η πρώτη μεγάλη πρόκληση για την Ελένη Βρεττού, η οποία αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα Διευθύνουσας Συμβούλου της Attica Bank στις 16 Σεπτεμβρίου.

Πραγματικοί δικαιούχοι

Από τις αρχές Δεκεμβρίου θα μπορούμε να πληροφορηθούμε για το φυσικό πρόσωπο που είναι πραγματικός δικαιούχος μιας εταιρείας στην Ελλάδα. Και αυτό καταβάλλοντας μόλις 5 ευρώ. Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε προσφάτως καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα παρέχεται η πρόσβαση στις δημόσιες αρχές και στα υπόχρεα πρόσωπα στα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων. Η έναρξη παραγωγικής λειτουργίας της πρόσβασης στο Κεντρικό Μητρώο για τα υπόχρεα πρόσωπα εκκινεί την 1η Νοεμβρίου 2022 και για το ευρύτερο κοινό την 1η Δεκεμβρίου 2022. . Για την πρόσβαση των υπόχρεων προσώπων στο Κεντρικό Μητρώο καθορίσθηκε ετήσιο τέλος ύψους 120 ευρώ, ενώ για τα φυσικά πρόσωπα καθορίσθηκε τέλος ύψους 5 ευρώ ανά αναζήτηση.

Η JD Sports

Στις 22 Σεπτεμβρίου πρόκειται να ανοίξει το πρώτο κατάστημα JD Sports στην Ελλάδα στο Smart Park στα Σπάτα. Η έναρξη γίνεται 11 μήνες μετά την απόκτηση από τον βρετανικό όμιλο JD Sports Fashion Plc του 80% της ελληνικής αλυσίδας αθλητικών ειδών Cosmos Sport. O διευθύνων σύμβουλος της Cosmos Group, Μιχάλης Τσικνάκης, έχει ήδη προαναγγείλει πως εκτός από το κατάστημα στο Smart Park, είναι προγραμματισμένη έως το τέλος του 2022 η λειτουργία έως και τριών συνολικά καταστημάτων JD Sports στην Αττική. O όμιλος JD Sports Fashion Plc αριθμεί περισσότερα από 3.400 καταστήματα σε 32 χώρες. Ο δε κύκλος εργασιών του κατά την παρελθούσα χρήση ήταν αυξημένος κατά 38,8%, στις 8,5 δισ. λίρες!

Η Aegean Airlines

Μια πρώτη γεύση για το πόσο πετυχημένη ήταν η τουριστική σεζόν για τις ελληνικές επιχειρήσεις θα λάβουμε την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022, οπότε θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2022 της Aegean Airlines. Να σημειωθεί πως στο πρώτο εξάμηνο 2021 ο κύκλος εργασιών της Aegean Airlines είχε καταγράψει μείωση 18,4% και είχε ανέλθει στα 152,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές ζημιές μετά από φόρους της είχαν ανέλθει σε 78,4 εκατ. ευρώ, από 158,8 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Να σημειωθεί πως στο πρώτο εξάμηνο 2019 η Aegean Airlines είχε καταγράψει αύξηση 14% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών της στα 519,4 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο εξάμηνο 2019 το καθαρό αποτέλεσμα μετά από φόρους της Aegean Airlines είχε διαμορφωθεί σε ζημιές 13 εκατ. ευρώ, από ζημιές 13,8 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2018.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.