ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνονται κατώτατος μισθός και συντάξεις - Επιταγή ακρίβειας - Επιδότηση στο φυσικό αέριο

Αυξάνονται κατώτατος μισθός και συντάξεις - Επιταγή ακρίβειας - Επιδότηση στο φυσικό αέριο
Οι αυξήσεις στις συντάξεις το 2023 θα είναι πάνω από 6%.
Intime News / Φωτογραφία αρχείου

Αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς, νέα επιταγή ακρίβειας τα Χριστούγεννα και ενισχύσεις επιδομάτων ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς, νέα επιταγή ακρίβειας τα Χριστούγεννα, ενισχύσεις επιδομάτων και «έξυπνα μέτρα» για την ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης, ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

O πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, ερωτώμενος για τις συντάξεις απάντησε ότι το 2023 θα είναι πάνω από 6%. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι δεν πρόκειται για πρόσθετες προσαυξήσεις αλλά για εκείνες που προβλέπονταν από τον νόμο Κατρούγκαλου του 2017. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι αυξήσεις αυτές θα είναι μεγαλύτερες από εκείνες που αναμένονταν.

Οι δικαιούχοι της επιταγής ακριβείας, το οποίοι θα δοθεί τα Χριστούγεννα, υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 2,3 εκατομμύρια και το ποσό που θα λάβουν θα είναι 250 ευρώ που θα καταβληθούν εφάπαξ. Οι δικαιούχοι θα είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι, μακροχρόνια άνεργοι και άνθρωποι με αναπηρία.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες της τηλεόρασης του ΟPEN το εισοδηματικό όριο για τους χαμηλοσυνταξιούχους θα αυξηθεί αυτή τη φορά, ώστε να αυξηθεί και η περίμετρος των δικαιούχων.

Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 9.600 ευρώ έτσι ώστε ένας χαμηλοσυνταξιούχος με αυτά τα εισοδηματικά κριτήρια να μπορεί να πάρει το έκτακτο αυτό επίδομα. Δηλαδή οι συνταξιούχοι με μηνιαίο εισόδημα 800 ευρώ θα μπορούν να πάρουν το επίδομα. Σημειώνεται ότι πέρσι το εισοδηματικό όριο ήταν στα 600 ευρώ. Έτσι εκτιμάται ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα ανέλθουν σε 1 εκατομμύριο από 630.000 που ήταν πέρσι.

Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα πάρουν διπλό επίδομα- όπως και τις προηγούμενες φορές- ενώ οι δικαιούχοι επιδόματος παιδιού θα πάρουν 1,5 επίδομα.

Σημειώνεται ότι δηλώσεις για την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 86 η Διεθνή Έκθεση, θα πραγματοποιήσει σήμερα, Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, στις 10.00 π.μ., η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Επιδότηση στο φυσικό αέριο και μείωση στις τιμές καυσίμων

Νέα επιδότηση, που αφορά την τιμή του φυσικού αερίου, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως θα δούμε και μειώσεις στις τιμές των καυσίμων, οι οποίες αποτελούν αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο βραχνά για τους πολίτες.

Αναλυτικά η ερώτηση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός και η απάντησή του:

Η στήριξη για το ρεύμα στους πολίτες θα συνεχιστεί οριζόντια; 700.000 νοικοκυριά άκουσαν για ειδικές πρόνοιες αλλά δεν εξειδικεύτηκαν. Σας ανησυχεί ο χειμώνας που έρχεται ότι θα είναι τόσο δύσκολος και κοινωνικά;

«Να σας δώσω κάποιες επεξηγήσεις για τα μέτρα. Πράγματι εξετάζουμε έναν τρόπο στήριξης των τιμών του ρεύματος που να δίνει κίνητρα στους πολίτες για εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι επιβεβλημμένο. Σκοπός δεν είναι μόνο οι χαμηλές τιμές αλλά και η μείωση της κατανάλωσης. Είναι γενικό πλαίσιο που θα ισχύει από τον Οκτώβριο και μετά. Κάθε νοικοκυριό ασχέτως κατανάλωσης θα λάβει στήριξη. Η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές και με ΦΠΑ σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι προτελευταία στις τιμές ρεύματος για τον Αύγουστο του '22. Η Ρώμη έχει διπλάσιες τιμές. Το λέω γιατί εξακολουθεί να υπάρχει διαστροφή της πραγματικότητας από την αντιπολίτευση που λέει ότι έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη. Για το φυσικό αέριο, εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα. Οι τιμές είναι 10 φορές πάνω σε σχέση με πριν δύο χρόνια», είπε.

Τα μέτρα για το πετρέλαιο θέρμανσης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός περιλαμβάνουν αύξηση του επιδόματος, κίνητρα για θέρμανση με πετρέλαιο αντί αερίου και ρεύματος και επιδότηση της τιμής στην αντλία.

Όσοι καταναλώσουν φέτος για πρώτη φορά πετρέλαιο αντί αέριο θα έχουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης ενώ θα υπάρξει και νέο μοντέλο επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα με κίνητρα και αντικίνητρα για μείωση της κατανάλωσης.

«Θα επεκτείνουμε το επίδομα θέρμανσης. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κάνουμε παρέμβαση στην αντλία. Θα μειώσουμε την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για να αλλάξουν νοικοκυριά από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο. Θα υπάρχει και επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου. Θα καλύπτεται και από τις εταιρείες και από τον κρατικό προϋπολογισμό για να υπάρχει λογική τιμή. Δεν θα έχει σχέση η τελική τιμή με την εμπορική που υπάρχει σήμερα, πρόσθεσε.

«Προσβλέπουμε και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Εισηγηθήκαμε εδώ και 7 μήνες επιβολή πλαφόν συνολικά στην τιμή του φυσικού αερίου. Όχι μόνο πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο. Η Ευρώπη θα εισηγηθεί μηχανισμό ανάκτησης κερδών των παραγωγών ενέργειας που ήδη έχουμε εφαρμόσει. Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος. Οι προτάσεις της επιτροπής θα κινηθούν ακριβώς σ' αυτήν την κατεύθυνση», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Στην ερώτηση: «Λένε ότι επιδοτείτε τις εταιρείες και όχι τους καταναλωτές. Μπορείτε να διαβεβαιώσετε για την ενεργειακή επάρκεια και όχι διακοπές ρεύματος;», απάντησε: «Για το ζήτημα των τιμών απάντησα. Ξαναδείχνω τον πίνακα. Να σταματήσει η παραπληροφόρηση. Δεν είναι δυνατόν να κινούμαστε σε κόσμο fake news σε κρίσιμα ζητήματα. Να μην αναπαράγονται ψέμματα με αυτή τη συχνότητα. Μπορώ να διαβεβαιώσω, ότι έχουμε κάνει ότι χρειαστεί για να εξασφαλιστεί πλήρως η ενεργειακή επάρκεια. Και η τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο. Έχουμε φροντίσει να έχουμε δεσμεύσει επαρκή φορτία LNG, διπλασιάσαμε τη χωριτικότητα της Ρεβυθούσας και ταυτόχρονα έχουμε προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για να μειώσουμε τη ζήτηση φυσικού αερίου. Να μετατρέψουμε μονάδες που καίνες φυσικό αέριο σε diesel. Σημαντική αύξηση της παραγωγής από λιγνίτη για να είμαστε έτοιμοι και για το χειρότερο ενδεχόμενο της διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία».

Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για όλους

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, χαρακτηρίζοντάς την «ένα βάρος των μνημονίων που παίρνει τέλος» και έτσι θα δουν μια μικρή ενίσχυση στον μισθό τους περίπου 3 εκατ. φορολογούμενοι πολίτες.

Από τον Ιανουάριο ξεκινάει η διαδικασία για να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός την Πρωτομαγιά του 2023, με στόχο να φτάσει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από τα μνημόνια.

Από το 2023 αυξάνονται κατά 10% οι μισθοί 20.000 γιατρών του ΕΣΥ και παράλληλα ξεκινά η αναμόρφωση του Μισθολογίου για 600.000 Δημόσιους Υπαλλήλους. Μονιμοποιούνται επίσης οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και στο Δημόσιο καταργείται μια έξτρα εισφορά 1% με το κέρδος να κυμαίνεται από 109 έως 1.125 ευρώ το χρόνο.

Καταβάλλεται επίσης στους αγρότες επιδότηση για τα λιπάσματα 60 εκ. ευρώ και 89 εκατ. ευρώ σε 50.000 κτηνοτρόφους για τις ζωοτροφές. Το πακέτο που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης περιλαμβάνει κίνητρα για την ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης των νέων. Συγκεκριμένα, όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν εργαζόμενους μερικής απασχόλησης σε πλήρους κερδίζουν 40% των ασφαλιστικών εισφορών έως το τέλος του 2023. Όσοι επιχειρηματίες αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης, θα απαλλάσσονται τέλος επιτηδεύματος για το έτος.

Παράλληλα επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας από τους 6 στους 9 μήνες, παρατείνεται ο μειωμένος ΦΠΑ σε ΜΜΜ, καφέ, τουρισμό και πολιτισμό και γυμναστήρια μέχρι τον Ιούνιο του 2023 ενώ, σε αναστολή παραμένει ο ΦΠΑ σε νέες οικοδομές έως τα τέλη του 2024. Επίσης, προβλέπεται και διευρυμένη επιταγή ακρίβειας.

Μητσοτάκης στο Newsbomb.gr: Πολλαπλά τα οφέλη του στεγαστικού

Άμεσα αναμένεται να «τρέξει» το στεγαστικό πρόγραμμα με επίκεντρο τους νέους, όπως ανακοίνωσε στο Newsbomb.gr ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός απάντησε στο Newsbomb.gr και στην Αμαλία Κάτζου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, τονίζοντας πως δίνεται προτεραιότητα στους νέους και στο στεγαστικό πρόγραμμα προσθέτοντας πως είναι διατεθειμένος να συζητήσει κάθε πρόταση η οποία θα κριθεί ενδιαφέρουσα για την επίλυση του προβλήματος.

Αναλυτικά η ερώτηση του Newsbomb.gr και της Αμαλίας Κάτζου:

Ανακοινώσατε στεγαστικό πρόγραμμα με επίκεντρο τους νέους. Θα ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή, θα είναι τα κριτήρια ευέλικτα. Για τα 5,5 δισ. αν πάει πάρα πολύ καλά η Οικονομία, μπορεί να δούμε και νέα μέτρα στήριξης;

«Ας αφομοιώσουμε και ας δρομολογήσουμε αυτά που ανακοινώσαμε. Κάθε υπέρβαση των στόχων μας κάνει να αισθανόμαστε ότι αν χρειαστεί κάτι παραπάνω θα μπορέσουμε να το καλύψουμε. Θα δοθεί αύριο στους συναρμόδιους υπουργούς η ευκαιρία να τα εξηγήσουν. Το πρόγραμμα για τους φοιτητές θα γίνει άμεσα. Το πρόγραμμα με το επιτόκιο του δανείου, η αύξηση του ορίου της Golden Visa για να μην υπάρχει ο ανταγωνισμός θα είναι άμεσα. Άλλα χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο. Οι φοιτητικές εστίες. Γίνεται μεγάλη συζήτηση για τους φοιτητές που αναγκάζονται να αλλάξουν πόλη και πόσο ακριβό είναι να βρουν σπίτι.

Με τη διπλή επιδότηση σε όσους συγκατοικούν αυξάνουμε ζήτηση για μεγαλύτερα σπίτια. Οι φοιτητικές εστίες είναι πολύ σημαντικές. Τα Πανεπιστήμια έχουν χώρους που με ΣΔΙΤ μπορούν να δώσουν σε πολύ χαμηλό τίμημα. Πολύ σημαντική και η αντιπαροχή. Το κράτος έχει οικόπεδα που δεν μπορεί να αξιοποιήσει. Θα γλιτώσουμε το κόστος και θα επιστρέψουν στο δημόσιο. Υπάρχουν περιοχές που μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτή την κατεύθυνση και έχουμε και εργαλεία που θα κάνουν αυτή τη δράση ακόμα πιο αποδοτική.

Έχουμε πάρα πολλά διαμερίσματα κλειστά. Πρέπει να αυξήσουμε την προσφορά σπιτιών για να συγκρατήσουμε τις τιμές. Το σχέδιο είναι επεξεργασμένο, οποιαδήποτε άλλη ενδιαφέρουσα πρόταση, επεξεργασμένη, είμαι διατεθειμένος να την αξιολογήσω σοβαρά».

Σχετικές ειδήσεις