ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η απάτη και το Ταμείο Ανάκαμψης, η Τσιλιλής και η κρητική φαρμακευτική κάνναβη

Η απάτη και το Ταμείο Ανάκαμψης, η Τσιλιλής και η κρητική φαρμακευτική κάνναβη

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η απάτη και το Ταμείο Ανάκαμψης

Με απαραίτητες οργανικές προσθήκες αναβαθμίσθηκε η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης του υπουργείου Οικονομικών. Αφενός με απόφαση του Διοικητή της ΕΥΣΤΑ Νίκου Μαντζούφα συγκροτήθηκε εντός της υπηρεσίας ομάδα αξιολόγησης κινδύνων απάτης. Αφετέρου ορίσθηκε ο προϊστάμενος του τμήματος σχεδιασμού διαδικασιών και ανάλυσης κινδύνων της ΕΥΣΤΑ Δημήτρης Πλουμιστός, ως υπεύθυνος για θέματα απάτης σε όλη την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο κ. Πλουμιστός θα συντονίζει και θα παρακολουθεί τη διενέργεια αξιολόγησης κινδύνων απάτης, θα προωθεί τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και τυχόν προτάσεις για τη λήψη προληπτικών και διορθωτικών μέτρων στον διοικητή της ΕΥΣΤΑ, θα ενημερώνει το αρχείο υποθέσεων ενδείξεων και υπονοιών απάτης, βάσει πορισμάτων και αναφορών , θα συντονίζει την εκπαίδευση του προσωπικού της ΕΥΣΤΑ και των εμπλεκόμενων φορέων στην υλοποίηση, παρακολούθηση και έλεγχο των δράσεων και έργων του Ταμείου Ανάκαμψης για θέματα απάτης και θα εκπροσωπεί την ομάδα αξιολόγησης κινδύνων απάτης, σε εσωτερικά δίκτυα συνεργασίας για τη στρατηγική κατά της απάτης μεταξύ των υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διαχείριση έργων που λαμβάνουν χρηματοδότηση από ταμεία της ΕΕ.

Η αποσταγματοποιία Τσιλιλής

Η αποσταγματοποιία Τσιλιλή, είναι από τις πλέον γνωστές στην παραγωγή τσίπουρου στην Ελλάδα. Η εταιρεία που τρέχει ο Κώστας Τσιλιλής, καταγράφει ετησίως τζίρους κοντά στα 7 εκατ. ευρώ, ενώ απασχολεί περίπου 50 άτομα προσωπικό. Η αποσταγματοποιία Τσιλιλή εξελίσσει διαρκώς την παραγωγή της και στη βάση αυτή έχει δρομολογήσει νέα επένδυση που αφορά στον εκσυγχρονισμό τμήματος της μονάδας οινοποίησής της στη Ράξα Τρικάλων. Η επένδυση -που δεν θα οδηγήσει και σε αύξηση της δυναμικότητας της μονάδας - θα ανέλθει στα 2,4 εκατ. ευρώ. Το έργο έχει υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο και θα ενισχυθεί με 1,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 856.030 ευρώ θα δοθούν ως επιχορήγηση και τα 366.870 ευρώ ως φορολογική απαλλαγή.

Η κρητική φαρμακευτική κάνναβη

Ανθεί η παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Κρήτη, με τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί στο κλάδο να είναι μεγάλη. Το τελευταίο διάστημα υπάχθηκαν στον επενδυτικό νόμο δύο διαφορετικές «κρητικές» επενδύσεις για την ίδρυση καθετοποιημένων μονάδων παραγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Η μια στην περιοχή των Χανίων και η άλλη πέριξ του Ηράκλειου. Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για επένδυση της Zhuravl Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 5,7 εκατ. ευρώ, που θα ενισχυθεί με επιχορήγηση 1,8 εκατ. ευρώ από τον επενδυτικό νόμο. Η δεύτερη περίπτωση αφορά σε επενδυτικό σχέδιο της Kannaoil Creta Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 9 εκατ. ευρώ, που θα ενισχυθεί με επιχορήγηση 2,8 εκατ. ευρώ από τον επενδυτικό νόμο.

Η χρήση βιομεθανίου

Προσαρμογές στο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να επιτραπεί η ανάπτυξη έργων βιομεθανίου σε εμπορική κλίμακα έχουν ζητήσει από τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα παράγοντες της αγοράς. Αν και ήδη βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού ολοκληρωμένη μελέτη με προτάσεις για τις απαραίτητες νομοθετικές αλλαγές, το συνολικό εγχείρημα θα κριθεί από την εξέλιξη του πιλοτικού έργου που θα αναπτύξουν ο ΔΕΣΦΑ, η Polyeco της οικογένειας Πολυχρονόπουλου και η τεχνική εταιρεία Ergoplanning. Το εν λόγω project προβλέπει πως το βιομεθάνιο θα χρησιμοποιηθεί αντί του φυσικού αερίου για σκοπούς ιδιοκατανάλωσης του ΔΕΣΦΑ στη λειτουργία των σταθμών συμπίεσης σε Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης και Αμπελιά Φαρσάλων στη Θεσσαλία. Καθώς οι δύο εγκαταστάσεις βρίσκονται κοντά σε περιοχές με μεγάλη διαθεσιμότητα αποβλήτων, η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί μια εφικτή και οικονομικά βιώσιμη λύση, που θα βελτιώσει σημαντικά και το ανθρακικό αποτύπωμα των σταθμών. Η εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου για τη μονάδα θα γίνει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 2022 και η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης θα ληφθεί εντός του 2023.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.