ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικό Τιμολόγιο: Πότε λήγουν οι αιτήσεις - Τι να προσέξετε για να μην βρεθείτε εκτός συστήματος

Κοινωνικό Τιμολόγιο: Πότε λήγουν οι αιτήσεις - Τι να προσέξετε για να μην βρεθείτε εκτός συστήματος
Οι προϋποθέσεις χορήγησης του ΚΟΤ

Κοινωνικό Τιμολόγιο: Γιατί κινδυνεύουν οι δικαιούχοι να τους «πετάξει» αυτόματα εκτός το σύστημα και να χάσουν το δικαίωμα στο φθηνό ρεύμα.

Οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στον ιστότοπο της ΗΔΙΚΑ με τους κωδικούς TAXISnet κάθε χρόνο.

Για να μην βρεθούν εκτός οι δικαιούχοι πρέπει να σπεύσουν να κάνουν άμεσα μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία. Ουσιαστικά εκείνο που πρέπει να πράξουν οι παλαιοί δικαιούχοι είναι να υποβάλουν νέα αίτηση.

Αναλυτικά:

Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν εντός του έτους (αφού πρώτα ακυρώσουν ήδη υπάρχουσα υποβληθείσα αίτηση).

Με την παρέλευση διμήνου από τη λήξη της διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων (από 31/08/2022 έως και 31/10/2022), όσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλλει νέα αίτηση, θα απενταχθούν αυτόματα από το ΚΟΤ. Με άλλα λόγια ως τα τέλη του μήνα πρέπει να υποβληθεί νέα αίτηση από τους παλαιούς δικαιούχους, διαφορετικά το σύστημα θα τους «πετάξει» εκτός ΚΟΤ.

Οι αιτήσεις του ΚΟΤ και του Μητρώου Ευάλωτων Πελατών ελέγχονται βάσει:

  • Της φορολογικής δήλωσης 2021, όσον αφορά εισοδήματα και σύνθεση νοικοκυριού.
  • Της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2021), όσον αφορά ακίνητη περιουσία.

Οι πολίτες οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση από την 31/08/2022, και πριν την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2022, και οι οποίοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους μέσα στο 2021 (εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2022), μπορούν αν θέλουν, να κάνουν νέα αίτηση, η οποία θα ελεγχθεί, όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, βάσει της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2022).

Πότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης

Με δεδομένο πως οι φορολογικές δηλώσεις 2022 υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα μέχρι τις 30 Αυγούστου 2022, η προθεσμία για την υποβολή νέας αίτησης για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) έτους 2022 είναι η 31η Οκτωβρίου 2022.

Οι προϋποθέσεις χορήγησης του ΚΟΤ

Για να ενταχθεί ένας καταναλωτής στο ΚΟΤ θα πρέπει:

1. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας να αφορά σε κάλυψη αναγκών της κύριας κατοικίας του.

2. Η παροχή ρεύματος να είναι στο όνομά του ή στο όνομα του/της συζύγου του.

3. Η κατανάλωση της κύριας κατοικίας του να είναι τουλάχιστον 200 kWh ανά 4μηνο και η 4μηνιαία κατανάλωση να μην υπερβαίνει τα ανώτατα όρια κατανάλωσης που ορίζονται για την κατηγορία δικαιούχου ΚΟΤ στην οποία ανήκει.