ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή κρίση: Ανακοινώνονται τα μέτρα για τους ευάλωτους – Τι περιλαμβάνουν

Ενεργειακή κρίση: Ανακοινώνονται τα μέτρα για τους ευάλωτους – Τι περιλαμβάνουν
pixabay.com

Εντός της εβδομάδας θα γίνει η αποσαφήνιση των μέτρων για την στήριξη των ευάλωτων λόγω ενεργειακής κρίσης όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά της διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Επιπροσθέτως, ο κ. Οικονόμου άφησε ανοιχτό να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του πέλετ και των καυσόξυλων, κάτι, που αναμένεται να αποσαφηνίσει προσεχώς, όπως είπε, το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Εξήγησε πως στόχος είναι το κόστος να μείνει εντός του ορίου πριν από την έκρηξη των τιμών.

Μιλώντας στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός παρουσίασε το περίγραμμα των μέτρων σημειώνοντας ότι «στη μάχη της ενέργειας ξεδιπλώνουμε, εδώ και 12 μήνες πρώτοι στην Ευρώπη, ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης. Αλλά η λύση εδώ πρέπει να είναι ευρωπαϊκή. Σε εθνικό επίπεδο οι παρεμβάσεις μας θα είναι συνεχείς. Θυμίζω ότι επιδοτούμε επί μήνες 6,5 εκατομμύρια οικιακές παροχές, απορροφώντας έως και το 94% των αυξήσεων στο ρεύμα. Σχεδόν κατά 90% ελαφρύνονται από το βάρος, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο μικρές επιχειρήσεις. Κατά 90% επιδοτούνται τα αγροτικά τιμολόγια.

Στην άμυνά μας πρέπει να προστεθεί κι ένα σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας που ήδη αρχίζει να εφαρμόζεται στον Δημόσιο τομέα. Τον Οκτώβριο θα πλαισιωθεί με κίνητρα, αλλά και αντικίνητρα, ώστε να συμμετέχουν και οι πολίτες πιο ενεργά στη σωστή χρήση της ενέργειας. Ειδικές πρόνοιες θα υπάρξουν και για τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο. Όταν η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί δέκα φορές καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να απορροφήσει πλήρως μια τέτοια αύξηση. Όποιος σας λέει το αντίθετο σας πουλάει ακριβά ψέματα σε φθηνά τιμή”, είπε ο πρωθυπουργός.

«Αύξηση επιδόματος θέρμανσης στα 300 εκατ. και διεύρυνση κριτηρίων για 1,3 εκατ. νοικοκυριά» εξήγγειλε ακόμα ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ειδική παρέμβαση για μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία.

Την ίδια στιγμή για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου πλην φυσικού αερίου το επίδομα θα διπλασιάζεται, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ένα ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του ηλεκτρικού ή του φυσικού αερίου με άλλες μορφές θέρμανσης, όπου αυτό μπορεί να είναι εφικτό, σημείωσε. Επίσης, είπε, μελετούμε και θα ανακοινώσουμε σύντομα μια ειδική παρέμβαση για μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία για όλους.

Με κονδύλια 140 εκατ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) αυξάνονται κατά 200.000 οι δικαιούχοι του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή». Αρχικά είχαν ενταχθεί περίπου 220.000 νοικοκυριά με δυνατότητα αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών (ψυγεία, καταψύκτες, κλιματιστικά).

Ο πρωθυπουργός είπε, επίσης, πως σύντομα θα ανακοινωθεί από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ)και Ανάπτυξης πρόγραμμα επιδότησης για την εγκατάσταση περίπου 250.000 φωτοβολταϊκών σε στέγες κατοικιών, επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων ώστε οι δικαιούχοι να καταναλώνουν δωρεάν ενέργεια που θα παράγουν οι ίδιοι.

Το νέο σχήμα των επιδοτήσεων θα είναι κλιμακωτό, με υψηλότερη ενίσχυση στις χαμηλές καταναλώσεις και έξτρα έκπτωση για όσους επιτυγχάνουν εξοικονόμηση ενέργειας τουλάχιστον 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Πηγές του ΥΠΕΝ προσδιορίζουν τις κλίμακες στις οποίες θα εφαρμοστούν οι επιδοτήσεις από τον επόμενο μήνα αρκετά πάνω από τα κλιμάκια που ίσχυσαν πέρυσι, κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής των επιδοτήσεων στο ρεύμα (ήταν 150-300 κιλοβατώρες το μήνα). Στο μεσοδιάστημα βέβαια έχει αλλάξει ριζικά το τοπίο της ενεργειακής αγοράς με την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας σε πρωτοφανή επίπεδα.

Δεδομένο είναι επίσης ότι θα εξακολουθήσουν να επιδοτούνται όλες οι κατηγορίες καταναλωτών (πχ και η δεύτερη κατοικία) όχι όμως ενιαία το σύνολο της κατανάλωσης όπως ισχύει σήμερα.

Σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση, οι επιπλέον εκπτώσεις, ελλείψει «έξυπνων» μετρητών θα χορηγούνται αναδρομικά μετά την καταμέτρηση της κατανάλωσης η οποία πρέπει να γίνεται ανά τετράμηνο.

Σχετικές ειδήσεις