ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Credit Agricole Life που δεν πωλείται, η Παγκρήτια και η Lion Rental

Η Credit Agricole Life που δεν πωλείται, η Παγκρήτια και η Lion Rental

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Credit Agricole Life

Για μια επταετία από το 2015 έως και το 2022 η Credit Agricole Ανώνυμη Ασφαλιστική Εταιρεία Ζωής, η γνωστή Credit Agricole Life Greece ήταν προς πώληση. Μάλιστα, στο διάστημα αυτό η μητρικής της Credit Agricole Assurances έδωσε δύο φορές τα χέρια με επίδοξους επενδυτές για την πώληση της ελληνικής ασφαλιστικής, αλλά τα deal χάλασαν διότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ενέκρινε τη δομή των σχετικών συμφωνιών. Είδε λοιπόν και αποείδε η Credit Agricole Assurances και έλαβε την απόφαση να μην προχωρήσει επί του παρόντος σε περαιτέρω ενέργειες για την πώληση της ελληνικής θυγατρικής της ή του χαρτοφυλακίου της και να συνεχίσει τη λειτουργία της Credit Agricole Life Greece εξυπηρετώντας το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο μέχρι τη λήξη του (Run-off basis). Στα πλαίσια της απόφασης αυτής (η οποία δεν είναι δεσμευτική για μελλοντικές ενέργειες πώλησης) η Credit Agricole Life Greece προέβη σε επανυπολογισμό των ασφαλιστικών της αποθεμάτων με βάση νέες παραδοχές, ο οποίος κατέληξε στην ανάγκη σχηματισμού επιπλέον αποθέματος ποσού 23 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα ήταν τα επιλέξιμα ίδια κεφάλαια της Credit Agricole Life Greece να μην καλύπτουν τόσο τις απαιτούμενες όσο και τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις με βάση τη Φερεγγυότητα ΙΙ. Έτσι, ο Όμιλος της Credit Agricole προέβη προ ημερών στις απαραίτητες ενέργειες ενίσχυσης των κεφαλαίων της ελληνικής ασφαλιστικής και με μια σημαντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 20 εκατ. ευρώ αποκατέστησε στους σχετικούς εποπτικούς δείκτες. Πλέον το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 33,09 εκατ. ευρώ διαιρεμένο σε 9.457.142 μετοχές, ονομαστικής αξίας 3,50 ευρώ η κάθε μία.

Η Lion Rental

Εκτοξεύθηκε στο 9μηνο 2022 ο τζίρος της Lion Rental ΑΕ, γεγονός που επιβεβαιώνει την καλή δουλειά που κάνει ο CEO της εταιρείας Σωτήρης Χατζίκος. Η θυγατρική της Μοτοδυναμικής που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη αγορά της ενοικίασης οχημάτων, καλύπτοντας τόσο την βραχυχρόνια μίσθωση ( Rent a Car), όσο και την μακροχρόνια μίσθωση (Long term Rental), ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος της SIXT GmbH & Co κατέγραψε στο 9μηνο του 2022 πωλήσεις 32,5 εκατ. ευρώ, ήτοι 74,5% υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι. Η Lion Rental είχε αυξήσει το 2021 τα κόμιστρα ενοικίασης κατά 50%. Η αύξηση κομίστρων ήταν επιβεβλημένη δεδομένου ότι οι στόλοι των αυτοκινήτων ήταν μειωμένοι κατά 30%. Ωστόσο, στο 9μηνο του 2022 η εταιρεία διπλασίασε το στόλο της, κάνοντας αφενός χρήση των αυξημένων χρηματοροών της, αλλά και μέσω αυξημένου δανεισμού ύψους 8 εκατ. ευρώ. Έτσι, κατέγραψε εκτίναξη του τζίρου, η οποία στο σύνολο του 2022 αναμένεται να είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή, δεδομένων των επιδόσεων του ελληνικού τουρισμού.

Private roadshows

Σε επικοινωνία με χρηματιστές ήλθε η Διοίκηση της Παγκρήτιας Τράπεζας μια εβδομάδα πριν την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα σε εύρωστους επενδυτές να μπουν στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας. Σημειώνεται πως το όριο ελάχιστης συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου έχει οριστεί στις 100.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει πως τα μικρομεσαία χαρτοφυλάκια δεν είναι επιλέξιμα. Ωστόσο, δεδομένου ότι η Διοίκηση της Παγκρήτιας Τράπεζας επιθυμεί η αύξηση κεφαλαίου να προσελκύσει νέους επενδυτές που θα πειστούν για τις προοπτικές του τραπεζικού ιδρύματος, αποσαφήνισε στους χρηματιστές πως είναι διατεθειμένη να κάνει αναλυτικές παρουσιάσεις στους ενδιαφερομένους. Και από ότι καταλαβαίνουμε εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από αρκετούς για αυτά τα «private roadshows».

Επιστροφή φόρου

Σε αναμονή σχεδόν οκτώ ετών για την επιστροφή φόρου 1,7 εκατ. ευρώ βρίσκεται η Prodea Investments. Οι απαιτήσεις της εισηγμένης από το Ελληνικό Δημόσιο αφορούν σε φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου τον οποίο είχε καταβάλει το Σεπτέμβριο του 2014. Κατά την καταβολή του εν λόγω φόρου, η εισηγμένη είχε διατυπώσει ρητή επιφύλαξη ζητώντας ταυτόχρονα τη νομιμότοκη επιστροφή του ποσού αυτού ως αχρεωστήτως καταβληθέντος. Εξ αρχής η Prodea Investments είχε υποστηρίξει πως λόγω του Ν. 2778/1999, οι εκδιδόμενες από εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία μετοχές, καθώς και η μεταβίβαση ακινήτων προς αυτή απαλλάσσονται παντός φόρου, τέλους, τέλους χαρτοσήμου, εισφοράς, δικαιώματος ή οποιασδήποτε άλλης επιβάρυνσης υπέρ του Δημοσίου, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και γενικά τρίτων. Η ΑΑΔΕ δεν συμμερίστηκε τις αιτιάσεις της Prodea Investments και έτσι η εταιρεία προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Να σημειωθεί πως για παλαιότερη προσφυγή που αφορούσε το 2010 η εισηγμένη έχει ήδη λάβει το 2020 επιστροφή για φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου. Αλλά για το 2014 η επιστροφή του φόρου - που είναι κατ’ ουσίαν βέβαιη - παραμένει σε εκκρεμότητα.

H Nuntius Χρηματιστηριακή

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα η Nuntius Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ. Αυτό προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της χρηματιστηριακής που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της. Σύμφωνα με τον ορκωτό της Nuntius Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας κατά την 31/12/2021 είχε καταστεί κατώτερό από το μισό του μετοχικού της κεφαλαίου και ως εκ τούτου πρέπει να υπάρξει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αποτελείται υπό 300.740 ονομαστικές μετοχές των 9,50 ευρώ εκάστη και ανέρχεται συνολικά σε 2,8 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας έχει υποχωρήσει στην περιοχή του 1,3 εκατ. ευρώ. Στη βάση αυτή το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας έχει ήδη αποφασίσει να προτείνει στους μετόχους της να προβούν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και η σχετική Γενική Συνέλευση των μετόχων με θέμα την αύξηση κεφαλαίου εκτιμάται πως θα συγκληθεί άμεσα.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.