ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απόκτηση πρώτης κατοικίας ακόμα και με άτοκα στεγαστικά δάνεια

Απόκτηση πρώτης κατοικίας ακόμα και με άτοκα στεγαστικά δάνεια
INTIME

Οκτώ δράσεις, µεταξύ των οποίων χαµηλότοκα στεγαστικά δάνεια, κοινωνική αντιπαροχή και απελευθέρωση δηµόσιας περιουσίας προκειµένου να αξιοποιηθεί για στεγαστικούς σκοπούς, περιλαµβάνει σχέδιο νόµου του υπουργείου Εργασίας, που παρουσιάστηκε χθες από τον αρµόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργικό συµβούλιο. Στόχος του σχεδίου νόµου είναι η εφαρµογή στρατηγικής κοινωνικής στέγασης και στη χώρα µας, και βάσει του σχεδιασµού οι πρώτες δράσεις θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2023.

Τα στεγαστικά δάνεια αφορούν σε νέα ζευγάρια ηλιας 25-39 ετών που καλύπτουν την ανάγκη απόκτησης πρώτης κατοικίας έως 150 τ.μ. αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το δάνειο μπορεί να φτάνει μέχρι τα 150.000 ευρώ και χορηγείται μέσω τραπεζών με συγχρηματοδότηση από τη ΔΥΠΑ (πρ. ΟΑΕΔ). Το στεγαστικό δάνειο μπορεί να χρηματοδοτήσει έως το 90% της αξίας του ακινήτου. Το επιτόκιο βασίζεται στο euribor 3μήνου (συν περιθώριο 1%) και έχει διάρκεια έως 30 έτη, ενώ δεν χρειάζονται εγγυητές. Το επιτόκιο χαμηλώνει και πέφτει στο μηδέν εφόσον το ζευγάρι αποκτήσει περισσότερα από τρία παιδιά κατά τη διάρκεια του δανείου.

Ο συνολικός προϋπολογισµός είναι της τάξης του 1,74 δισ. ευρώ, ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι από 137.000 πολίτες.

Ειδικότερα, σε σχέση µε τα προγράµµατα κοινωνικής στέγασης προβλέπονται τα εξής:

1. Πρόγραµµα χορήγησης χαµηλότοκων στεγαστικών δανείων κατ’ ανώτατο όριο 150.000 ευρώ σε νέους και νέα ζευγάρια (ένας εκ των δύο 25-39 ετών) για αγορά πρώτης κατοικίας. Προϋπόθεση είναι ετήσιο καθαρό εισόδηµα από 10.000 ευρώ. Το τελικό επιτόκιο είναι euribor (τριµήνου) + 1%, ενώ για τρίτεκνους και πολύτεκνους, καθώς και όσα ζευγάρια αποκτήσουν 3+ παιδιά κατά τη διάρκεια αποπληρωµής, το δάνειο θα µετατρέπεται σε άτοκο.

2. Κοινωνική αντιπαροχή, ήτοι αξιοποίηση ακινήτων του ∆ηµοσίου που ανήκουν σε φορείς της γενικής κυβέρνησης, µέσω συµπράξεων µε τον ιδιωτικό τοµέα, για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών.

3. Πρόγραµµα «Κάλυψη», που αφορά την επέκταση της µίσθωσης για επιπλέον τρία χρόνια άνω των 1.000 ιδιωτικών κατοικιών που µισθώνονται ήδη στο πλαίσιο του προγράµµατος «Εστία» (και θα αρχίσουν να ελευθερώνονται σταδιακά από 31/12/2022) και τη διάθεσή τους ως κοινωνικών κατοικιών από τη Γενική Γραµµατεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέµησης της Φτώχειας, σε νέους, δικαιούχους του ελάχιστου εγγυηµένου εισοδήµατος, 25-39 ετών.

4. Πρόγραµµα «Ανακαινίζω - Ενοικιάζω» για κενά σπίτια. Αφορά την επιδότηση ιδιοκτητών ακινήτων για την εκτέλεση εργασιών επισκευής και ανακαίνισης κενών κατοικιών (έως 100 τ.µ.), οι οποίες θα διατεθούν στη συνέχεια για µίσθωση τουλάχιστον τριών ετών.

Πέραν αυτών, οι ρυθµίσεις που αποσκοπούν στην επιτάχυνση αξιοποίησης της δηµόσιας περιουσίας που περιλαµβάνονται στο νοµοσχέδιο είναι:

  • Καθιερώνεται νέα ειδική χρήση «Κοινωνική Κατοικία», την οποία θα αποκτούν αυτοδίκαια όλα τα ακίνητα που ανήκουν στο ∆ηµόσιο (εφόσον η γενική χρήση το επιτρέπει).
  • Ανακαλούνται παραχωρήσεις δηµόσιων ακινήτων που δεν έχουν εκπληρώσει τον σκοπό της παραχώρησης, ώστε να απελευθερώνονται ακίνητα για να αξιοποιηθούν ως κοινωνική κατοικία.
  • Ταχεία διαδικασία καθορισµού αποζηµίωσης για ρυµοτοµούµενα ακίνητα, όταν εµπλέκεται το ∆ηµόσιο.
  • Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναλαµβάνει, αξιοποιώντας δωρεά της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, την ανέγερση κατοικιών για τη στεγαστική αποκατάσταση των πυροπλήκτων της Ανατολικής Αττικής, και οι ∆ήµοι Ραφήνας - Πικερµίου και Μαραθώνος αναλαµβάνουν τη διαχείριση των κατοικιών και τη διανοµή τους προς δικαιούχους οικιστές.