Στο 85,5% ανήλθε ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία διαμορφώθηκε στο 85,5% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, ανεβάζοντας ταχύτητα για 17ο διαδοχικό μήνα και φτάνοντας σε νέο υψηλό 24 ετών, καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας συνέχισαν να ανεβαίνουν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Στο 85,5% ανήλθε ο πληθωρισμός στην Τουρκία
AP
1'

Ηαύξηση του κόστους ζωής για τη χώρα των 85 εκατομμυρίων κατοίκων συνεχίζεται αμείωτη για σχεδόν δύο χρόνια.

Οι τιμές των τροφίμων ήταν 99% υψηλότερες από την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ οι μεταφορές αυξήθηκαν κατά 117%, ανέφερε την Πέμπτη η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3,54% - λιγότερο από την άνοδο 3,6% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Ο πληθωρισμός άρχισε να εκτινάσσεται στη χώρα από το περασμένο φθινόπωρο, όταν η λίρα άρχισε να υποχωρεί σημαντικά επειδή η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ξεκίνησε σειρά σταδιακών μειώσεων στα βασικά επιτόκια. Η μείωση αυτή συνολικά έφτασε τις 500 μονάδες βάσης και τα επιτόκια διαμορφώνονται σήμερα στο 14%, μετά από κύκλο χαλάρωσης που επεδίωξε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επίσης ο πληθωρισμός εφέτος τροφοδοτήθηκε περαιτέρω από τις οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και από τη συνεχιζόμενη πτώση της λίρας Τουρκίας. Το νόμισμα υποχώρησε 44% έναντι του δολαρίου πέρυσι και έχει υποχωρήσει κατά 27% εφέτος.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή