ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΛΤΕ, η Dialectica, το ΣΔΟΕ και οι πραγματικοί δικαιούχοι

Η ΕΛΤΕ, η Dialectica, το ΣΔΟΕ και οι πραγματικοί δικαιούχοι

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Κέρδισε η αξιοκρατία

Το καλύτερο βιογραφικό ήταν τελικά αυτό που κέρδισε την κούρσα για την προεδρία της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), σε μια διαδικασία που χαρακτηρίσθηκε από ευτράπελα και παραλίγο να εκθέσει και το ίδιο το ΑΣΕΠ. Τα ευτράπελα σχετίζονται με την προσπάθεια πολιτικού ανδρός να τοποθετήσει στην ΕΛΤΕ ως πρόεδρο φίλο του πανεπιστημιακό καθηγητή που ήταν και εκείνος που τον επόπτευε στο μεταπτυχιακό του. Η εξέλιξη αυτή ξεσήκωσε αντιδράσεις που έγιναν αντιληπτές από τον Χρήστο Σταϊκούρα και τα στελέχη του Μαξίμου. Έτσι, επελέγη ως Πρόεδρος της ΕΛΤΕ ο μέχρι σήμερα Αντιπρόεδρος της Aρχής, ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ορκωτός ελεγκτής με πλούσια εμπειρία και εξαιρετικό βιογραφικό, ο οποίος έχει ξεχωρίσει για την εποπτική του συμπεριφορά και κυρίως για τη συμβολή του στην προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στα διεθνή πρότυπα. Ενίοτε κερδίζει και η αξιοκρατία…

Οι πραγματικοί δικαιούχοι

Με τεράστια καθυστέρηση εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση της διαδικασίας διενέργειας ελέγχου και διαπίστωσης παραβάσεων σχετικά με τη διακρίβωση της τήρησης, της επικαιροποίησης και της ακρίβειας των στοιχείων που καταχωρίζονται στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων. Το εν λόγω μητρώο, στο οποίο πρέπει να δηλώνονται τα φυσικά πρόσωπα κάτοχοι ελληνικών εταιρειών, είναι κυριολεκτικά στον «αέρα», καθώς η συμμόρφωση των επιχειρήσεων είναι πολύ χαμηλή και οι έλεγχοι ανύπαρκτοι. Αυτό πλέον αλλάζει καθώς με την υπουργική απόφαση ανατίθεται στη Γενική Διεύθυνση Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος να διενεργεί τους ελέγχους, είτε μέσω πρόσβασης στο Μητρώο ή μέσω επιτόπιων ερευνών, αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν καταγγελίας. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται πως δεν έχει δηλωθεί ο πραγματικός δικαιούχος ή ο αληθινός πραγματικός δικαιούχος θα επιβάλλεται άμεσα πρόστιμο. Για τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα αυτό θα υπολογίζεται βάσει του καθαρού κύκλου εργασιών κατά το προηγούμενο έτος της παράβασης, ενώ για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα βάσει του αριθμού ατόμων που απασχολούν κατά την ημερομηνία του ελέγχου.

Με θέα το λιμάνι

Η ελληνική startup Dialectica θεωρείται ένα success story με μεγάλες προοπτικές. Η Dialectica, δημιούργημα του Γιώργου Τσαρούχα και του Φρεντ Κόρκε, συνδέει θεσμικούς επενδυτές, συμβουλευτικές εταιρείες και μεγάλες επιχειρήσεις, με σκοπό να αντλήσουν πληροφορίες και να προχωρήσουν σε επενδυτικές συμφωνίες. Η ταχύτατη ανάπτυξή της την έχει οδηγήσει στο να εγκαταστήσει γραφεία, εκτός από την Αθήνα, σε Λονδίνο, Μοντρεάλ, Βανκούβερ και Νέα Υόρκη. Η εταιρεία αριθμεί σχεδόν 600 εργαζομένους, έχοντας στόχο να φτάσει τους 1.000 στο επόμενο διάστημα. Κάποιοι εξ αυτών θα έχουν σύντομα θέα στο λιμάνι του Πειραιά. Βλέπετε η Dialectica έχει προχωρήσει στη μίσθωση έξι από τους 22 ορόφους, μεικτής επιφανείας 6.210 τ.μ. στον Πύργο του Πειραιά, διατηρώντας το δικαίωμα μίσθωσης επιπλέον τριών ορόφων στο ακίνητο. Η συμφωνία κλείσθηκε με την Piraeus Tower, την κοινή εταιρεία της Prodea Investments, της Dimand και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Στήριξή στους μικρομεσαίους

Τη δημοσίευση των προσκλήσεων δύο δράσεων, συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ, που θα απευθύνονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Πρόκειται για προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης - ενεργειακής αναβάθμισης, καθώς και ψηφιακής αναβάθμισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι σχετικές αιτήσεις έχουν αποσταλεί στην Κομισιόν και αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα η τελική έγκριση των δράσεων. Τα προγράμματα αυτά θα δώσουν μεγάλες ανάσες στους μικρομεσαίους που τα αναμένουν πως και πως.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.