ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο αποχαιρετισμός και το επενδυτικό συνέδριο, η Cenergy και η Ørsted

Ο αποχαιρετισμός και το επενδυτικό συνέδριο, η Cenergy και η Ørsted

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ένας αποχαιρετισμός

Η σημερινή διοργάνωση του Ελληνικού Επενδυτικού Συνεδρίου που φιλοξενεί η Morgan Stanley στο Λονδίνο σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών θα είναι συγκινησιακά φορτισμένη για κάποιους. Ειδικά για τον επικεφαλής της επενδυτικής μονάδας της Morgan Stanley International, τον γνωστό επενδυτικό τραπεζίτη, Franck Petitgas, ο οποίος θα ανοίξει το συνέδριο μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Βλέπετε θα είναι η τελευταία φορά που ο Franck Petitgas, με πορεία 29 ετών στην Morgan Stanley και το Citi, θα μετέχει σε μια τέτοια διοργάνωση, καθώς θα αποχωρήσει από τη θέση του κάνοντας «τόπο στα νιάτα» Η απόφασή του Franck Petitgas να αποχωρήσει από την θέση του Global Head Investment Banking ανακοινώθηκε προ ημερών και ενώ είχε κλειδώσει το πρόγραμμα του συνεδρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ιστορικό στέλεχος της Morgan Stanley θα παραμείνει στην τράπεζα ως ανώτερος σύμβουλος. Αυτό που κρατάμε είναι πως η σημερινή του παρουσία στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο θα έχει και χαρακτηριστικά αποχαιρετισμού…

Η Cenergy στις ΗΠΑ

Στην αμερικανική γραφειοκρατία έχει κολλήσει το project της κατασκευής εργοστασίου υποβρυχίων inter-array καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών στο Maryland, σχέδιο που έχουν εκπονήσει η δανέζικη Ørsted και η ελληνική Cenergy Holdings, που ελέγχει την Ελληνικά Καλώδια και την Σωληνουργεία Κορίνθου. Η Ørsted έχει αναλάβει μεγάλα έργα στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ΗΠΑ με την προϋπόθεση να κατασκευάσει εργοστάσιο υποβρύχιων καλωδίων και να δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας. Για αυτό επιδίωξε τη συμμαχία με την Ελληνικά Καλώδια που έχουν αναπτύξει υψηλή τεχνογνωσία στον τομέα. Αν και οι Ørsted και Cenergy Holdings παραμένουν προσηλωμένες στον στόχο για την υλοποίηση αυτής της σημαντικής επένδυσης, ωστόσο υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις που σχετίζονται με τη δυνατότητα διασύνδεσης των αιολικών πάρκων με τα χερσαία δίκτυα στις ΗΠΑ. Το θέμα δεν είναι απλό, για όσους γνωρίζουν τις εποπτικές εγκρίσεις στις ΗΠΑ. Πάντως, οι συζητήσεις των Ørsted και Cenergy Holdings συνεχίζονται, με στόχο την ολοκλήρωση των μεταξύ τους συμβάσεων, αμέσως μόλις ξεπεραστούν τα παραπάνω θέματα που άπτονται της αμερικανικής γραφειοκρατίας.

Η Stopanska Banka

O Διομήδης Νικολετόπουλος, ο επικεφαλής της Stopanska Banka, της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στη Βόρεια Μακεδονία, είναι ένας από τους πλέον επιτυχημένους Έλληνες τραπεζίτες. Η δεκαετής του δε θητεία ως CEO της Stopanska Banka συνεπάγεται πως έχει ξεπεράσει σε διάρκεια πολλά υψηλόβαθμα στελέχη του Ομίλου της Εθνικής. Ο κ. Νικολετόπουλος τοποθετήθηκε στην ηγεσία της Stopanska Banka, όταν Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τραπέζης ήταν ο αείμνηστος Αλέκος Τουρκολιάς. Ο Έλληνας τραπεζίτης στηρίχθηκε ωστόσο τόσο από τον διάδοχο του κ. Τουρκολιά Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, όσο και από τον σημερινό CEO της Εθνικής Παύλο Μυλωνά. Και η λογική πίσω αυτό είναι πως ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει. Η Stopanska Banka συνεισφέρει στα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζα σταθερή κερδοφορία όλα τα τελευταία χρόνια, ενώ ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων της διαμορφώνεται στο 11%. Διαθέτει μερίδιο αγοράς 20%, δίκτυο 64 καταστημάτων και ο αριθμός του προσωπικού της διαμορφώνεται σε 950. Το ενεργητικό της Stopanska Banka προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ και τα δάνεια πριν από προβλέψεις διαμορφώνονται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις ανέρχονται σε 1,4 δισ. ευρώ.

Τα επιτόκια του Δημοσίου

Δεν ακολουθεί τις αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. Τι εννοούμε; Πως δεν διαφοροποιεί τα επιτόκια υπερημερίας που έχει θεσπίσει λόγω της αύξησης του κόστους χρήματος. Προκειμένου να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι φορολογούμενοι, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια των ρυθμίσεων οφειλών έως τις αρχές Νοεμβρίου 2023. Έτσι, τα επιτόκια για την εκπρόθεσμη καταβολή φόρου και για την έντοκη επιστροφή φόρων από το Δημόσιο προς τους φορολογουμένους θα παραμείνουν «παγωμένα». Για την καθυστέρηση πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων το επιτόκιο διατηρείται στο 0,73% από την επόμενη ημέρα της εκπνοής της φορολογικής υποχρέωσης. Ομοίως, το επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης παραμένει στο 4,37% για όσους εξοφλήσουν την οφειλή τους σε 12 δόσεις και στο 5,87% για όσους εξοφλήσουν την οφειλή τους σε 24 δόσεις.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.