ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μισθωτήριο από την Τζέντα, η Flexopack και το foresight

Το μισθωτήριο από την Τζέντα, η Flexopack και το foresight

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Μισθωτήριο από την Τζέντα

Μετά από σχεδόν 16 χρόνια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μετακομίζει από το πολυώροφο κτήριο που στεγαζόταν επί των οδών Σταδίου και Κολοκοτρώνη 1, στα νέα της γραφεία στην οδό Ιπποκράτους. Αυτό σημαίνει πως απελευθερώνεται το εμβληματικό ακίνητο των 4.200 τ.μ. που στέγαζε την εποπτική Αρχή και το οποίο είναι πλήρους και αποκλειστικής κυριότητας της αραβικών συμφερόντων εταιρείας ΑΔΕΞΑ. Η εταιρεία ΑΔΕΞΑ ιδρύθηκε το 1937 και εδρεύει στον Δήμο Αθηναίων. Δραστηριοποιείται στον κλάδο εκμετάλλευσης ακινήτων και συγκεκριμένα στην εκμετάλλευση του προαναφερόμενου ακινήτου ιδιοκτησίας της που βρίσκεται επί της οδού Κολοκοτρώνη 1 και Σταδίου στο κέντρο της Αθήνας. Ο κύκλος εργασιών της που αγγίζει το 1,7 εκατ. ευρώ, προέρχεται από την εκμίσθωση καταστημάτων και γραφείων στο εν λόγω κτίριο με τη μορφή λειτουργικής μίσθωσης. Η ΑΔΕΞΑ ανήκει στο αλλοδαπό νομικό πρόσωπο Mujally Bamujally United Co. το οποίο εδρεύει στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Πρόκειται για όμιλο επιχειρήσεων με ένα σχεδόν αιώνα ιστορία, ο οποίος δραστηριοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων. Οπότε οι αποφάσεις για το ποιος θα εγκατασταθεί στους πέντε ορόφους του κτηρίου που μέχρι σήμερα στέγαζε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θα ληφθούν στην Τζέντα…

Η επένδυση της Flexopαck

Η Flexopαck έχει δρομολογήσει επένδυση 16 εκατ. ευρώ για την αύξηση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής εύκαμπτων πλαστικών υλικών που διαθέτει στο Κορωπί. Τα 12,9 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 16 εκατ. ευρώ, θα προέλθουν από σύμβαση κάλυψης κοινού ομολογιακού δανείου που συνομολόγησε χθες η εισηγμένη. Η εν λόγω σύμβαση προβλέπει πως 8 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και 4,9 εκατ. ευρώ από την Eurobank, η οποία θα είναι και πληρεξούσιος των καταβολών. Η Flexopαck έχει αναπτύξει υψηλή τεχνογνωσία στην παραγωγή films συσκευασίας πολλαπλών στοιβάδων, κατέχοντας κυρίαρχη θέση στην ελληνική αγορά καθόσον ο ανταγωνισμός προέρχεται από περιορισμένο αριθμό εταιρειών που δραστηριοποιούνται κυρίως στο εξωτερικό.

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Οι υπογραφές έπεσαν και σύντομα θα μπει στα σκαριά η δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος. Στα τέλη Οκτωβρίου 2022 υπεγράφη η σύμβαση δωρεάς μεταξύ της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ως δωρήτριας και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης , για τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος. Συγκεκριμένα, η γερμανική πλευρά δώρισε χρηματικό ποσό 499.913 ευρώ, το οποίο προορίζεται για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος. Αλλά ο μέγας χορηγός του Μουσείου δεν είναι η Γερμανία, αλλά ο «συνήθης ύποπτος» το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που ήδη από τον περασμένο Απρίλιο έχει υπογράψει σύμβασης δωρεάς 10 εκατ. ευρώ με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος. Προκειμένου να πληρωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την απαλλαγή από ΦΠΑ των δύο συμβάσεων δωρεάς έπρεπε να υπάρξει υπουργική απόφαση. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, έβαλαν τις «τζίφρες» και πλέον το πράγμα πήρε το δρόμο του. Έτσι, ένα πολυετές όνειρο της ισραηλιτικής κοινότητας θα λάβει σάρκα και οστά!

Προοπτική διερεύνηση

Στον Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτη Πετράκη ανέθεσε η Προεδρία της Κυβέρνησης την κατάρτιση πέντε σεναρίων για τη στρατηγική της Ελλάδας στις θεματικές ενότητες Επιστήμη και Τεχνολογία, Υγεία, Γεωστρατηγικές Αλλαγές, Περιβάλλον, Οικονομία, Κοινωνία, Πολιτισμός, Διακυβέρνηση και Πολιτική. Η εν λόγω ανάλυση θα ενταχθεί στο σχεδιασμό της Ειδικής Γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης, για τη στρατηγική της Ελλάδας το 2035. Για όσους δεν το γνωρίζουν η Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού έχει ως αποστολή την εφαρμογή μεθόδων προοπτικής διερεύνησης (foresight) με αντικείμενο τον εντοπισμό ενδεχόμενων μελλοντικών προκλήσεων, κινδύνων ή ευκαιριών για τη χώρα, την υποστήριξη του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού της Κυβέρνησης με σκοπό την εξασφάλιση της ανθεκτικότητας και της στρατηγικής αυτονομίας της χώρας και την ανάδειξη των κατάλληλων για τους στόχους αυτούς δημοσίων πολιτικών και την υποστήριξη της ενεργού συμμετοχής της ελληνικής κοινωνίας στη διαμόρφωση του μέλλοντος. Θα μπορέσει η ανάλυση του Καθηγητή Πετράκη να καλύψει όλα τα παραπάνω; Θα το δούμε…

Επίσκεψη στους ακρίτες

Διήμερη επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη και στην Κομοτηνή διενεργεί από χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, όπου μετέχει σε εκδήλωση για το Ταμείο Ανάκαμψης που συνδιοργανώνουν το Οικονομικό Επιμελητήριο Αθήνας και το υπουργείο Οικονομικών. Τον κ. Σκυλακάκη συνοδεύουν στις ακριτικές περιοχές οι άμισθοι συνεργάτες του Λεωνίδας Δραγουμάνος και Αθανάσιος Κανταρτζής. Για τον κ. Δραγουμάνο η στήλη σας είχε ενημερώσει σχετικά πρόσφατα. Ο κ. Κανταρτζής, για όσους δεν το γνωρίζουν ήταν ο γενικός διευθυντής Λειτουργίας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», ο οποίος αφού υπηρέτησε από το επιτελείο της Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη εν συνεχεία αξιοποιήθηκε ως άμισθος σύμβουλος του κ. Σκυλακάκη.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.