ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τυχεροί της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η Trade Estates και οι επίορκοι

Οι τυχεροί της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η Trade Estates και οι επίορκοι

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ανταγωνιστικές αυξήσεις

Σημαντικές αυξήσεις θα δουν στους μισθούς τους οι υπάλληλοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς μοιρασθούν το ποσό των 284.400 ευρώ. Συγκεκριμένα, οι υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Επικοινωνίας, της Διεύθυνσης Συντονισμού της Γραμματείας Προέδρου, του Γραφείου Εσωτερικού Ελέγχου, καθώς και οι αποσπασμένοι στην εποπτική Αρχή, θα λάβουν αυξήσεις που κυμαίνονται από 150 έως 400 ευρώ. Συγκεκριμένα, η ειδική πρόσθετη μηνιαία αμοιβή για τους υπάλληλους της Επιτροπής Ανταγωνισμού καθορίσθηκε με υπουργική απόφαση ως εξής: α) Για το Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό σε 250 ευρώ. β) Για το προσωπικό και τους Προϊσταμένους της Διεύθυνσης Πληροφορικών Συστημάτων και Ψηφιακής Αναζήτησης Πειστηρίων της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των τμημάτων αυτής, καθώς και για τον Προϊστάμενο του Τμήματος Ψηφιακής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, σε 400 ευρώ. γ) Για τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού σε 400 ευρώ, ενώ για τους Προϊσταμένους των Διευθύνσεων και Τμημάτων αυτής, καθώς και για τους Προϊσταμένους των οργανικών μονάδων και των τμημάτων τους που υπάγονται στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σε 300 ευρώ. δ) Για τους υπόλοιπους υπαλλήλους (μόνιμους ή με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου) της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σε 150 ευρώ. Ανταγωνιστικές αυξήσεις θα λέγαμε…

Αργόσυρτες κυρώσεις

Μια από τις πλέον προβληματικές πτυχές της δημόσιας διοίκησης είναι η μεταχείριση των επίορκων υπαλλήλων. Προ ημερών δημοσιεύθηκε απόφαση του υπουργού Οικονομικών που αποδεικνύει ότι οι διαδικασίες απομάκρυνσης των υπαλλήλων που εμπλέκονται σε εγκλήματα και παρανομίες είναι αργόσυρτες. Υπερβολικά αργόσυρτες. Με την εν λόγω πράξη του υπουργού Οικονομικών διαπιστώθηκε η αυτοδίκαιη απόλυση από την υπηρεσία υπαλλήλου του κλάδου ΠΕ Τελωνειακών με βαθμό Α', του Τμήματος Η΄-Ελέγχου Κανόνων Διακίνησης Αγοράς Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ Αττικής της Γενικής Διεύθυνσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας από 05.05.2022, ημερομηνία δημοσίευσης της αριθ. 989/2022 απόφασης του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία απορρίφθηκε η προσφυγή του υπαλλήλου κατά της αριθ. 120/2016 απόφασης του Β’ Κοινού Πειθαρχικού Συμβουλίου του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία επιβλήθηκε στον ανωτέρω αναφερόμενο υπάλληλο, η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης. Η ποινή επιβλήθηκε στον εν λόγω υπάλληλο για τη συμμετοχή του σε κύκλωμα το οποίο το Νοέμβριο του 2013 ζήτησε από μια ιδιοκτήτρια ενεχυροδανειστηρίου στο Σύνταγμα, 400.000 ευρώ προκείμενου να «παγώσει» ο έλεγχος που διεξήγαγε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στο κατάστημά της. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως για το αδίκημα του 2013 ο εν λόγω υπάλληλος απομακρύνθηκε το 2022. Δεν το λες και γρήγορα…

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η νέα σύμβαση της Αττικής Οδού, το Integrated Resort Casino στο Ελληνικό, η Εγνατία Οδός, το Αεροδρόμιο Καστελίου και ο Αυτοκινητόδρομος Βόρειας Κρήτης είναι τα μεγάλα project που έχει μπροστά του ο Όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Το σημαντικότερο είναι πως ο εισηγμένος Όμιλος έχει ήδη εξασφαλίσει το πως θα χρηματοδοτήσει τη συμμετοχή του στα απαιτητικά αυτά έργα. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με την αυστραλιανή First Sentier για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η τελική αξία της συμφωνίας αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ, εφόσον ο αυστραλιανός όμιλος προχωρήσει και σε δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών. Αυτό σημαίνει ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα μπορεί να προσδοκά σε έσοδα 950 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μπορέσει να αξιοποιήσει για μελλοντικές συμβάσεις παραχώρησης και ΣΔΙΤ, για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, και για τη δημιουργία του IRC στο Ελληνικό.

Η Trade Estates

Τρία νέα εμπορικά πάρκα δρομολογεί η Trade Estates ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή.Το πρώτο από τα νέα εμπορικά πάρκα επιφανείας 9.650 τ.μ. θα αναπτυχθεί στην περιοχή των Σπάτων σε οικόπεδο επιφανείας 32 στρεμμάτων. Η επένδυση υλοποιείται σε συνεργασία με την ολλανδικών συμφερόντων εταιρεία Ten Brinke Hellas, την οποία έχει επιλέξει ως στρατηγικό συνεργάτη η Trade Estates. Το δεύτερο εμπορικό πάρκο επιφάνειας 10.600 τ.μ. θα αναπτυχθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης σε οικόπεδο επιφανείας 40 στρεμμάτων στη θέση Αοράκια του Δήμου Αλικαρνασσού, με πρόσβαση στον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης και δίπλα στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης». Στην Πάτρα, η Trade Estates με την Ten Brinke σχεδιάζουν την κατασκευή ενός εμπορικού πάρκου 20.000 τ.μ. επί οικοπέδου 21,5 στρεμμάτων απέναντι από το νέο λιμάνι. Το εν λόγω εμπορικό πάρκο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και ένα κατάστημα ΙΚΕΑ.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.