ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Avramar Seafood, το rebranding της ΕΕΕΠ και τα τραπεζικά κεφάλαια

Η Avramar Seafood, το rebranding της ΕΕΕΠ και τα τραπεζικά κεφάλαια

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

«Μύγα στο σπαθί του»

Πολλά είναι τα παραλειπόμενα από τις συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τις τραπεζικές Διοικήσεις. Ανάμεσα σε αυτά, ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Σταϊκούρας μεταφέρει τις θέσεις του προς τους τραπεζίτες, χωρίς να αφήνει περιθώρια παρερμηνείας των προθέσεων και της δυναμικής του. Με λίγα λόγια, στις συναντήσεις ο κ. Σταϊκούρας «δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του», γεγονός που θέτει το ύφος της επικοινωνίας και τον τόνο των συζητήσεων στο σύνολο των μεταξύ τους συναντήσεων.

Τα τραπεζικά κεφάλαια

Τα τραπεζικά στελέχη από την πλευρά τους τονίζουν πως από τη στιγμή που δεν χορηγούν μερίσματα η κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων αυγατίζει τα κεφάλαια τους. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να προχωρούν σε πιστωτική επέκταση χωρίς να χρειάζεται να δανείζονται από τις αγορές με τσουχτερά επιτόκια. Έτσι, στην περίπτωση που η κερδοφορία τους μειωθεί κατακόρυφα, λόγω των κυβερνητικών παρεμβάσεων, αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα κεφάλαια τους και κατ΄ επέκταση στην ικανότητά τους να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία.

Τα funds

Σημαντικός παράγοντας στην εξίσωση είναι επίσης τα funds, τα οποία και έχουν στην κατοχή τους τα «πακέτα» των τιτλοποιημένων κόκκινων δανείων των τραπεζών. Σε πολλές περιπτώσεις τα εν λόγω funds - άμεσα ή έμμεσα - έχουν παίξει σημαντικότατο ρόλο στο μπαράζ ξένων επενδύσεων που τα τελευταία χρόνια έχουν εισρεύσει στην οικονομία. Γεγονός που σημαίνει ότι η εξίσωση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, καθώς η όποια ρύθμιση που θα μειώσει ή και θα εξαλείψει την κερδοφορία των funds που έχουν επενδύσει στα κόκκινα δάνεια είναι πολύ πιθανό να έχει και άλλες, παράπλευρες απώλειες.

Ο επόπτης

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ό,τι και αν συνεννοηθούν (ή δεν συνεννοηθούν) η κυβέρνηση με τους τραπεζίτες, τον τελευταίο λόγο θα έχει ο επόπτης, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα . Και εκεί τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, καθώς ό,τι δεν είναι σύννομο ή ενέχει τον κίνδυνο να αποσταθεροποιήσει το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν πρόκειται να περάσει από τον SSM. Άρα, για τους τραπεζίτες, στην περίπτωση αυτή, ο επόπτης είναι η τελευταία γραμμή άμυνάς τους.

Η Avramar Seafood

Ολοκληρώθηκε η απορρόφηση της Ανδρομέδα Ιχθυοκαλλιέργειες από την Avramar Ιχθυοκαλλιέργειες, την εταιρεία που σχηματίστηκε από την ένωση των εταιρειών Νηρέας, Σελόντα και Περσεύς. H συγχώνευση συντελέστηκε στο πλαίσιο της ενδοομιλικής αναδιάρθρωσης του ισπανικού ομίλου της Avramar Seafood Limited, καθώς οι δύο θυγατρικές της επιχειρήσεις δραστηριοποιούνταν σε παρόμοιο αντικείμενο (ιχθυοτροφεία, ιχθυοκαλλιέργειες, υδατοκαλλιέργειες). Έτσι, τα Διοικητικά Συμβούλια των Ανδρομέδα Ιχθυοκαλλιέργειες και Avramar Ιχθυοκαλλιέργειες έκριναν πως η εν λόγω συγχώνευση είναι κόπιμη και συμφέρουσα και θα τις βοηθήσει να λειτουργήσουν ως ενιαίο σύνολο. Ευρύτερα στρατηγική της Avramar Seafood Limited είναι να εκλείψουν οι πλεονάζουσες νομικές οντότητες και να μεγιστοποιηθούν οι συνέργειες μεταξύ των εταιρειών του Ομίλου. Στόχος είναι να προχωρήσει ο εταιρικός μετασχηματισμός και η ενοποίηση των λειτουργιών να επιφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στον χειρισμό και στην υλοποίηση του ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού της Avramar Seafood Limited. Για την ιστορία, η αποτίμηση των εισφερόμενων στοιχείων της Ανδρομέδα Ιχθυοκαλλιέργειες ανήλθε σε 11,6 εκατ. ευρώ, ενώ αφαιρέθηκαν 7,6 εκατ. ευρώ τα οποία αντιστοιχούσαν σε αφορολόγητα αποθεματικά και σε κατ’ ειδικό τρόπο φορολογηθέντα αποθεματικά, τα οποία μεταφέρθηκαν αυτούσια στην Avramar Ιχθυοκαλλιέργειες.

To rebranding της ΕΕΕΠ

Την Massive Productions, την εταιρεία ηχογραφήσεων και παραγωγής διαφημιστικών του Βαγγέλη Φάμπα, επέλεξε η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) για να διοργανώσει εκδήλωσης στο πλαίσιο επαναπροσδιορισμού της ταυτότητας (rebranding) της ΕΕΕΠ. Στόχος του rebranding της ΕΕΕΠ είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ενδιαφερομένων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων σχετικά με τις δράσεις και πρωτοβουλίες της Επιτροπής Παιγνίων με επίκεντρο την προστασία του κοινού και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Ομολογουμένως το rebranding της ΕΕΕΠ είναι επιβεβλημένο, ωστόσο θα έπρεπε να γίνει πριν το μουντιάλ, οπότε και εκτινάσσεται ο τζίρος των τυχερών παιγνίων.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.