ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο θερμοστάτης της ΕΚΤ, οι προμήθειες των τραπεζών και η ΕΒΑ

Ο θερμοστάτης της ΕΚΤ, οι προμήθειες των τραπεζών και η ΕΒΑ

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ο θερμοστάτης της ΕΚΤ

Εάν πιστεύετε πως μόνο στις δημόσιες υπηρεσίες στην Ελλάδα κρατάμε το θερμοστάτη στους 19 βαθμούς, τότε σας καλούμε να επισκεφτείτε τα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη. Και εκεί ο θερμοστάτης της κεντρικής θέρμανσης είναι «κολλημένος» στους 19 βαθμούς κελσίου. Επειδή όμως μιλάμε για ένα κτήριο συνολικού εμβαδού 120.000 τ.μ., ύψους 185 μέτρων και μήκους 250 αντιλαμβάνεστε πως δύσκολα θερμαίνεται. Λόγω της κατάστασης που επικρατεί με τη θέρμανση , τα μισά στελέχη της τράπεζας που προέρχονται από χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο, τις νότιες, κυκλοφορούν μονίμως με μπουφάν και οι βορειοευρωπαίοι με σακάκι ή ακόμη και με πουκάμισο. Η ενεργειακή λοιπόν κρίση διαιρεί ποικιλοτρόπως τους Ευρωπαίους…

Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια

Ποιος είπε πως οι τραπεζίτες δεν διαμαρτύρονται για τις υψηλές χρεώσεις και τις προμήθειες των ίδιων των τραπεζών τους; Υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος ο γιος του οποίου σπουδάζει σε ιστορικό πανεπιστήμιο της Βρετανίας, είδε και αποείδε με τις προμήθειες που κατέβαλε κάθε τρεις και λίγο, αφενός για να μετατρέπει τα ευρώ του σε στερλίνες και αφετέρου για να στέλνει εμβάσματα και πληρωμές σε βρετανικές τράπεζες. Υπολόγισε πως για συναλλαγές ύψους 30.000 ευρώ βρέθηκε να επιβαρύνεται με προμήθειες 500 ευρώ, ήτοι με χρεώσεις που ανέρχονταν στο 1,8% περίπου του συνολικού ποσού ή αντιστοιχούσαν σε ένα εισιτήριο προς Λονδίνο μετ΄επιστροφής. Τί έκανε λοιπόν ο πρακτικός τραπεζίτης; Όπως μας εκμυστηρεύθηκε άρχισε να συναλλάσσεται μέσω της πλατφόρμας γνωστής εταιρείας χρηματοοικονομικής τεχνολογίας που προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες και μηδένισε τόσο τα κόστη μετατροπής συναλλάγματος όσο και τα κόστη μεταφοράς χρημάτων. Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια.

Εξωδικαστικός μηχανισμός

Τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους προβλέπει υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Η απόφαση προβλέπει τη δημιουργία της πλατφόρμας «myEGDIX. live.gov.gr», που θα επικουρεί την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση ενδιαφερόμενων από υπαλλήλους της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για θέματα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών. Μεταξύ άλλων, μέσω της πλατφόρμας θα γίνεται η κράτηση ραντεβού (τηλεφωνικού ή τηλεδιάσκεψης), θα παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τις ενέργειες που συνίστανται ή απαιτούνται να κάνουν, τα φυσικά πρόσωπα ή οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων κατά τη συμπλήρωση και την υποβολή της αίτησής τους, ενώ επίσης θα παρέχεται η δυνατότητα λήψης επιπλέον πληροφόρησης σχετικά με εξειδικευμένα ζητήματα, όπως νομικά, οικονομικά ή τεχνικά, σε σχέση με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που διαχειρίζεται η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Πάντως μη βιαστείτε να μπείτε στο «myEGDIX. live.gov.gr», καθώς ακόμη είναι υπό κατασκευή.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΒ) ξεκίνησε χθες δημόσια διαβούλευση σχετικά με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές για την αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κατά την παροχή πρόσβασης σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Μέσω των νέων κατευθυντήριων γραμμών, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών στοχεύει να διασφαλίσει ότι οι πελάτες των τραπεζών και ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτοι, δεν θα στερούνται την πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες χωρίς βάσιμο λόγο. Η δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει έως τις 6 Φεβρουαρίου 2023 παραθέτει δύο νέα σύνολα κατευθυντήριων γραμμών. Το πρώτο σύνολο εστιάζει στους παράγοντες κινδύνου νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και καθορίζει τι πρέπει να κάνουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε ειδικές περιπτώσεις όπως η διεκπεραίωση συναλλαγών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων. Το δεύτερο σύνολο αντιμετωπίζει το ζήτημα της αποτελεσματικής διαχείρισης των κινδύνων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατά την παροχή πρόσβασης σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές διευκρινίζουν την αλληλεπίδραση μεταξύ της πρόσβασης σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και των υποχρεώσεων των ιδρυμάτων, σε περιπτώσεις όπου οι πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των πιο ευάλωτων, έχουν νόμιμους λόγους να μην μπορούν να παρέχουν παραδοσιακές μορφές τεκμηρίωσης ταυτότητας. Οι προαναφερόμενες νέες κατευθυντήριες γραμμές της ΕΒΑ αφορούν τις ελληνικές τράπεζες, καθώς προσδιορίζουν το status συναλλαγών που διενεργούν π.χ. πρόσφυγές και μετανάστες, καθώς και οργανώσεις που έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.