ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Φίλιππος Νάκας, τα βιομηχανικά πάρκα και ρεζιλίκι μετά οίνου

Η Φίλιππος Νάκας, τα βιομηχανικά πάρκα και ρεζιλίκι μετά οίνου

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ρεζιλίκι μετά οίνου

Ρεζιλίκι διεθνώς. Θα σας εξηγήσουμε τι εννοούμε. Πολλοί διεθνείς οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, η EBDR διαθέτουν εσωτερικούς χώρους εστίασης και εστιατόρια για το προσωπικό και τα υψηλόβαθμα στελέχη. Κάποιοι από αυτούς τους οργανισμούς έχουν με την πάροδο των ετών δημιουργήσει και κάβες με κρασιά, ακριβά και μη. Τα κρασιά αυτά προσφέρονται σε επίσημα δείπνα και σε ειδικές περιπτώσεις. Ωστόσο, η ύπαρξη αυτών των extra premium οίνων είναι γνωστή μόνον σε ένα κλειστό κύκλο στελεχών που μετέχουν στα δείπνα για υψηλούς προσκεκλημένους. Σε έναν ευρωπαϊκό οργανισμό από εκείνους που διαθέτουν ακριβές και ευυπόληπτες κάβες βρέθηκε να υπηρετεί και ένας Έλληνας με πενταετή θητεία. Ο καλοπερασάκιας Έλληνας – άγνωστο πως- όχι μόνον έμαθε για την ύπαρξη της κάβας του οργανισμού, αλλά βρήκε τρόπο να εξασφαλίσει και κάποια πανάκριβα μπουκάλια κρασί από αυτή, τα οποία σέρβιρε σε private dinner στην οικία του. Το όλο θέμα έγινε γνωστό αφού αφυπηρέτησε και για να μην προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο, κρατήθηκε «χαμηλά». Ωστόσο, ο διάδοχος του ενημερώθηκε για τα κακώς κείμενα ( ίσως για να μην επαναλάβει τις ίδιες συμπεριφορές). Έτσι, έγινε γνωστό και το ρεζιλίκι μας.

Η Φίλιππος Νάκας

Αυξημένο κατά 14,2% είναι το ποσό που θα καταβάλει ως επιστροφή κεφαλαίου για την τρέχουσα χρήση στους μετόχους της, η Φίλιππος Νάκας ΑΒΕΤΕ, εν συγκρίσει με πέρυσι. Ωστόσο, το μέρισμα που θα διανείμει η εισηγμένη θα είναι μειωμένο κατά 41,1% σε σχέση με πέρυσι. Η γενική συνέλευση της Φίλιππος Νάκας αποφάσισε να καταβάλει μέρισμα 0,10 ευρώ ανά μετοχή για την τρέχουσα χρήση, όταν πέρυσι είχε καταβάλει 0,17 ευρώ. Ωστόσο, ως αντιστάθμισμα η Φίλιππος Νάκας θα δώσει μεγαλύτερη επιστροφή κεφαλαίου – η οποία είναι αφορολόγητη- στους μετόχους της. Συγκεκριμένα, θα επιστρέψει 507.200 ευρώ, έναντι 443.800 ευρώ πέρυσι. Ίσα βάρκα ίσα νερά θα λέγαμε…

Τα βιομηχανικά πάρκα

Θέλετε επιχορήγηση για την κατασκευή βιομηχανικού πάρκου; Μπορείτε να τη λάβετε. Η διαδικασία υποβολής προτάσεων ξεκινάει στις 16 Δεκεμβρίου και η προθεσμία υποβολής φακέλων για την εξασφάλιση επιχορήγησης για την κατασκευή βιομηχανικού πάρκου θα εκπνεύσει στις 16 Φεβρουαρίου. Οπότε υπάρχει χρόνος. Το σχετικό πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 63 εκατ. ευρώ και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα υψηλό. Ειδικά από την εταιρεία ειδικού σκοπού με αντικείμενο την ανάπτυξη του επιχειρηματικού πάρκου (ΕΑΝΕΠ) των Οινοφύτων Ασωπού, η οποία θα υποβάλει πρόταση με αντικείμενο την υλοποίηση της μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων του επιχειρηματικού πάρκου.

Τα προτελευταία κοινόχρηστα

Τα προτελευταία της κοινόχρηστα για το κτήριο της Κολοκοτρώνη κατέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι υπηρεσίες της οποίας ήδη έχουν μεταφερθεί στο νέο κτήριο στην οδό Ιπποκράτους. Παρά τη μετακόμιση, οι πέντε πλέον άδειοι όροφοι του κτηρίου της Κολοκοτρώνη κόστισαν ως προς τα κοινόχρηστά του μηνός Νοεμβρίου χρυσάφι. Για να ακριβολογούμε η δαπάνη κοινοχρήστων Νοεμβρίου 2022 ανήλθε σε 19.712 ευρώ! Ο προϋπολογισμός της Ανεξάρτητης Αρχής έχει δεχθεί μεγάλες επιβαρύνσεις από την μεταστέγαση και αναγκαστικά στα έξοδα περιλαμβάνονται και τα κοινόχρηστα του παλιού ακινήτου, τα οποία καταβάλει η Κεφαλαιαγορά στην εταιρεία ΑΔΕΞΑ, την ιδιοκτήτρια του ακινήτου. Η ΑΔΕΞΑ ανήκει στο αλλοδαπό νομικό πρόσωπο Mujally Bamujally United Co. το οποίο εδρεύει στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.