ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ι. Κλουκίνας – Ι. Λάππας, το σισύφειο μαρτύριο και η Lamda Hellix

Η Ι. Κλουκίνας – Ι. Λάππας, το σισύφειο μαρτύριο και η Lamda Hellix

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Ι. Κλουκίνας – Ι. Λάππας

Ξαφνικά οι βασικοί μέτοχοι της Ι. Κλουκίνας – Ι. Λάππας Τεχνική & Εμπορική Ανώνυμος Εταιρεία βρέθηκαν αντιμέτωποι με δημοσιεύματα που τους έφεραν ονομαστικά να συζητούν με επενδυτές για να διαθέσουν μέρος των μετοχών τους. Τα δημοσιεύματα αυτά δεν ήταν ακριβή και για το λόγο αυτό η εισηγμένη ξεκαθάρισε χθες αρμοδίως πως «όπως την ενημέρωσαν μέτοχοι της οικογένειας Λάππα, δεν έχουν δεχθεί και κατά συνέπεια δεν έχουν αποδεχθεί ούτε απορρίψει, πρόταση για την εξαγορά των μετοχών τους στην εταιρεία». Έτσι, διαψεύσθηκαν κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα. Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Ι. Κλουκίνας – Ι. Λάππας Τεχνική & Εμπορική Ανώνυμος Εταιρεία είναι τεχνική κατασκευαστική εταιρία με εμπορική δραστηριότητα και ενεργειακό βραχίονα. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια κόντρα μεταξύ των βασικών μετόχων που τους έχει οδηγήσει στα δικαστήρια και στη βάση αυτή τα δημοσιεύματα των παρελθόντων ετών εκτιμήθηκε πως δεν απείχαν από την πραγματικότητα. Τελικά, οι πληροφορίες διαψεύσθηκαν.

Μία αποχώρηση και μία μη αποχώρηση

Μία από τις ειδήσεις στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του νέου κέντρου της Lamda Hellix (ή Digital Realty όπως θα είναι πλέον το όνομα της) ήταν η αποχώρηση του ιδρυτή της εταιρείας, Απόστολου Κάκκου μετά από 19 χρόνια. Την αποχώρηση σχολίασε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στον δικό του χαιρετισμό επεσήμανε ότι και αυτός συμπληρώνει 19 χρόνια στο κοινοβούλιο. Αλλά δεν σκοπεύει να αποχωρήσει. Δήλωση που απέσπασε το χειροκρότημα των παρευρισκόμενων.

Ο «γιατρός» των επενδύσεων

Στα εγκαίνια της Lamda Hellix και πάλι, ο Απόστολος Κάκκος χαρακτήρισε τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη ως «γιατρό» των επενδύσεων! Και πήρε μετά την σκυτάλη ο πρωθυπουργός με τον κ. Μητσοτάκη να απευθύνεται στον κ. Γεωργιάδη και να του επισημαίνει ότι δεν είχε ξανακούσει να τον αποκαλούν έτσι. Πάντως, ο κ. Γεωργιάδης αποδέχθηκε αυτό τον χαρακτηρισμό, δηλώνοντας ότι όπως και σε όποιον επενδυτή έρχεται στο γραφείο του, του δίνει την κάρτα του με το κινητό του και του δηλώνει ότι, όπως και οι γιατροί, είναι διαθέσιμος 24/7 προκειμένου να επιλυθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν. Μάλλον θα μείνει πλέον αυτός ο χαρακτηρισμός στον υπουργό Ανάπτυξης, ο οποίος έδειξε ότι του αρέσει πολύ.

Σισύφειο μαρτύριο

Οι Δημοσιονομικές Υπηρεσίες Εποπτείας και Ελέγχου (ΔΥΕΕ) του υπουργείου Οικονομικών διαπιστώνουν διαρκώς πως φορείς του Δημοσίου που εποπτεύουν αποκλίνουν από τους δημοσιονομικούς στόχους. Είδε και αποείδε το υπουργείο και συνέστησε 20μελή ομάδα εργασίας που μέσα σε έξι μήνες θα πρέπει να προχωρήσει στην καταγραφή των κατάλληλων διαδικασιών και στην επεξεργασία σχεδίου ώστε να τερματιστούν οι εν λόγω αποκλίσεις. Έργο της εν λόγω ομάδας εργασίας αποτελεί μεταξύ άλλων η μελέτη και η καταγραφή των κατάλληλων διαδικασιών καθώς και η σύνταξη και η επεξεργασία σχεδίου υπουργικής απόφασης που θα τερματίζει τις αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους. Σισύφειο μαρτύριο θα λέγαμε…

Τα οινοποιεία της Intrum

Τριάντα περίπου μικρά οινοποιεία σε όλη τη χώρα, με συνολικές οφειλές έως 40 εκατ. ευρώ, θα αποτελέσουν την περίμετρο του νέου χαρτοφυλακίου δανείων που θα βγάλει προς πώληση ο όμιλος Intrum εντός των προσεχών ημερών, με στόχο να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον επενδυτών που θέλουν να τοποθετηθούν στον χώρο του κρασιού. Στον σχεδιασμό του ομίλου είναι επίσης η διάθεση ενός μεγάλου πακέτου δανείων, ύψους έως και 1 δισ. ευρώ, από περίπου 100 επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων, που αναμένεται να βγει προς πώληση μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.