ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ρεύμα του Δημοσίου, η ΕΥΔΑΠ και ο Γρηγόρης πάει Ζάππειο

Το ρεύμα του Δημοσίου, η ΕΥΔΑΠ και ο Γρηγόρης πάει Ζάππειο

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Το ρεύμα του Δημοσίου

Εκτίναξη 44% κατέγραψε εφέτος το ποσό της προκαταβολής που κατέβαλε το υπουργείο Οικονομικών στη ΔΕΗ για την δαπάνη εξόφλησης λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης για τη χρήση 2023. Η εν λόγω προκαταβολή προς τη ΔΕΗ ανήλθε εφέτος σε 999,3 εκατ. ευρώ, από 694,3 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί προ έτους. Γιατί έγινε αυτό; Το ποσό της χρηματικής προκαταβολής προσδιορίζεται με βάση το ύψος της αντίστοιχης συνολικής δαπάνης του 2022, μειωμένου κατά το ποσό της έκπτωσης που αναλογεί στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Να σημειωθεί πως μέχρι πρόσφατα η ΔΕΗ χορηγούσε στο Ελληνικό Δημόσιο εκπτώσεις που υπολογίζονταν επί της αξίας προμήθειας της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, μη συνυπολογιζομένων των ρητρών αναπροσαρμογής. Συγκεκριμένα, παρείχε 30% έκπτωση ενέργειας σε όλες τις παροχές χαμηλής τάσης και 2% έκπτωση προπληρωμής και 2% έκπτωση συνέπειας για όλες τις παροχές μέσης και χαμηλής τάσης. Πλέον, αυτό άλλαξε και η ΔΕΗ θα χορηγεί εκπτώσεις για τις εγκαταστάσεις χαμηλής τάσης των φορέων 7% έκπτωση επί της τελικής αξίας χρέωσης προμήθειας αφαιρουμένης της κρατικής επιδότησης και για τις εγκαταστάσεις μέσης τάσης 2% έκπτωση επί της τελικής αξίας χρέωσης προμήθειας αφαιρουμένης της κρατικής επιδότησης.

Ηλεκτροσόκ για την ΕΥΔΑΠ

Ετήσια αύξηση 80% αναμένεται να εμφανίσει το 2022 το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΥΔΑΠ. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΥΔΑΠ κατά το 2021 ανήλθε σε 26,2 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 18,8% ήτοι 4,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020 όπου η κατανάλωση ανήλθε σε 22 εκατ. ευρώ. Χθες η Διοίκηση Σαχίνη ανακοίνωσε πως το συνολικό κόστος της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της εισηγμένης για το 2022 θα κυμανθεί περί των 47 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει μια αύξηση της τάξης του 80% ή 20,8 εκατ. ευρώ. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας ύδρευσης στο τρίτο τρίμηνο του 2022 ανήλθε σε 48.990 MWh σημειώνοντας μικρή αύξηση 1.832 MWh σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2021 (47.158 MWh). Στο 9μηνο 2022, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 15,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο 9μηνο του 2021 αυξημένο κατά 102,6%. Το αυξημένο κόστος ενέργειας επέδρασσε στα αποτελέσματα της εισηγμένης με αποτέλεσμα τα κέρδη μετά από φόρους να υποχωρήσουν στα 21,1 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2022, από 34,8 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2021, παρουσιάζοντας μείωση κατά 39,3%.

Ο Γρηγόρης πάει Ζάππειο

Η Γρήγορης Μικρογεύματα ΑΒΕΕ ήταν η μόνη επιχείρηση που υπέβαλε χθες σφραγισμένη προσφορά στην Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, για την 20ετή εκμίσθωση του κτιριακού συγκροτήματος «ΑΙΓΛΗ» του Ζαππείου Κήπου. Η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, φορέας του υπουργείου Οικονομικών εξ αρχής ζητούσε μίσθωμα 35.000 ευρώ τον μήνα προκειμένου να μισθώσει το κεντρικό κτίριο συνολικής επιφανείας 3.301,50 τ.μ., τον κινηματογράφο «ΑΙΓΛΗ» επιφανείας 766 τ.μ. και τον περιβάλλοντα χώρο επιφανείας 961,30 τ.μ.. Ωστόσο, η μεγάλη δαπάνη δεν σχετίζεται με το μίσθωμα, αλλά με την ανακατασκευή του κεντρικού κτιρίου για την επωφελέστερη εκμετάλλευσή του. Συνολικά η «ΑΙΓΛΗ» χρήζει ουσιώδους ανακαίνισης, ανακατασκευής, αποκατάστασης και διαμόρφωσης τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του κεντρικού κτιρίου του αναψυκτηρίου και στον περιβάλλοντα χώρο, προκειμένου να αποκτήσει την άρτια τεχνική, αισθητική και λειτουργική κατασκευή του. Ακόμη, υπάρχει κάτι που δεν έχει αναδειχθεί αρκετά. Η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων ζητά να προσαρμοσθούν οι όψεις του κτηρίου και να εναρμονισθούν οι αυθαίρετες κατασκευές, που υπήχθησαν στον Ν. 4495/2017, αισθητικά και λειτουργικά, ώστε το ακίνητο να καταστεί ένας σύγχρονος πολυχώρος εστίασης και ήπιας αναψυχής. Και κατά κάποιους υπολογισμούς όλες αυτές οι παρεμβάσεις θα απαιτήσουν μια αρχική επένδυση 500.000 ευρώ!

Ανεπανάληπτες επιδόσεις

Ανεπανάληπτες επιδόσεις κατέγραψαν τα ξενοδοχεία «ναυαρχίδες» του κέντρου των Αθηνών η «Μεγάλη Βρετανία» και «King George» στο 9μηνο 2022, ενδεικτικό της εξαιρετικής τουριστικής σεζόν. Η «Εταιρεία Ελληνικών Ξενοδοχείων ΛΑΜΨΑ ΑΕ», η ιδιοκτήτρια των δυο ιστορικών ξενοδοχείων κατέγραψε στο 9μηνο 2022 κύκλο εργασιών 70,96 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 124% σε σχέση με τα 31,6 εκατ. ευρώ του 9μηνου 2021. Το αποτέλεσμα μετά φόρων του Ομίλου ΛΑΜΨΑ ανήλθε στο 9μηνο 2022 σε 9,55 εκατ. ευρώ, έναντι 1,26 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2021, αυξημένο κατά 654%! Το Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» εμφάνισε αύξηση πωλήσεων 117,21% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, το Ξενοδοχείο «King George» εμφάνισε αύξηση πωλήσεων 202,20%, το ξενοδοχείο «Athens Capital» εμφάνισε αύξηση πωλήσεων 124,26%, ενώ το «Sheraton Rhodes» εμφάνισε αύξηση πωλήσεων 151,17%. Εντυπωσιακή ήταν και η μείωση του δανεισμού της ΛΑΜΨΑ στο 9μηνο 2022. Μειώθηκε κατά 24,3% σε ετήσια βάση, στα 99,7 εκατ. ευρώ!

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.